OWA: mobilní Outlook pro iOS zařízení [Zkušenosti]

owa icoPředplatitelé služby Office 365 od Microsoftu dostali oficiálního klienta pro přístup ke svým informacím. Jak vypadá a co nabízí?

Služba Office 365 od Microsoftu nabízí v jednom balíku elektronickou poštu, kalendář, správce kontaktů, webový i lokální kancelářský balík Office i síťové úložiště. Jednotlivé varianty jsou k dispozici jak pro domácí, tak firemní použití. Základní varianta stojí 85 korun měsíčně, nejde tedy o žádnou závratnou investici.

My se nyní budeme zabývat takzvanou PIM částí této služby, tedy elektronickou poštou, kalendářem, ukolovníkem a seznamem kontaktů. Tedy vším tím, co v počítači sdružuje v jedné aplikaci známý Outlook, avšak se zaměřením na mobilní iOS platformu, pro kterou Microsoft vydal samostatnou aplikaci s názvem OWA.

Všechny tyto služby podporuje iOS již od počátku – jak poštu, tak i kalendář, úkoly, poznámky i seznam kontaktů lze připojit do iOS jako kteroukoli jinou službu a využívat přímo v nativních aplikacích. Proč tedy vydává Microsoft samostatnou aplikaci?

owa_ios_ipad_02 owa_ios_ipad_03 owa_ios_ipad_04 owa_ios_ipad_05 owa_ios_ipad_06 owa_ios_ipad_07

Důvodů může být spoustu, mě jako nejlogičtější připadá následovný. Služby Office 365 v současné době používají především firmy a malí živnostníci pro pracovní organizaci. Mnoho z těchto lidí používá iPhone nebo iPad, jde však o jejich soukromý tablet a tak chtějí mít v nativní aplikaci Mail svou soukromou poštu a nikoli pracovní, stejně tak i v poznámkách nebo kalendářích. Pracovní věci pěkně pohromadě by tak nejraději měli v jedné samotné aplikaci. A touto aplikací je OWA.

Převlečený web

Možná se ptáte, co znamená takto podivný název. Nejde o nic jiného, než o zkratku slov Outlook Web Acces – tedy názvu webového administračního rozhraní, které služba Office 365 nabízí. Ve své podstatě tak aplikace OWA pro iOS není ničím jiným, než „zamaskovaným“ webovým prohlížečem, který poskytuje přístup k webovému rozhraní této služby (což také vysvětluje, proč se schválením aplikace nebyl v Applu problém, přestože její uživatelské rozhraní nepůsobí příliš jablečně).

owa_ios_ipad_01 owa_ios_ipad_08

Aplikace je univerzální, využije tak plně výhod displeje iPadu i iPhonu. Základní rozcestník nabízí odkazy na poštu, kalendář a seznam kontaktů. Grafické provedení všech těchto sekcí je plně shodné s klasickou webovou verzí, pouze tlačítka jsou upravena pro snazší ovládání na dotykové obrazovce a jsou podporována také gesta. Například tažením nad konkrétní zprávou vyvoláte rychlou nabídku pro označení přečtená/nepřečtená, přesunutí do jiné složky, zvýraznění zprávy nebo její smazání. Jde o podobný přístup, jaký známe z jiných mailových klientů na mobilních platformách.

Ovšem přestože jde o dobře maskované webové rozhraní, aplikace je schopná fungovat také offline bez připojení k internetu.

owa_ios_ipad_11 owa_ios_ipad_17

Stejně jako ve webovém rozhraní na klasickém počítači zůstává zachována možnost rychlého přepínání složek, zobrazení pouze důležitých složek i filtrování zpráv (všechny, pouze nepřečtené, určené pouze mě, označené příznakem).

owa_ios_ipad_10 owa_ios_ipad_12

Na iPadu je především v režimu na šířku velmi dobře využita celá plocha displeje, a to jak při zobrazení zprávy (jedním ťuknutím ji lze přiblížit na celou obrazovku a opět zpět), tak i při její tvorbě. U odesílaných zpráv můžete nastavit datum její archivace, nastavení důležitosti i vkládat přílohy – volit můžete z nové fotografie, fotografie z galerie nebo podpis (to v případě, že nemáte povoleno jeho automatické použití).
Přehledný je také kalendář, který nabízí měsíční, týdenní, týdenní pondělí-pátek a denní pohled. V měsíčním pohledu nabízí také přehled podrobností z aktuálního dne při použití na šířku v iPadu. Vytvářené události nabízí všechny možnosti plánování, jako webová verze, tudíž můžete zadávat umístění schůzky, přidávat a spravovat ostatní účastníky, plánovat on-line schůzky i přikládat k popisu obrázky. Poslední kartou jsou klasické kontakty.

Česky se domluví

Aplikace samotná je plně lokalizována do češtiny stejně, jako je české webové rozhraní služby Office 365 (jen některé znaky s diakritikou jsou vykresleny nehezkým fontem). Aplikace je přijatelně rychlá (testováno na iPadu mini), i když z velké části její rychlost omezuje především rychlost internetového připojení. Neznalému uživateli může na první pohled připomínat svým rozhraní mobilní operační systém Windows Phone, nicméně jeho prvků nabízí jen minimum a celé rozhraní je skutečně téměř věrnou kopii klasického webového rozhraní, tedy OWA známého z webového prohlížeče.

owa_ios_ipad_14 owa_ios_ipad_15

Aplikace OWA tak hodnotím jako dobrý počin pro uživatele této služby, kteří chtějí mít pracovní záležitosti oddělené od soukromých ve svém iPadu. Celou aplikaci lze totiž ochránit heslem, tudíž se nemusíte bát, že by do vaší pracovní schránky měl přístup kdokoli, komu iPad půjčíte. Ať již jde o děti či kohokoli jiného. Použití rozhraní důvěrně známého z klasického rozhraní ve webovém prohlížeči pak uživatelům služby dovolí vše okamžitě používat bez nutnosti měnit své návyky. A spojení iPad + OWA + klávesnice dělá z jablečného tabletu slušně produktivní pracovní nástroj (tedy v případě, že je Office 365 vaší pracovní PIM službou).

Do příštích verzí by potěšila především těsnější integrace s úložištěm Skydrive, se kterým plná webové verze spolupracovat umí.

Aplikace: OWA
Zaměření: PIM

Líbilo se: vše v jedné aplikaci, ochrana heslem, využití displeje iPadu, známé rozhraní webové verze
Nelíbilo se: chybí integrace se SkyDrive, přímá editace příloh

Hodnocení: 4/5
Cena: zdarma (nutno být předplatitelem služby Office 365)

Kompletní galerie

2 komentáře: „OWA: mobilní Outlook pro iOS zařízení [Zkušenosti]

  • avatar
    20. 07. 2013 (08:44)
    Trvalý odkaz

    Co je pro mne nejdulezitejsi je, ze konecne vidim barevne priznaky – kategorie – jak u zprav tak v kalendari. Ty v outlooku pouzivam automaticke, abych se rychle orientoval. Co by chtelo dotahnout je prace s kalendarem v iPhonu v landscape rezimu. A pohled – agenda – by se take hodil.

  • avatar
    01. 08. 2013 (19:16)
    Trvalý odkaz

    Není podporován iPhone4!!!

Komentáře nejsou povoleny.