Logitech Ultrathin Keyboard Mini: klávesnice pro malý iPad [Zkušenosti]

Externích klávesnic pro malý iPad mini je na trhu o poznání méně, než pro jeho velkého sourozence. Logitech se tak pokouší tento prostor dobýt opravdu tenkým kouskem.

Logitech-Ultrathin-Keyboard-for-iPad-mini-image-001Klávesnice určené pro iPad mini se musejí vypořádat s nevelkým prostorem, který mohou využít. Osmipalcová úhlopříčka tohoto tabletu totiž neposkytuje dostatek prostoru pro osazení plnohodnotné klávesnice, jaké vídáváme u velkých iPadů. Výrobci tak musí jít cestou kompromisů.

Obecně tak vídáváme dva způsoby řešení: buďto dojde k vypuštění celého sloupce kláves vedle Enteru (mohli jste vidět například v tomto testu klávesnice od společnosti Zagg), nebo zachování všech sloupců za cenu jejich přeuspořádání. Touto druhou cestou se vydal právě Logitech. Ale nepředbíhejme.

Uchycení magnety

Klávesnice Ultrathin Keyboard Mini se k tabletu připojuje prostřednictví magnetů stejně, jako pouzdro Smart Cover a stejně jako ono chrání v zavřeném stavu displej iPadu. Zadní (spodní) část pouzdra s klávesnicí je kovové a v zavřeném stavu tvoří s iPadem téměř jeden jediný celistvý celek. Při otevření lze iPad snadno oddělit (obal nelze přetočit na zadní stranu iPadu) a uchytit jen do drážky nad klávesnicí, ve které je opět magnety fixován v jedné pozici.

logitech-ultrathin-keyboard-mini

Tablet zde drží opravdu pevně a nemusíte se bát, že by vám vypadl nebo že by se celá sestava převrátila. Nic z toho opravdu nehrozí.

Drobnou nevýhodou je pouze jeden jediný úhel, který nelze měnit. Mě při testování přišel jako příliš ostrý a u většiny použití (pracovních stolů) jsem měl pocit, že na displej nahlížím nepřirozeně z výšky. Naopak u vyššího barového pultu bylo vše v pořádku. Nicméně kolegovi v redakci přišel úhel jako optimální při všech použití.

Přestože je iPad uchycen pevně, nepředpokládá se, že byste jej používali pro psaní na kolenou, jako notebooku – použití pevné podložky tak bude nutností.

Zatímco spodní strana je kovová a povedla se, horní prostor včetně kláves je v provedení zvané jako „piano black“, tedy lesklý černý plast evokující použití laku. Tento povrch vypadá dobře v prodejně, při praktickém použití ji však téměř není možné udržet v čistotě – otisky totiž uchovává více než ochotně. Mimo námi testovaného černého provedení však můžete zakoupit i bílou variantu, na které nejsou otisky tolik vidět.

Když jsou špatně tlačítka

Samotné psaní na klávesnici není špatné, klávesy jsou ještě dostatečně velké pro pohodlné použití a poskytují i přirozený zdvih. Je také přijatelně tichá, což hodnotím kladně. Funkční klávesy jsou sdruženy s numerickými klávesami a pro jejich vyvolání je nutno použít přeřaďovače.

Pokud jsem právě řekl, že se na klávesnici píše dobře, pak je na místě, abych to povysvětlil. Pokud patříte mezi tu skupinu uživatelů, které nepřičichla k desetiprsté hmatové metodě psaní a své texty tvoří „vyťukáváním“ jednotlivých znaků několika málo prsty, pak budete zřejmě spokojeni.

ultrathin_kb_ipad_mini-1_lg

Pokud však při psaní používáte všechny prsty a znáte správný prstoklad na klávesnici, budete se při psaní českých textů trápit do té míry, že raději přejdete na on-line klávesnici, což byl můj případ. Jak je to možné?

Jednoduše – Logitech v rámci snahy ušetřit místo posunul znakovou část kláves o jednu pozici doleva, čímž se řada s čísly posunula oproti standardu o jednu pozici doprava. Při psaní anglického textu to nijak nepřekáží, v něm se čísla vyskytují tak málo, že se tato nevýhoda téměř neprojeví. Nicméně v našich krajích, kde jsou na numerické řady umístěny znaky s českou diakritikou, je toto osazení problémem. Takže musíte zapomenout na pozice, které umíte a vše transponovat o jedno vlevo: tam, kde čekáte znak „á“, tam Logitech napíše „ý“ atd. Také mi nevyhovovala blízkost kláves a displeje, kdy jsem často při psaní omylem o něj zavadil a vyvolal některou z funkcí.

Je škoda, že Logitech pro naše kraje nevyrábí speciální verzi této klávesnice, která by respektovala naše zvyklosti.

Na akumulátor vydrží

Klávesnice je bezdrátová, ke komunikaci používá Bluetooth. Dobíjí se prostřednictvím microUSB konektoru na pravém boku, kde najdete také přepínač pro manuální vypnutí. Klávesnici jsme intenzivně testovali dva měsíce a za tuto dobu nebylo nutné ji dobíjet. Výrobce v materiálech hovoří o výdrži až šest měsíců, což samozřejmě záleží jak na četnosti použití a tak i na skutečnosti, zda při zavření iPadu klávesnici manuálně vypínáte či nikoli.

Logitech Ultrahing Keyboard Mini je povedený produkt, který však není pro každého. Pokud hledáte klávesnici pro rychlé psaní všemi deseti, poohlédněte se jinde. V opačném případě však s ní budete spokojení.

Logitech Ultrathin Keyboard pro iPad mini

  • líbilo se: tenkost, dílenské zpracování, dobré klávesy
  • nelíbilo se: blízkost displeje horní řadě kláves, posunutí kláves, lesklá povrchová úprava horní strany
  • cena: 1 989 Kč
  • zapůjčil: Logitech

3 komentáře: „Logitech Ultrathin Keyboard Mini: klávesnice pro malý iPad [Zkušenosti]

  • avatar
    13. 05. 2013 (07:46)
    Trvalý odkaz

    Mám většího bratříka i Padu a až budu přecházet na iPad mini, tak vůbec nemám jasno, jakou zvolit. :-( Chtělo by to nějaký souhrnný test všech klávesnic, které jsou k dispozici :-)

    • avatar
      13. 05. 2013 (08:00)
      Trvalý odkaz

      Zkusíme naplánovat do některého z příštích čísel SuperApple Magazínu :)
      Z těch, co jsem měl zatím v ruce, mi nejvíce vyhovoval ten sedmipalcový Zagg…

      • avatar
        13. 05. 2013 (18:15)
        Trvalý odkaz

        A jak je to s vysouváním a zásobováním miniho z a do pouzdra? Jde to lehce a nehrozí poškození obalu?

Komentáře nejsou povoleny.