ZAGGkeys MINI 9 & 7: dvě klávesnice pro nejmenší tablet [Zkušenosti]

Pokud chcete na iPadu vytvářet souvislejší text, zřejmě se neobejdete bez externí klávesnice. Když Apple představil iPad mini, moc jsme si neuměli představit, v jaké podobě klávesnice pro něj přijdou.

Malé rozměry tohoto tabletu odpovídají těm nejmenším dostupným netbookům známým z běžného PC světa. A jejich klávesnice rozhodně nikdy nepatřily k tomu nejlepšímu, na čem byste chtěli delší dobu psát, a na některých modelech byly téměř nepoužitelné.

Jedním z prvních výrobců, který uvedl klávesnice pro malý iPad na trh, je společnost Zagg, jejíž dva modely jsme měli možnost vyzkoušet v praktickém životě.

Zagg k testu poskytl dvě klávesnice, které jsou si v mnohém podobné. Obě jsou součástí pevného pouzdra, tudíž se nemusíte bát upustit iPad na tvrdou zem, což jsme v průběhu testů několikrát úspěšně vyzkoušeli. Klávesnice komunikují s tabletem prostřednictvím bezdrátového Bluetooth připojení. Odlišují se od sebe pouze svou velikostí. Menší ZAGGkeys MINI 7 má úhlopříčku sedm palců, větší ZAGGkeys MINI 9 pak pohodlnější devítipalcovou úhlopříčku.

[HTML1]

Malý, ale praktický

Menší varianta klávesnice je stejně velká jako iPad mini, přesahuje jej jen o necelé dva centimetry. Po osazení do pryžového pouzdra s koženými doplňky se promění v sympatický malý notebook o hmotnosti jen o málo větší než půl kilogramu, který je sice tlustší než samotný iPad, nicméně se díky tomu často i lépe drží. Pohodlné je také jeho přenášení v zavřeném stavu. Rozložení na stole a postavení do pracovní polohy lze provést jedním tahem a díky rozměrům zabere jen tolik místa, aby vám i na tom nejmenším kavárenském stolku zůstalo ještě dostatek místa pro hrnek i zákusek. O fixaci se stará výklopná noha v zadní části, která je velmi podobná stojánkům integrovaným v tabletech Surface od Microsoftu.

Klávesnice nás velmi překvapila, protože její tlačítka jsou vlastně skoro stejně velká jako na klávesnicích dostupných pro velké iPady. Po chvíli pátrání přijdete na to, jak se to výrobci povedlo: vtipně vypustil jeden sloupec klávesnice. Ano, skutečně úplně poslední sloupec kláves hned vedle klávesy Enter zde fyzicky chybí a je k dispozici pouze přes funkční klávesu. A jde o překvapivě dobře použitelné řešení, které téměř neobtěžuje.

Díky tomu se na klávesnici píše velmi dobře, a pokud jste naučeni psát desetiprstovou hmatovou metodou, budete schopni po chvilce zácviku psát plnou rychlostí. Klávesy mají příjemný chod, přijatelný zdvih a kladou jen přiměřený odpor.

S místem pro stylus

Devítipalcová varianta svými rozměry velikost iPadu mini přesahuje. Ten je tak umístěn ve středu horního plastového krytu a pro jeho uchycení je zapotřebí poměrně velké síly. Zatímco u menší varianty lze tablet pohodlně vyjímat a zase vkládat do pouzdra, zde to jde o poznání obtížněji. Vedle tabletu na obou stranách získáte volný prostor, na jehož využití výrobce myslel. Vlevo vedle tabletu jsou do víka integrovány magnety, díky kterým zde můžete uchytit dotykový stylus Zagg. Ten si však musíte koupit samostatně. U obou klávesnic nechybí funkční tlačítka, díky kterým nebudete muset příliš často sahat na dotykový displej tabletu.

Vzhledem k rozměrům získáte klávesnici téměř plných rozměrů se všemi sloupci kláves, na kterých se vám bude psát velmi dobře. Mně vyhovovaly obě, a kdybych si měl zvolit favorita, investoval bych spíše do menší a pro přenášení praktičtější sedmipalcové varianty.

Vnitřní akumulátor klávesnice jsme nabíjeli klasickým USB konektorem a po celou dobu intenzivního dvoutýdenního použití jsme tak nemuseli činit více než jedenkrát.

ZAGGkeys MINI 7

  • líbilo se: rozměry a hmotnost, praktické pro přenášení i psaní, ochrana iPadu, čeština
  • nelíbilo se: při překlopení klávesnice na zadní stěnu dochází k vypnutí iPadu, cena
  • cena: 2 995 Kč
  • zapůjčil: www.bezobalu.eu

ZAGGkeys MINI 9

  • líbilo se: plnohodnotná klávesnice, možnost uchytit stylus, ochrana iPadu, čeština
  • nelíbilo se: cena
  • cena: 2 995 Kč
  • zapůjčil: www.bezobalu.eu