SettleUp: dluhy nedělají dobré přátele [Zkušenosti]

Určitě to znáte, tu a tam vyrazíte s přáteli do společnosti, nebo chodíte každý den s pracovními kolegy na obědy. Možná jen zajdete s kamarádem na skleničku nebo prochodíte celý den po obchodech.

Ať už trávíte společné chvíle jakkoli určitě se setkáte se situací, kdy musíte něco zaplatit. Ze slušnosti a kamarádství se nabídnete, že to tentokrát zatáhnete vy. Však příště bude řada zase na někom jiném.

Jasně, není problém, ale co když máte takových výdajů hodně a ztrácíte přehled o tom, kolik jste za koho zaplatili a kolik jiní dluží vám? S tím se dá jednoduše něco udělat. Můžete si vést papírové poznámky, nebo si vše zapisovat třeba do Excelu. Mám pro vás ještě jeden nápad, jak hlídat své výdaje za kamarády.

Notýsek na dlužníky

Zapojte do svého každodenního života Dlužníčka. Aplikace českých vývojářů je k dispozici na AppStore (Google Play) a je určena pro kapesní zařízení nejen s iOS. Když jsem ji spustil, všiml jsem si české lokalizace, což je vzhledem k původu tvůrců pochopitelné, avšak v převaze zahraničních aplikací neobvyklé. Velice se mi líbí grafické zpracování, které připomíná koženou prošívanou peněženku. Škoda jen, že řada ovládacích prvků přechází přímo z iOS a do celkového vzhledu vůbec nezapadají.

Chvíli mi trvalo než jsem pochopil, jak se Dlužník používá. Z jiných aplikací jsem si navykl navštívit sekci nastavení ihned po spuštění a ani teď jsem neudělal výjimku. Ikonou v horní části jsem se dostal do jednoduchého seznamu, který mi nabízel registraci pomocí Google účtu nebo Facebooku, pro pozdější možnost sdílení skupin a jejich správy na internetu. Vzhledem k tomu, že platím jen u nás, zvolil jsem si z další nabídky tuzemskou měnu a vynechal stahování kurzovního lístku. Poslední položka v nastavení mi trošku zamotala hlavu. Mohl jsem si vybrat způsob, jakým se dluhy budou počítat a vyrovnávat.

Z nastavení jsem se vrátil na hlavní obrazovku a zamířil do druhého horního rohu. Ze zvláštně vypadající ikony jsem odtušil, že se zde budou přidávat jednotliví plátci. Nejen to, tvoří se zde také jejich skupiny, kam své známé včetně sebe přidáte. Vložit je můžete přímo vyplněním jména a e-mailové adresy, nebo přidat z telefonního seznamu.

Má dáti – dal

Spodní část hlavní obrazovky patří platbám a je svázána s konkrétní vybranou skupinou reprezentovanou postavičkou mafiána. Nová platba může být rovnoměrně rozdělená mezi jednotlivé členy, kteří se na útratě podíleli, nebo může každý zaplatit jinou částku. V počítání se občas hodí vestavěná kalkulačka položek a pokud chcete mít jistotu správnosti částek, přiložte ještě nafocenou účtenku. Platba je hotová a uložená.

Později ji najdete v přehledu, který je hned vedle hlavního tlačítka na úvodní obrazovce. Ten obsahuje nejen platby, ale také přehled útrat jednotlivých členů skupiny i celkovou vynaloženou částku.

Až přijde čas dluhy vyrovnat, zvolíte poslední možnost. Na obrazovce uvidíte kdo má komu jakou částku zaplatit. Mají-li všichni vyplněnou emailovou adresu, stejný přehled jim zašlete elektronickou poštou. Dluhy vyrovnáte postupně nebo označíte všechny za zaplacené.

Dlužníček je skvělý pomocník jak si udržet pořádek mezi přáteli a nemít problémy s tím, kdo komu co zaplatil. Pokud by mým jediným zařízením nebyl iPad, ale něco více kapesního, dal bych tomuto nenáročnému prográmku rozhodně šanci.

Název aplikace: SettleUP
Autor: Bioport Software Labs, s.r.o.
Hodnocení: 4/5

Klady: lokalizace, grafické zpracování, možnosti počítání
Zápory: některé grafické prvky nezapadají
Cena: 2,69 EUR

Kompletní fotogalerie