Damson Cisor BT5: tak trochu jiný reproduktor [Zkušenosti]

Bezdrátové reproduktory jsou žádaným doplňkem především u uživatelů tabletů a chytrých mobilů, často se však objevují i v brašnách s notebooky. V tomto testu se podíváme na zoubek reproduktoru, který hraje tak trochu jiným způsobem.

Většina externích reproduktorů, jako například nedávno testované repro Mini Boombox od Logitechu, používají pro šíření zvuku do okolí klasický měnič s membránou. Jde o konstrukčně jednoduché řešení, jehož výsledkem je unifikovaný zvuk bez ohledu na daný prostor.

Naproti tomu reproduktor Cisor BT5 funguje na zcela jiném principu. Onu membránu, která na klasickém reproduktoru rozkmitává vzduch a tím přenáší zvuk k vašim uším, byste na něm hledali marně. Není tam. A i přesto reproduktor hraje a to i překvapivě dobře.

Vše okolo hraje

Jak je to možné, ptáte se? To proto, že oním měničem kmitů na zvuk může být cokoli, jakákoli rovná plocha. Pokud reproduktor začne přehrávat a budete jej držet v ruce, bude jen tak tiše „vrnět“. Ale jakmile jej položíte na pevnou podložku, zažijete překvapení v podobě překvapivě silného a kvalitního zvuku – reproduktorem se totiž stala přímo vaše podložka.

Tip: v následujícím videotestu jde převážně o zvuk, vyplatí se tedy poslouchat přes sluchátka

[HTML1]

Vzhledem k tomuto řešení je jasné, že každá podložka bude fungovat jiným způsobem a bude produkovat jiný zvuk. A fungovat bude jakákoli rovná plocha, která je schopna rezonovat: deska pracovního stolu, parapet, plovoucí podlaha, dřevěné nášlapy na schodech i skleněný konferenční stolek. A každá z těchto podložek vám nabídne o něco jiný zvuk.

V praxi tak pořízení tohoto reproduktoru vyústí v pobíhání po době nebo kanceláři a zkoušení, kde to jak hraje. Nakonec přijdete na nejvhodnější místa: pro sledování filmů tak budete používat podlahu (protože zvuk pak vlastně přichází „odevšad“), pro hraní her nebo moderní taneční rytmy použijete levný pracovní stůl z IKEA (výborný je stůl z řady Malm, který je jen papírem vyztuženou dvojicí překližky vytváření úžasný vnitřní dutý prostor, který dává basům neuvěřitelnou hloubku) a pro poslech klasičtější produkce pak masivní dubovou komodu.

Hned tak vás neomrzí

Reproduktor komunikuje s přehrávačem prostřednictvím Bluetooth připojení, lze jej však připojit i k hůře vybavenému zařízení prostřednictvím klasického linkového kabelu. Vnitřní akumulátor je nutné dobíjet prostřednictvím microUSB portu a plně nabitý reproduktor vydrží hrát sedm až devět hodin v závislosti na hlasitosti reprodukce.

Reproduktor Cisor BT5 od společnosti Damson se prodává za 2 999 Kč, což je o tisíc korun více, než za kolik koupíte v úvodu zmíněné klasické reproduktory od Logitechu. Na rozdíl od nich získáte zařízení, které je menší, má kovové tělo a výsledný zvuk si můžete použití vhodné podložky odladit sami, na druhou stranu budute muset oželet vestavěný mikrofon a možnost hlasitého telefonování. A taky získáte jistý závan geekovosti: zatímco obyčejný reproduktor má každý (a ostatně i vy ve svém iPadu nebo iPhonu), reproduktor schopný rozezvučet jakoukoli rovnou plochu příliš často nepotkáte.

Reproduktor Cisor BT5 do testu zapůjčil dovozce značky Damson, webový obchod 4myApple.cz.

4 komentáře: „Damson Cisor BT5: tak trochu jiný reproduktor [Zkušenosti]

  • avatar
    12. 12. 2012 (20:21)
    Trvalý odkaz

    Omlouvám se panu, který toto recenzuje, ale nemůžu si pomoci s jeho nesympatickým hlasem. Holt mi ostraváci asi ty pražské hlasy moc nemusíme. Jinak velmi zajímavý přístroj, ale myslím si, že jsem nákupem Logitech mini boombox neprohloupil :-)

    • avatar
      12. 12. 2012 (21:04)
      Trvalý odkaz

      Pražským hlasem? Jsem člověk, který vyrost u Zlína a zbytek života tráví na Vyškovsku a v Praze jsem pětkrát do roka :)

      • avatar
        13. 12. 2012 (14:59)
        Trvalý odkaz

        Omlouvám se a už to nechci rozmazávat :o) Pěkná recenze, jen tak dál :-) Nevíte, zda budou k dispozici nějaké nové obaly či pouzdra na ipod nano 7. generace ??? Díky za odpověď.

  • avatar
    21. 12. 2012 (11:52)
    Trvalý odkaz

    Vypadá to zajímavě a zdá se mi, že to fakt může hrát dobře, když člověk vychytá povrch. Přesně mě napadlo jako první, že se s tím musí proběhat celý byt :-) Nevíte jaký je rozdíl mezi tím BT5 a Twist, který tam mají taky a je o fous dražší?

Komentáře nejsou povoleny.