Flutter: ovládejte svého Maca pohybem před obrazovkou [Zkušenosti]

Chcete vyzkoušet alternativní způsob ovládání vašeho jablečného počítače? Pak pro vás máme jeden zajímavý tip. Možná totiž zjistíte, že mávání před obrazovkou není až tak úplně mimo.

Hned zpočátku vás ale chci varovat – nečekejte, že zahodíte myš a klávesnici nadobro. Flutter totiž prozatím podporuje „pouhé“ čtyři aplikace. Jmenovitě jimi jsou iTunes, QuickTime Player, VLC a Spotify. Krom poslední zmíněné jsem otestoval všechny a nutno podotknout, že s uspokojivými výsledky.

A co tedy Flutter umí? Po instalaci z Mac App Store vás přivítá jednoduchý obrázkový průvodce, při kterém se naučíte tři ovládací gesta: zastavit/spustit, vpřed, vzad. Zdá se to málo? Nikoli. S tímto skromným počtem si totiž překvapivě vystačíte. Po dokončení tutoriálu vás informuje stavová ikonka, kterou aplikaci zrovna ovládáte.

Jdeme mávat na obrazovku

Spusťte například iTunes. Poté si vyberte album a můžeme začít. Ruku nastavte zhruba 30 – 50 cm (ideální odzkoušená hodnota) a proveďte gesto zastavit/spustit. Pakliže jste jej provedli správně, tedy ukázali rozevřenou dlaň směrem na kamerku, iTunes začnou přehrávat vybrané album. Co takhle posun na další písničku? Sevřete ruku v pěst a palec vystrčte doprava (ideálně použijte levou ruku).

Voilà, hraje nám další píseň. Pakliže se vám zpočátku nedaří – nezoufejte. Po pár minutách cviku se naučíte odhadovat vzdálenost ruky od kamery i čisté provedení gesta.

Tip: Z vlastní zkušenosti doporučuji gesto ukazovat na kameru přiblížením odspodu nahoru a po provedení příkazu ruku stáhnout z dohledu kamery směrem dolů.

Možná si stále někteří klepou na hlavu, k čemu takové ovládání je. Popravdě sám jej nevyužívám nonstop. Najdou se ale situace, kdy se může tento styl hodit.:

  • Modelová situace #1: píšete do sešitu a máte MacBook položen na stole vlevo od vás. Protože počítáte domácí útratu a nechcete neustále těkat hlavou z papíru na obrazovku, provedete ladné gesto pro přehození písničky, na kterou zrovna nemáte náladu. Elegantní a jednoduché.
  • Modelová situace #2: sledujete s přítelkyní film na iMacu. Najednou vám někdo začne volat. Aniž byste museli vstávat z pohovky, ladným gestem pozastavíte film, vyřídíte hovor a poté opět spustíte.

Jistě i tyto příklady pokulhávají, ale lze na nich ilustrovat nástin využití. Aplikace snímá vzdálenost až do 2 metrů, poté začíná být rozeznávání nepřesné. Každopádně nás potěšilo, že funguje i v relativním přítmí pokoje s pouhou lampičkou. U přenosných počítačů bude ovšem potřeba dávat pozor na spotřebu energie – při chodu na baterii nebude používání Flutteru zrovna ideální.

Vývojáři nicméně na aplikaci pracují a sbírají různé tipy a připomínky. Do budoucna bychom se mohli těšit na rozšíření podpory aplikací a rovněž i samotných gest. Prozatím ale bude Flutter sloužit jako zpříjemnění některých chvil, než jako plnohodnotný nástroj. Zkuste sami a uvidíte.

Aplikace: Flutter
Verze OS X: 10.6 a vyšší
Cena: Zdarma
Hodnocení: 4/5

Klady: jednoduchá aplikace, dobrá funkčnost
Zápory: málo gest a podporovaných aplikací

3 komentáře: „Flutter: ovládejte svého Maca pohybem před obrazovkou [Zkušenosti]

  • avatar
    03. 11. 2012 (01:48)
    Trvalý odkaz

    Je to sranda, paci sa mi to, ale fakt :D Neviem ci nas pri tom nenatacaju, ale stoji to zato, to vyskusat, kedze gest neni vela a lahko sa na to zvyka, respektive navyka :-) Dakujem za tip.

  • avatar
    03. 11. 2012 (20:54)
    Trvalý odkaz

    Zkoušel jsem to kdysi dávno a zrušil jsem to, protože se mi přehrávání neustále samo vypínalo. Zřejmě to reagovalo na nějaký pohyb hlavy. Tak snad už to mají vychytanější…

Komentáře nejsou povoleny.