Jak zobrazit zbývající čas při práci na baterie v OS X 10.8

Jednou z uživateli nelibě nesených novinek nového operačního systému OS X 10.8 Mountain Lion je nemožnost zobrazení času zbývajícího do vybití baterie přímo v menubaru. Jak z toho ven?

Bateriový ukazatel v OS X 10.8 Mountain Lion totiž dokáže informovat pouze dvěma způsoby: buďto zobrazením pouze samotné ikony s ubývajícím vnitřkem, nebo zobrazit zbývající energie v akumulátoru. Čas, který zbývá do vybití akumulátoru, zde nezobrazíte – ten se objeví až po kliknutí na tuto ikonu v kontextovém menu. To je postup, který zdržuje především v případě, pokud si zbývající čas kontrolujete pravidelně.

Krátká vsuvka: oficiální důvod, proč Apple tuto vlastnost odstranil, Apple nesděluje. Podle té neoficiální jsou důvodem majitelé MacBooků Pro se dvěma grafickými kartami, mezi kterými systém dynamicky přepíná. Pokud totiž systém přepne na dedikovanou grafickou kartu, výrazně stoupne odběr energie a výrazně tak klesne zbývající výdrž. V reálu se tak může zbývající čas změnit až o hodinu běhěm několika sekund. A jakmile systém přepne opět na integrovanou grafiku, změní se odhad času opět opačným směrem.

Při „vhodně“ použitých aplikacích tak můžete vidět jev, kdy se zbývající výdrž mění až o hodinu oběma směry i několikrát během několika minut podle toho, jak systém mezi grafikami přepíná. Co udělá uživatel neznalý těchto pochodů? Vyhodnotí toto chování jako vadnou baterii, sbalí počítač a vydá se ho reklamovat. Aby tak Apple předešel těmto bezdůvodným reklamacím, ukazatel zbývajícího času ukryl.

Ovšem velkému množství uživatelů tento ukazatel chybí. Naštěstí jeho vrácení zpět není příliš složité, i když vás bude něco stát. Budete si totiž muset vypomoci aplikací třetích stran. Výhodou je, že získáte ukazatel s lepšími možnosti konfigurace, nevýhodou pak skutečnost, že budete mít v menubaru bateriové ukazatele dva.

Ukážeme si dvě možnosti, jak ztracený čas do menubaru dostat. Je pravděpodobné, že podobných aplikací je více (a časem se jistě budou objevovat další), tyto dvě si ale pozornost zaslouží.

Tou první je možnost použít „starou dobrou“ klasiku v podobě iStat Menus. Jde o aplikaci, jejíž prostřednictvím si můžete do menubaru umístit nejen ukazatel zbývající energie v akumulátoru, ale i vytížení procesoru, využití operační paměti, síťového připojení nebo lokálních disků. To vše s možností bohatých konfigurací a nastavení vzhledu. Za tuto aplikaci však zaplatíte trochu vyšší cenu 16 dolarů (přibližně 320 korun), jejím schopnostem však odpovídá.

Pokud chcete ušetřit a navíc vám jde skutečně pouze o indikaci baterie, sáhněte raději po aplikaci Battery Status, která je v Mac App Store dostupná za cenu 1,59 Eur (přibližně 40 korun). Proč jsme vybrali právě ji? Protože dokáže ukázat zbývající energii vestavěného akumulátoru v menubaru, ale v rozbalovací nabídce uvidíte zbývající energii také ve vašich periferiích: bezdrátové klávesnici, myši Magic Mouse nebo jablečném Trackpadu. Navíc plně podporuje OS X 10.8 Mountain Lion. To znamená, že upozornění na kritický stav akumulátoru (a jiné nastavené stavy) vám předává prostřednictvím systémových notifikací.

Chybí vám tento indikátor v OS X 10.8?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

14 komentářů: „Jak zobrazit zbývající čas při práci na baterie v OS X 10.8

  • avatar
    09. 08. 2012 (09:11)
    Trvalý odkaz

    Takové  Apple řešení problémů. Přitom by stačilo v předvolbách systému zaškrtávací políčko s povolením tohoto zobrazení a s poznámkou ohledně chování s dedikovanými grafikami… Ale ono to nejde, jednoduší je to úplně zrušit :(

  • avatar
    09. 08. 2012 (09:26)
    Trvalý odkaz

    Aplikaci battery status jsem zakopil, ale nejsem příliš nadšen. neustále padá pri odpojení napájení. dokonce spadne i sama od sebe. vyzkoušeno na více strojích :/

    • avatar
      09. 08. 2012 (09:37)
      Trvalý odkaz

       Na redakčním Airu (C2D) funguje bez problémů (verze 1.3). Vypíše při páde něco kloudného alespoň do Konzole? Možná by nebylo od věci udělat restart po instalaci…

  • avatar
    09. 08. 2012 (09:51)
    Trvalý odkaz

    „nevýhodou pak skutečnost, že budete mít v menubaru bateriové ukazatele dva.“

    Proč dva? Ten ukazatel od Apple jde vypnout v System Preferences.

  • avatar
    09. 08. 2012 (13:02)
    Trvalý odkaz

    ja pouzivam slim battery monitor. Je taky zdarma a je super

  • avatar
    09. 08. 2012 (21:00)
    Trvalý odkaz

    Taky jsem si Battery Satus koupil, ale zbyvajici cas se mi nezobrazuje. Umi to asi jen procenta, ze? Me ale hlavne zaujala ta funkce, ktera mi ukaze zbyvajici kapacitu na periferiich. Diky za tip.

  • avatar
    09. 08. 2012 (21:11)
    Trvalý odkaz

    Hmm, tak mi to chvilku bezelo a pak Battery Satus spadnul a ne ane ho spustit :-(
    Mam MacBook Air 2012 + Mountain Lion

  • avatar
    10. 08. 2012 (06:00)
    Trvalý odkaz

    Mac OS X 10.8 na NB nemám, ale kdisi fungovala lokalizovaná aplikace http://www.orange-carb.org/SBM/ Mohl byte ji někdo vyzkoušet?

  • avatar
    10. 08. 2012 (08:13)
    Trvalý odkaz

    Vcera jsem psal autorovi Battery Satus a dnes rano mi poslal mailem betaverzi, ktera by mela to padani resit. Tak ted to na MBA2012 s ML testuju.

  • avatar
    13. 08. 2012 (14:36)
    Trvalý odkaz

    Battery status je absolutne nepouzitelna… fungovala asi hodinu a po uspani a prebudeni zmizla ikonka… aplikacia sa uz nedala znova spustit ani po restarte PC ani po reinstalovani a kym fungovala, neukazovala zostavajuci cas, len percenta..(Macbook PRO late 2009 ML)

  • avatar
    24. 08. 2012 (22:45)
    Trvalý odkaz

    Ach jo… Proč doporučujete battery status, když také neumí zobrazit čas? 

    • avatar
      25. 08. 2012 (07:39)
      Trvalý odkaz

      V době psaní textu aktuální verze čas zobrazovala. Ověříme na aktuální verzi a článek doplníme. Díky…

Komentáře nejsou povoleny.