MacBook Pro 15″, model 2012: nejzajímavější klasika [První zkušenosti]

Základní patnáctipalcový MacBook Pro patří v celé řady s klasickým displejem mezi nejzajímavější počítače. Přináší nejen nový procesor, ale i zcela novou grafickou kartu. 

Pokud jste podle vnějších znaků popsaných ve včerejších zkušenostech schopni od sebe rozeznat nový a starý MacBook Air, pak s MacBookem Pro si doslova vylámete zuby.  Na těle počítače nenajdete žádnou viditelnou odlišnost, která by vám s rozlišením starého a nového modelu pomohla. Ano, mírně jinak je řešený vnitřek samotných USB konektorů, ale to je změna jediná a ještě není moc dobře viditelná.

Tedy abychom nekřivdili: ještě jedné změny se šasi celého notebooku dočkala, avšak bez přímého srovnání obou modelů ji pravděpodobně nerozeznáte. Jde o přední hranu, která je mírně zaoblena, tudíž aktuální model MacBook Pro „neřeže“ tolik do zápěstí, jako jeho předchůdce. Toto sražení přední hrany je natolik jemné, že jej ani není možné rozumně odfotit, při pohledu velmi zblízka je však viditelná především v rozích, kde přechází do běžné „ostrých“ bočnic.

Konektorová výbava je zachována ve stejném rozsahu na levém boku notebooku, jedinou změnou je použití konektorů USB 2.0/3.0, které sdílí stejný port. Zachován zůstal také původní MagSafe konektor, což bylo původně překvapením – předpokládalo se totiž, že Apple na nový typ tenčího konektoru převede všechny své mobilní počítače. Proč se tomu tak nestalo je vysvětleno ve výše odkazovaném včerejším článku.

[HTML1]

Pro první zkušenosti jsme měli možnost srovnat tento notebook s jeho přímým předchůdcem, oproti kterému se nárůst rychlosti skutečně projevil. Při testech procesorového výkonu se nárůst rychlosti pohybuje v rozmezí 15 % – 20 % v závislosti na použitém benchmarku. To je velmi slušný nárůst výkonu, avšak zcela bledne ve srovnání grafického výkonu. Nově osazená grafická karta od nVidie poskytuje především ve hrách až padesátiprocentní nárůst rychlosti. A jak by také ne – vždyť je to stejná grafická karta, která musí obsloužit téměř o čtyři megapixely vyšší rozlišení nového MacBooku Pro s Retina displejem. Má však jen polovinu dedikované grafické paměti.

Masivnější není ani zahřívání, tedy především při běžné práci – v náročných hrách si již grafika běžící na plný výkon o své řekne a ventilátory se umí náležitě ozvat. Subjektivně bych ale řekl, že úroveň hluku je ve srovnání s předchozím modelem stejná.

Osobně na mě právě základní patnáctipalcový MacBook Pro působí jako nejzajímavější stroj z celé řady. Základní třináctipalcový model nabídne pouze dvoujádrový procesory z nižší rodiny a integrovanou grafiku, vinou čeho u nich nevychází poměr výkon/užitná hodnota/cena příliš zajímavě (v podstatě je jejich obecný výkon vinou pomalého disku nižší, než u třináctipalcového a více sexy vypadajícího MacBooku Air). Zatímco u modelu s 15″ displejem získáte stroj se čtyřjádrovým procesorem vyšší řady (a to doslova, ten procesor je v testech o více jak 40 % rychlejší), moderní dedikovanou grafickou kartou (která je ve srovnání s integrovaným Intelem úplně jinde) a i displej s vyšším rozlišením. Podle mě jde po prvních zkušenostech o jasného kandidáta ke koupi.

Jen ten displej by nemusel být až tak lesklý a použitý pevný disk s rychlostí 5 400 otáček za minutu notebook v mnoha situacích zbytečně dusí a nedává mu příliš možnosti se rozběhnout tak, jak by ostatní komponenty chtěly.

Vyjádřit se prozatím nemohu k výdrži, po několika málo provedených cyklech ještě nepodává akumulátor optimální výsledky, ale Applem uváděná hodnota sedmihodinové výdrže nebude příliš daleko od pravdy.

Kompletní testy i delší zkušenosti z praktického používání připravujeme do pozdějšího testu, na objektivní zhodnocení je ještě brzy.

Jeden myslel na “MacBook Pro 15″, model 2012: nejzajímavější klasika [První zkušenosti]

  • avatar
    25. 06. 2012 (12:54)
    Trvalý odkaz

    Díky za pěkný pohled. Pro mne je osobně docela zklamání, že Apple dále upouští od matných displejů. Retina už matná totiž nejde a za antiglare se dá připlatit pouze u této popsané klasiky.

    S tou 13″ a jejím výkonem je to takové všelijaké. Když si to člověk nechá v základu, tak je asi lepší Air. Jenže stále je hlavně základní Pro 13″ takový ten vhodný kandidát na akce typu „pimp my Mac“, kdy si člověk za zlomek ceny dokoupí RAM, levnější SSD než nabízí Apple a podle potřeby také vybrakuje mechaniku a vloží druhý disk na data, což máte v Airu smůlu. Použitelnost jde rapidně nahoru a pak už Air vyhrává snad jen větší kompaktností a rozlišením displeje.

Komentáře nejsou povoleny.