MacBook Air 11″, model 2012: prudce použitelný [První zkušenosti]

Pro někoho mohly být změny provedené v řadě počítačů MacBook Air nevýznamné, avšak reálné zkušenosti s prvními dostupnými modely hovoří jinak.

Základní verze nových modelů MacBooků Air jsou již v omezeném množství v nabídce českých Apple prodejců, tudíž jsme je i my mohli podrobit prvnímu zkoumání. Na plnohodnotný test (nebo chcete-li recenzi) je po pár dnech ještě brzy, pro první zkušenosti je však ten nejlepší čas.

Inovovaný MacBook Air poznáte od starších modelů hned na první pohled hned podle dvou základních prvků: nového MagSafe 2 konektoru a potisků jednotlivých rozšiřujících portů. Nový nabíjecí konektor je užší a nižší o nějaké tři milimetry a není se starším provedením zpětně kompatibilní (pokud si ovšem nepořídíte speciální redukci nabízenou přímo Applem). Při jeho bližším zkoumání musíme uznat, že jeho změna nebyla jen designovým výstřelkem, ale má praktický základ.

Oč jde? Především u malého a lehkého MacBooku Air neplnil původní MagSafe svou bezpečnostní funkci: jeho magnety byly natolik silné, že při trhnutí za kabel v určitých úhlech nedošlo k jeho odpojení, ale bylo možné celý notebook strhnout z desky stolu. Nový MagSafe 2 toto dokonale odstraňuje: k vytažení adaptéru je nejen zapotřebí o poznání menší síla, ale bezpečně se odpojí při tažení v kterémkoli úhlu. Ale stále se nemusíte bát náhodného odpojování, pro běžnou manipulaci s notebookem po desce stolu drží magnety dostatečně.

[HTML1]

Zajímavou venkovní drobností je změna umístění potisků konektorů. Zatímco u starších modelů byly popisky schovány za konektorem (a mohly tak být hůře viditelné), u novinky jsou natištěny před konektorem samotným. Je to sice drobnost, ale je to přesně ta drobnost, na kterou Apple dbá.

Nárůst výkonu v procesorové oblasti je přiměřený (prvními testy je měřitelný v rozsahu 5 % – 15 % v závislosti na použitém benchmarku), nárůst výkonu grafické karty je pak značný – ve zpracování 3D obrazu se pohybuje mezi třiceti až čtyřiceti procenty. Grafika těží nejen ze svého modernějšího návrhu, ale i z dostupnosti rychlé operační paměti, kterou pro svou činnost připomíná. Jde tak o grafiku, která se již hodí pro hraní leckteré hry, pokud oželíte trochu těch detailů. Podrobnější herní testy pak připravujeme do velkého testu.

Nový rychlejší procesor s lepší grafikou s sebou nese i vyšší zahřívání, které však není příliš znatelné. Systémovými nástroji jsme naměřili průměrnou teplotu o dva až čtyři stupně vyšší, než v případě předchozího modelu.

Velmi příjemným překvapením je samotný SSD disk. Je skutečně velmi rychlý, při čtení přesahovat hodnoty 460 MB/s, zapisovat data rychlostí 320 MB/s. To se projevuje jak na startu samotného operačního systému, tak i o chloupek rychlejším startu jednotlivých aplikací.

První zkušenosti s novým MacBookem Air jsou veskrze pozitivní. I přesto, že jsme měli k dispozici základní jedenáctipalcový model, jednalo se o počítač, který by byl schopen bez problémů fungovat jako hlavní počítač (což především u prvního stroje této generace tak úplně neplatilo). Díky podpoře ThunderBolt a USB 3.0 rozhraní k němu připojíte v podstatě jakékoli rozhraní a jeho rychlost vás nebude příliš limitovat ani při náročných činnostech. Navíc se procesor v případě potřeby velmi ochotně dynamicky přetaktuje na vyšší frekvenci, což oceníte například při konverzi videí nebo náročné práci s fotografiemi. Je jen škoda, že Apple pro Česko nasadil poněkud vyšší cenu, než se očekávalo. Na druhou stranu ale i za tyto peníze dostanete prudce použitelný stroj.

12 komentářů: „MacBook Air 11″, model 2012: prudce použitelný [První zkušenosti]

  • avatar
    18. 06. 2012 (07:12)
    Trvalý odkaz

    No, to jsou inovace! Jsem na kolenou. Hlavně ten potisk konektorů.

    • avatar
      18. 06. 2012 (10:01)
      Trvalý odkaz

      V clanku uvedene informace o teplote se vztahuji i na tuto cinnost. Kdyby ne, upozornili bychm na to…

  • avatar
    18. 06. 2012 (08:38)
    Trvalý odkaz

    Čekám na ty herní testy. A stejně jako Anton Fujera mám otázku, jestli se při spuštění flashového videa roztočí větráky na max. 

  • avatar
    18. 06. 2012 (08:42)
    Trvalý odkaz

    Změnila se reálná výdrž na baterie při použití nových komponentů? A jak se v reálu pohybuje?

    Děkuji

  • avatar
    18. 06. 2012 (14:58)
    Trvalý odkaz

    Docela rád bych věděl, jak je na tom grafický čip třeba u (nyní) hodně populárního D3, nebude nějaký test? :)

  • avatar
    04. 07. 2012 (21:22)
    Trvalý odkaz

    Proč Apple konečně nepřidal ochranné sklo na display? I MBP Retina má skleněný display, avšak bez krycího skla. Ale je to odolné.

  • avatar
    24. 07. 2012 (08:23)
    Trvalý odkaz

    kdy bude recenze prosim? nevite nahodou jaky je vliv na baterii u pouziti i7 2.0 GHz?

    • avatar
      24. 07. 2012 (08:25)
      Trvalý odkaz

       Apple bohužel stále žádný z nových modelů nemá pro klasické recenze k dispozici….
      Nicméně po zkušenostech z předchozích modelů bych to tipoval tak na 8 – 10 procent…

  • avatar
    25. 04. 2013 (05:19)
    Trvalý odkaz

    Dáse macbook používat na učení

Komentáře nejsou povoleny.