MacBook Air, model 2012: rychlejší komponenty a také vyšší cena

Včera inovovaná řada počítačů MacBook Air přinesla očekávatelné updaty zahrnující především omlazení použité hardwarové výbavy. A pro nás také nárůst ceny.

V řadě ultramobilních notebooků MacBook Air nedošlo po stránce vnějšího provedení k žádné výraznější změně, protože zachovány zůstaly oba stávající rozměry. Stále se tak můžete rozhodovat mezi jedenáctipalcovými a třináctipalcovými modely.

Hlavní změnou tak zůstává především omlazení procesorové platformy. Zatímco se stále jedná o procesory od Intelu patřící do rodin Core i5 a Core i7, došlo ke změně na novější revizi s označení Ivy Bridge. Ta přináší především výraznější nárůst rychlost v oblasti grafického výkonu – procesor totiž obsahuje také integrovanou grafickou kartu Intel HD Graphics 4000, která v určitých situacích překonává předchozí generaci až o šedesát procent.

Procesory lze doplnit až osmi gigabajty operační paměti, jejíž moduly tikají na frekvenci 1 600 MHz. U všech modelů jsou již základní hodnotou 4 GB, počítač s pouhými dvěma gigabajty tak již v nabídce nenajdeme.

Přestože se Apple chlubí možností osadit SSD disk až o kapacitě 512 GB, standardně osazovanými kapacitami jsou hodnoty 64 GB, 128 GB a 256 GB. Půl terabajtu prostoru je tak určeno pouze patřičně drahým příplatkovým konfiguracím. U všech kapacit by ale mělo dojít k nárůstu výkonu při práci s daty asi o polovinu, nově osazované SSD disky zvládají čtení dat rychlostí až 500 MB/s.

Poslední novinkou je osazení moderních USB 3.0 portů. K tomuto kroku by se dalo říci jen jediné: ale že to trvalo. Naštěstí na rozdíl od některých jiných výrobců používá Apple „obojetné“ konektory, kdy do jedné zdířky můžete zapojit jak USB 2.0, tak i USB 3.0 zařízení. Takto vybavené porty najdete na počítači dva.

V oblasti konektorů došlo také k osazení nového napájecího konektoru MagSafe 2, který je užší a není zpětně se staršími adaptéry kompatibilní. FaceTime kamera nad horním rámem displeje má označení HD a nahrává v rozlišení 720p.

Konfigurace a tak trochu divoká cena

K dispozici jsou standardní čtyři konfigurace, dvě pro každou velikost. Jejich přehled najdete přímo na stránkách Apple. Všechny použité procesory jsou dvoujádrové, výdrž na baterie zůstává stejná, jako u předchozích řad (tedy 5 hodin pro menší a 7 hodin pro větší model).

Zastavme se ale u ceny: přestože v zámoří došlo ke snížení cen základních modelů, ceny pro Evropu a tedy i pro Česko však šly vinou nepříznivé předpovědi budoucího ekonomického vývoje celého regionu a velmi nevýhodnému kurzu nahoru. Základní MacBook Air 11″ tak zakoupíte za 26 990 korun, což je o tři a půl tisíce více, než kolik jste dali za předchozí generaci. Další modely v pořadí pak pořídíte za 29 990 korun, 32 490 korun a 40 490 korun. Samotným cenám a důvodům jejich zvýšení se budeme podrobněji věnovat v samostatném článku.

Bez přihlédnutí k ceně lze update těchto počítačů lze považovat provedený update za povedený. Bylo bláhové očekávat i v této řadě počítačů výrobně nákladný a energetický náročný tzv. Retina displej, na něj je technologicky ještě příliš brzo. Pokud tedy Air bez Retiny nechcete, počkejte si – odahuji, že přesně za rok bude ta správná doba, kdy budou displeje tohoto typu dostupnější a objeví se také v této řadě.

MacBook Air je tak vzhledem ke svým rozměrům a hmotnostem plnohodnotný přenosný počítač, který z pohledu výkonu nabídne jen velmi málo kompromisů, pokud vůbec nějaké.