MacBook Pro, model 2012: nelogické konfigurace pod křídly Ivy Bridge

Současná řada profesionálních notebooků MacBook Pro prošla generačním omlazením a současně se musela rozloučit s největší modelem.

Ivy Bridge procesory, USB3.0, moderní grafická karta a možnost osazení velkých SSD disků. To jsou ve zkratce všechny novinky, které si Apple pro tuto řady přenosných počítačů připravil. A připravil je velmi dobře a s rozmyslem. Ale nepředbíhejme.

Procesory patří do rodin Core i5 a Core i7 a jsou k dispozici jak v dvoujádrových variantách (v třináctipalcovém  modelu), tak i čtyřjádrových (v patnácti palcových modelech). S výjimkou základního třináctipalcového modelu je ve všech dalších osazen procesor Core i 7. Procesory mají k dispozici 4 GB operační paměti (1 600 MHz), jen nejvyšší patnáctipalcový model přichází s gigabajty osmi. Všechny procesory podporují dynamické přetaktování, komerčně označované jako Turbo Boost.

Vzhledem k použitému procesoru obsahují všechny počítače integrovanou grafickou kartu Intel HD Graphics 4000, která je integrována přímo na čipu procesoru. Ve srovnání s předchozí generací jde již o slušně použitelnou grafickou kartu pro běžnou desktopovou práci.

Pro herní nasazení pak najdete na základní desce patnáctipalcových modelů také moderní grafickou kartu nVidia GeFroce GT 650M, která nabízí jádro z nové rodiny Kepler. Jde o stejnou grafiku, která pohání náročný Retina displej v MacBook Pro nové generace. Grafická karta má k dispozici buďto 512 MB vlastní paměti v případě základního patnáctipalcového modelu, nebo 1 GB u vyššího modelu. Třináctipalcové varianty si musí vystačit pouze s integrovanou grafickou kartou. Pokud chcete mobilní Pro s grafickým výkonem, máte smůlu.

Přestože se i tu této řady Apple chlubil velkými SSD disky (o kapacitě až 768 GB), u žádného ze strojů jej v základu nenajdete. Do všech osazuje pomalé pevné disky s 5400 otáčkami za minutu, a to v kapacitách 500 GB a 750 GB. Řekl bych, že by si profesionální řada notebooků zasloužila ve standardu alespoň rychlejší disky se 7 200 otáčkami, kde ne již hybridní úložiště vytvořené z malého SSD pro systém a klasického disku pro data.

Konektorová výbava je u obou strojů srovnatelná (1x MagSafe, 1x ethernet, 1x FireWire 800, 1x Thunderbolt, 2x USB 3.0/USB 2.0, 1x čtačka SD karet, 1x výstup na sluchátka), pouze u vyššího modelu najdete navíc linkový vstup zvuku. Webová kamera i zde natáčí v HD rozlišení 720p.

Zachovány zůstávají výdrže na baterie, které jsou u obou modelů sedm hodin. U většího modelu je této výdrže dosaženo osazením větších akumulátorů (kapacita 77,5 Wh versus 63,5 Wh).

Rozporuplné dojmy

Osazení procesorové platformy Ivy Bridge do celé řady notebooků MacBook Pro bylo logickým krokem, ke kterému Apple tlačila nejen snaha o poskytnutí vyššího výkonu především v oblasti integrované grafiky, ale i samotný Intel. Výrazným posunem dopředu je pak použití skutečně moderní grafické dedikované karty. Nadšení z grafiky však kalí fakt, že se jí dočkají pouze majitelé větších modelů, zatímco ti s třináctipalcovým modelem budou muset vyžít s integrovanou grafikou.

Tím se dostáme do situace, ve kterém přestává cenová politika Applu dávat příliš smysl. Pokud totiž chcete přenosný Mac se slušným grafickým výkonem i pro hraní nebo náročnou grafickou práci, máte smůlu. Buďto si koupíte velké „pádlo“ v podobě patnáctipalcového modelu (ano, pro mnoho uživatelů je rozumným kompromisem mezi rozměry a ergonomií na cestách právě třináct palců rozměru), nebo se budete muset ohlédnout jinde. V nabídce Applu takový přenosný počítač nenajdete. Přitom stačilo sáhnout například pro dedikované grafice starší generace, byť by byla jako příplatková výbava a za cenu i mírného snížení výdrže.

Provedený update je logickým pokračováním této řady a co se týká displeje s vysokým rozlišením, pak zde platí totéž, co v případě inovovaných MacBooků Air: takzvaný Retina displej je v současnosti příliš žhavé a nákladné zboží k tomu, aby jej bylo možné osadit do jiného, než prémiového modelu. S postupem času však již nebude natolik žhavou novinkou a najde si cestu také do těchto řad počítačů, odhadem tak za rok bude ideální doba.

Ukončení sedmáctipalcového modelu není nic překvapivého, očekávali jsme ho již dříve. Šlo sice o skvěle vybavený počítač, ale vinou cenové politiky Applu (tedy že velikost obrazovky určuje cenu největší měrou) byl velmi drahý i pro ty, kteří by byli ochotni o takhle velkém počítači uvažovat. Protože sedmnáct palců je již příliš mnoho pro pravidelné nošení. A jeho prodeje v poslední době tomu odpovídaly. A co si budeme povídat – vzhledem k vysokému rozlišení jej v nabídce velmi dobře zastupuje MacBook Pro nové generace právě s Retinou.

Pokud bych měl shrnout dojmy z této řady, pak musím říci toto: třináctipalcové modely přinášejí za aktuální cenu 32 490 Kč, respektive 40 490 Kč za vyšší model příliš mnoho kompromisů v podobě relativně hrubého displeje, pouze integrované grafické karty a pomalých pevných disků. Patnáctipalcové modely jsou na tom lépe a navíc jsou nejméně o deset tisíc levnější, než hardwarově v podstatě srovnatelný (s výjimkou pevného disku) MacBook Pro s Retina displejem, což může být pro mnohé rozhodující.

 

20 komentářů: „MacBook Pro, model 2012: nelogické konfigurace pod křídly Ivy Bridge

  • avatar
    12. 06. 2012 (07:54)
    Trvalý odkaz

    Trochu me mrzi ze ukoncily 17″ je pravda ze na noseni uz je dost velka ale najde se spusta hlavne profi uzivatelu kteri by ji jeste uvitaly.Nehlede na to ze snad kazdy vyrobce laptopu ma v nabidce 17″.Myslim si ze zrovna Apple je ten co si to muze dovolit i kdyz se toho prodava malo.A s tim 13″ Macbookem to taky moc nevystihly, pokud bude nekdo chtit 13″ bez slusne grafiky koupi si rovnou Macbook Air a ne temer stejne vykony Pro v tluscim provedeni.Takze tech rad vlastne zlikvidovaly vic ne jen 17″ku:(

    • avatar
      12. 06. 2012 (08:05)
      Trvalý odkaz

       Rozdíl je v tom, že zatímco Apple pozicoval 17tku jako nejdražší (čím větší úhlopříčka, tím dražší počítač), jiní výrobci nabízí 17tku právě jako dostupnou mobilní náhradu stolního počítače a k nejdražší v řadě většinou nepatří…

      • avatar
        12. 06. 2012 (08:29)
        Trvalý odkaz

        Musim se priznat ze ja momentalne 17″ mam. Kupoval jsem ji prave k vuli velikosti a je fakt ze ji moc neprenasim a prave proto do budoucna planuji nakup iMacu.Ale cekam az vysoke rozliseni dorazi i tam.Idealni by byla ta 22″ ale s vyssim rozlisenim a lepsi grafikou nez tam je ted.Tak snad se dockam a nebude to zase nejake zklamani.Mimochodem te mapy a navigace jsou hodne zajimave v OS6.

    • avatar
      12. 06. 2012 (21:58)
      Trvalý odkaz

      Kecy v kleci. No, kdyby tu ta spousta vítajících profi uživatelů byla, tak by jí asi kupovali víc a Apple by jí nevyřadil, ne? Najdou se asi uživatelé, kteří by jí chtěli, ale Apple není charita a chtějí vydělávat. A na věcech co se moc neprodávají se toho moc nevydělá. Kdo měl nebo má 17″ ví, že je neskutečnej opruz to někam tahat. Jinak dovolím si trochu zaprudit: Za interpunkcí se píše mezera, uživatelé jsou mužského rodu, takže uvítali. No a s diakritikou se to lépe čte.

  • avatar
    12. 06. 2012 (08:27)
    Trvalý odkaz

    Apple hlavně nechtěl aby mu 17 kanibalizovala prodeje iMaců. 13 Pro s novou cenu přestalo dávat smysl, no Air vlastně taky. Takže Můj příští počítač asi Apple nebude. Škoda, docela jsem si ten systém oblíbil.

    • avatar
      12. 06. 2012 (08:41)
      Trvalý odkaz

       No, on mu právě prodeje iMacu nekanibalizoval – to iMacy kanibalizovaly prodeje 17tky. Většina uživatelů, co o něm uvažovala, nakonec skončila u kombinace iMacu a iPadu…

    • avatar
      12. 06. 2012 (12:48)
      Trvalý odkaz

      Taky to tak vidím, zřejmě si pořídím nějaký ultrabook s SSD diskem.

    • avatar
      12. 06. 2012 (22:05)
      Trvalý odkaz

      Tomu moc nerozumím, ale vlastně rozumím. Znám pár uživatelů OSX, co s ním moc neumí, pro ty je přechod na Win bezbolestný. Často jsem z pozice své profese nucen používat počítače s Win, vlastně denně. A čím dál víc mi vadí absence multitouch gest a mission control.

  • avatar
    12. 06. 2012 (08:57)
    Trvalý odkaz

    ja se priznam, ze jsem uvazoval o upgradu sveho jiz postarsiho MBP 2009 late, ale nevim, vykonove a graficky bych chtel misto MBP13 spis MBP15 ( tech 0.5 kg je sice znat, ale krucialni to neni ), ale uz ted  jsem za nVidii G9400 moc rad, ta dedikovana dost nestihala, Takze novy MBP13 zatim ne, nevim jestli se mi vyplati MBP15? Cenove to skok urcite je. Uz zdaleka tolik nedelam v terenu fotky, i v praci je MBP pripojen na externi monitor, stejne jako doma. Treba si koupim iMac nebo bude i stacit macmini s lepsi grafikou, kdyz pujde vymenit disk a RAM. MBA mi nic nerika, vice mi vyhovuje iPad, ktery na zakladni a nejcasteji pouzivane funkce vpodstate nahradil MBP, u nej to spis vypada jen na upgrade na SSD a disk dam do sachty misto DVD. 

    • avatar
      12. 06. 2012 (09:06)
      Trvalý odkaz

       Ono u MBP15 je třeba řešit ani ne tak hmotnost, ale rozměry. On je už o kus větší – takže se vám nemusí vejít do brašny, kterou máte. Potřebujete pro něj více prostoru pro práci, napříkald v autobuse nebo letadle se sním pracuje hůře a ne všude se vejde. těch půl kila je zanedbatelné, ty centimetry už ne – ale to je jen můj názor, jak to mám já :)

      • avatar
        12. 06. 2012 (09:32)
        Trvalý odkaz

        to nerozporuji, nejvetsi jsem mel 14 od Dellu, do brasny by se MBP15 vesel bez problemu, ale to letadlo by mohlo byt nepohodlne a autobus asi jeste vic. Na druhou stranu, naposled jsem fotky tridil pri ceste z Finska a to je uz pres rok a pul ( bylo to potreba akutne udelat ). Ja bych i bral MBP 13, ale s GT grafikou , procesor by klidne mohl byt dvoujadro, protoze vykon toho ctyrjadra vetsina aplikaci stejne neumi vyuzit. 

        • avatar
          12. 06. 2012 (22:12)
          Trvalý odkaz

          Nejlepší je si zajít do nějakého obchodu a tam si to vyzkoušet. Vždy když Apple uvede nové macbooky, říkám si, že ty parametry jsou divné. Jenže pak si to zkusím a ono je to vždycky o parník rychlejší než předchozí generace. Takže zas takový strach bych z toho neměl. Naposled nové Airy. Pak jsem si s ním chvíli hrál a zjistil, že všechno je jinak.

  • avatar
    12. 06. 2012 (10:27)
    Trvalý odkaz

    Opravdu je grafický výkon té integrované grafiky ve 13″ tak špatný?? Dost uvažuji nad koupí tohoto modelu, ve vyšší výbavě, používal bych ho na internet, zápisy ve škole, CAD a rád bych si taky zahrál nějakou hru (fifa nebo pes nic jinýho stejně nehraju). Bude to stačit?? Nemám žádný zkušenosti z integrovanýma grafikama tak pochopte kdyžtak dotaz. :)

    • avatar
      12. 06. 2012 (12:39)
      Trvalý odkaz

      Mam posledni model MBP pred timhle a neni problem. CAD systemy to zvlada jak malinu, stejne jak HD filmy a zbytek veci, cos napsal… Akorat na hry jsem to nezkousel, pri dnesni cene konzoli by me snad uz ani her na pocitaci nenapadlo.

      • avatar
        12. 06. 2012 (12:59)
        Trvalý odkaz

        Zas takovej hráč nejsem, jen mě to tak zajímalo jestli si můžu jednou za čas něco zahrát, jestli to vůbec zvládne. Ale myslím si že to bude postačující.

        • avatar
          12. 06. 2012 (16:28)
          Trvalý odkaz

          U Aira s HD3000 grafika jede lépe než jsem čekal, bohužel po chvilce dochází k velkému přehrátí jádra grafiky. Když vidím teploty cca 84°C, raději hru vypnu :/

  • avatar
    12. 06. 2012 (12:49)
    Trvalý odkaz

    Mám první ALU Macbook (late 2008) a celkem přemýšlím nad tím, zda není vhodná doba tento stroj vyměnit za něco novějšího – přemýšlím nad 13″ MB Air v té vyšší konfiguraci + 8GB RAM a MB Pro ve vyšší konfiguraci. Obojí je to cenově celkem srovnatelné, ale ještě nejsem zcela rozhodnut – především v otázce, zda by mi stačil výkon MB Air a velikost HDD. I teď mám 256GB a vyjdu v pohodě, takže to by snad neměl být zas až takový problém, ale co ten procesor. Nevíte někdo, o jaký přesně typ se jedná a zda by nebylo přeci jen lepší ještě nějaký ten rok počkat?

    Díky 

    • avatar
      12. 06. 2012 (18:41)
      Trvalý odkaz

      Hele Kapky, na tvym místě bych klidně ještě počkal, jestli ti to stíhá. Jediný do čeho bych investoval, pokud máš třeba ještě snow leoparda, tak v nejbližší době do Mountain liona kvůli cloudu. Já třeba jedu pořád spokojeně na SL ale až vyjde ML tak jdu do něj.

      • avatar
        15. 06. 2012 (08:56)
        Trvalý odkaz

        Přesně tak, mám taky první ALU a zatím nemá smysl nic měnit. Nakrm ho tak 8GB RAM, nějaký větší nebo rychlejší disk a myslim si, že do nějakýho toho zajímavýho upgradu ještě vydržíš. Tohle fakt nemá smysl a je to hlavně drahý.

Komentáře nejsou povoleny.