Apple je ekonomicky hodnotnější než Polsko

Takový nadpis zavánějící přímo bulvárem oblétl minulý týden snad všechny světové deníky. Společnost je ceněna na 500miliard dolarů, což by bylo mnohem více než hodnota Polska (nepočítaje ČR). Avšak lze skutečně porovnávat technologickou formu s ekonomickou silou země?

Vypadá to až neskutečně jasně – hodnota Apple na akciovém trhu čítá 506 miliard dolarů, kdežto Polsko a jeho hrubý domácí produkt (HDP) činí „pouhých“ 470 miliard dolarů. Čísla mluví jasně, a pokud bychom je brali doslovně, pak by technologický gigant okupoval dvacátou příčku v žebříčku největších ekonomik světa.

Můžeme ovšem takto srovnávat soukromou firmu a zemi? Ekonomové odpovídají – nikoli. Je to jako míchat jablka a hrušky.

Hodnotu firmy tvoří předpokládaná výše budoucích zisků. Na druhé straně HDP znamená součet hodnot produktů a služeb celé země za časovou jednotku a to jeden rok.

Není zcela vyloučeno porovnávat ekonomickou sílu firmy a země, musíme to však provést správným způsobem, říká Prof. Paul De Grauwe z London School of Economics

Nejprve by bylo zapotřebí vzít v uvážení předpovědi růstu HDP v Polsku, poté současnou hodnotu a měřítko zájmu. Jeho odhad porovnávací hodnoty tvoří 2,5 biliónů dolarů, čímž by se země dostala daleko před Apple

Existuje i další metoda – srovnání „přidané hodnoty“ Applu a HDP Polska. Přidaná hodnota laicky znamená „zvýšení hodnoty něčím, na čem pracujete, takže to něco prodáte v nové formě“.

V podstatě na tomto principu HDP funguje a přidanou hodnotu země vyjadřuje – zisk z veškerého zboží a služeb, odečtených od importovaných produktů.

Tudíž kdybychom vzali prodeje iPhone a odečetli vše, co nepochází z Applu a jeho továren – například: čipy a displej, jež byly dodány jinými firmami. Výsledek porovnáme s polským HDP.

Pokud použijeme tuto metodiku, pak se poměrná hodnota Applu smrskla téměř pětinásobně. V žebříčku světových ekonomik by Apple zaujal 56 místo a nikoli dvacáté. Tedy 36 míst za Polskem a dokonce i za země jako Bangladéš a Vietnam.

Ačkoli provedeme tyto úpravy, Apple je stále úctyhodnou ekonomickou silou a firmou s obřím kapitálem.

Pokud i přesto má firma větší ekonomickou hodnotu než nějaká země, disponuje i větší moci? Ne zcela, dodává De Grauwe.

„Avšak srovnávat firmu a zemi nikdy nebude možné. Země funguje jako suverénní stát s pravomocí určovat pravidla hry. A také to dělají, například pomocí daní.“

Navíc firmy procházejí dramatickými vývoji – mnohem většími než země. Stačí vzpomenout na dobu poměrně nedávnou, kdy se Apple nacházel před bankrotem. Anebo na nesmiřitelného konkurenta Microsoft. Není to tak dávno, kdy právě Redmondští byli největší firmou světa.

Doufejme však, že Apple i nadále zůstane technologickým tygrem – nejen ekonomicky silnou firmou, ale také inovátorem ukazujícím směr vývoje.

Zdroj: BBC

3 komentáře: „Apple je ekonomicky hodnotnější než Polsko

  • avatar
    14. 03. 2012 (10:40)
    Trvalý odkaz

    Přátelé, vaše ekonomické pseudo-rešerše jsou úplně mimo. 

  • avatar
    16. 03. 2012 (13:47)
    Trvalý odkaz

    HDP je tvořen importem, exportem, investicemi a spotřebou, takže by to teoreticky šlo … problém je dané období, což je tvořeno v HDP 1 rokem.

  • avatar
    16. 03. 2012 (17:02)
    Trvalý odkaz

    cože jabko je víc než hruška? .. někdo se asi přejedl jabkem!

Komentáře nejsou povoleny.