Jsme o krok blíže ke vzdáleným terminálům?

Hrát nejnovější hry i se starým počítačem? Používat Office bez toho, abyste si je museli koupit? Proč ne!

Vzpomínáte si, jak začínaly počítače? Ty doby, kdy počítač byla velká a na tehdejší dobu výkonná krabice, ke kterému se uživatelé připojovali prostřednictvím terminálů? Dnes, v době všemožných Cloudových řešení, se stále více vracíme k těmto kořenům výpočetní techniky. Stále více činností totiž přechází z našich počítačů do nějakého vzdáleného úložiště a náš počítač pak slouží pouze jako jejich zobrazovač. Pouze jako terminál.

A nejde zde pouze o datová úložiště, ale o kompletní převedení výpočetního výkonu někam zcela jinam. A nemyslete si, že jde o něco z oblasti vědeckofantastických románů: k pohodlnému použití vzdáleného operačního prostředí nepotřebujete nic jiného, než průměrně rychlé internetové připojení.

Je mnoho společností, které se již nyní na vzdálené poskytování kompletních systémů specializují. A nejlepší ukázkou toho, jak výborně vše může fungovat, je služba OnLive. Že jste o ní ještě neslyšeli? Jde především o herní záležitost, která vám dovolí na vašem počítače hrát i ty nejnáročnější současné hry bez ohledu na to, jak starý a pomalý máte počítač.

A vše funguje výborně v kvalitě, které ani nebudete věřit. Vystačíte si pouze s internetovým připojením o rychlosti ideálně 2 Mb/s a s trochou ztráty kvality přežijete i s rychlostí 1 Mb/s. To je vše, co potřebujete: s použitím jednoduchého klienta tak můžete i na pět let starém MacBooku s integrovanou kartou od Intelu hrát naprosto plynule i ty nejnovější herní trháky. Více napoví následující video.

[HTML1]

Bylo jen otázkou času, kdy posune OnLive své zkušenosti na novou úroveň. A stalo se v posledních dnech, kdy světlo světa spatřila služby OnLive Desktop. Nejde o nic jiného, než o vzdálený počítač,  k jehož obrazovce se připojujete. Služba nabízí předinstalované Windows 7 s kancelářským balíkem Office od Microsoftu a je k dispozici ve dvou verzích: zdarma dostupné a placená. Zdarma dostupná je omezena několika faktory (především velikostí sdíleného úložiště, absencí webového prohlížeče a nemožnosti instalovat vlastní aplikace), které odstraňuje verze placená .

Na celém OnLive Desktop je nejlepší to, že skutečně funguje a jak dobře funguje. V současné době je klient k dispozici pro tablety iPad, můžete tak na iPadu používat Windows s Office v rychlosti, kterou nenabídne leckterý klasický počítač. To vše bez toho, abyste si kupovali vlastní počítač a investovali do licencí operačního systému i kancelářského balíku. OnLive slibuje tuto aplikaci také pro stolní operační systémy, což by teprve pro rozšíření služby mohlo být zajímavé – umím si velmi dobře představit jednoduchý terminál, postavený z toho nejlevnějšího hardwaru běžící například na bezplatném Linuxu, který po zapnutí naváže připojení se službou OnLive Desktop a uživatel tak bude mít kompletní pracovní počítač.

[HTML2]

A jak tak nad tím přemýšlím, nepřekvapilo by mě, kdyby s podobným řešením přišel přímo Apple. Mnoho tomu nasvědčuje, mezi jinými také zcela přepracovaná podpora přímého přístupu k obrazovce Maca v systému Mac OS X 10.7. Zkrátka nyní spíše okrajově zmiňovaná a často nepříliš funkční služba Back to My Mac, která je součástí služby iCloud, by mohla jednou hrát stále větší roli, než v současnosti.

4 komentáře: „Jsme o krok blíže ke vzdáleným terminálům?

  • avatar
    01. 02. 2012 (06:18)
    Trvalý odkaz

    mozna by stalo zminit, ze ackoliv tady sluzba funguje slusně (testovano s xbox gamepadem u her 30 min dema), nejde z CZ zaplatit. Pouze USA, CA a UK…:-/

    • avatar
      14. 02. 2012 (20:14)
      Trvalý odkaz

      A to jsem měl v plánu si službu za 10$/měsíc předplatit. Taky mě to nechce pustit k placení, tak se nedá dostat ani přes paypal. Škoda. 
      Tak leda aby to za mě někdo zaplatil v Uk.

      A jak se ten xbox ovladač synchronizuje, ten se strká do usb portu na macovi?

  • avatar
    09. 05. 2012 (22:33)
    Trvalý odkaz

    Jak ste to sprovoznili ?mne to hlási chybu po prihlásení a508.

Komentáře nejsou povoleny.