iBooks Author: elektronické knihy pro každého

Umíte napsat text ve Wordu nebo v Pages? Tak to umíte také vyrobit skvěle vypadající elektronickou knihu. Díky iBooks Author.

Apple dnes představil velmi zajímavou aplikaci, která je tím poslední kolečkem do soukolí skvěle fungujícího jablečného obchodu s knihami. Apple se totiž rozhodl sázet nejen na velká vydavatelství, ale i na běžné autory a uživatele. Dal jim do ruky softwarový nástroj, ve kterém si svoji elektronickou knihu vytvoří každý sám a navíc půjde o profesionálně vypadající dílo.

Stav na trhu nástrojů pro tvorbu elektronických knih je velmi špatný. Pokud neumíte alespoň trochu programovat anebo nemáte dostatek financí pro nákup profesionálního softwaru, neměli jste v podstatě možnost kvalitní elektronickou knihu vytvořit. Myslím tím tedy skutečnou elektronickou knihu, nikoli jen dokument ve Wordu nebo Pages uložený do formátu epub.

iBooks Author je nástroj, který posunuje tvorbu elekronických knih na novou úroveň. Po spuštění aplikace si můžete zvolit z několika předpřipravených šablon a lze očekávat, že se brzy začnou objevovat další šablony od autorů třetích stran. Dále již pracujete v prostředí velmi podobném textovému editoru Pages: v pravé části okna vidíte v postranním panelu jednotlivé sekce, kapitoly a strany knihy, v pravé části pak nahlížíte na samotný obsah. Jednotlivé prvky přidáváte pouhým tažením myší – obálku knihy rozšíříte o grafiku přetažením obrázku na příslušné políčko, stejně tak můžete do knihy vkládat i úvodní videa.

Možnosti importu textu zahrnují podporu pro formáty aplikací Pages a Word, import z formátu PDF nebo souborů aplikace InDesign neočekávejte. Import funguje bez problémů, pokud máte dokument správně formátován, vytvoří se podle stylů podnadpisů přímo jednotlivé kapitoly a podkapitoly. Možnosti exportu pak zahrnují jak formát epub (avšak pouze s Apple DRM omezující použití pouze na iBooks čtečku na iOS zařízeních), tak i PDF nebo čistý text.

Knihu lze kompletně vybavit multimédii, což zahrnuje nejen klasická videa, ale i interaktivní ankety, fotogalerie nebo sekce umožňující zobrazovat obsah webových stránek. Tyto moduly lze dále rozšiřovat i přidávat vlastní vytvořené pomocí HTML5/Javascriptu. Omezeni jste vlastně pouze velikostí: pokud budete chtít knihu publikovat prostřednictvím obchodu iBook Store, nesmí mít vaše kniha včetně všech multimédií více než 3,6 GB.

Skvělé jsou možnosti náhledu výsledné knihy. Přímo v aplikaci můžete WYSIWYG zobrazení přepínat z horizontálního na vertikální zobrazení odpovídající displeji iPadu, a mimo to můžete knihu prostřednictvím kabelu odeslat přímo do iPadu v případě, že v něm máte ve stejnou chvíli spuštěnu novou aplikaci iBooks 2, které se podrobněji budeme věnovat v následujících dnech.

První zkušenosti s aplikací iBooks Author jsou velmi dobré – vše funguje velmi intuitivně a výsledky jsou více než přesvědčivé. Bylo by ale omyl myslet si, že propracovanou knihu plnou interaktivních doplňků a animací vytvoříte za jeden večer. Tohle se Applu zkrátka povedlo.

iBooks Author je nástroj, kterým Apple udělal radost nejednomu autoru či vydavateli. Je dobře vybavený, snadno ovladatelný a navíc je k dispozici zcela zdarma pro každého. Tedy pro každého, kdo sedí u počítače s operačním systémem Mac OS X, protože aplikace je k dispozici pouze pro Mac OS X 10.7 Lion. Aplikace je pochopitelně plně lokalizována do češtiny a najdete ji mezi aplikacemi v Mac App Store. Nevýhoda se také najde: elektronická kniha vytvořená v této aplikace bude čitelná – jak již sám název aplikace napovídá – pouze v jablečné čtecce iBooks, nikoli ve čtečkách jiných společností. Nejde však o nic divného, podobným způsobem své knihy zabezpečuje více provozovatelů elektronických obchodů.

Příručku, která vás naučí pracovat s aplikací iBooks Author, najdete v časopise SuperApple Magazín číslo 3/2012.

18 komentářů: „iBooks Author: elektronické knihy pro každého

  • avatar
    19. 01. 2012 (21:29)
    Trvalý odkaz

    A jak ziskat TaxID? Aby slo nahrat knihu do ibookstoru?

      • avatar
        20. 01. 2012 (17:25)
        Trvalý odkaz

        A je k tomu potřeba nějaká živnost v USA nebo bydliště, či já jako občan ČR mohu to TaxID získat nebo jsou s tím nějaké komplikace a není to tak lehké? 

        • avatar
          20. 01. 2012 (20:18)
          Trvalý odkaz

          Ne, je jen třeba se přihlásit na americkém úřadu a dostat přiřazené právě to číslo plátce daně. Jakmile si uděláš registraci u Apple pro prodej knížek, navedou tě na příslušné dokumenty a návod s postupem. Co vím, vyžaduje to mít možnost faxování do USA, někdy je zapotřebí i telefonovat. Publikovat knížky je pro cizince složitější, než prodávat aplikace….

          • avatar
            16. 04. 2012 (11:07)
            Trvalý odkaz

            A jsou někde informace, jaké povinnosti to zakládá – to zřízení TaxID?

  • avatar
    20. 01. 2012 (08:09)
    Trvalý odkaz

    cauvec, vlado moznost exportu do .epub sem ale nenasel?, me to nabidlo jen .ibooks, .pdf, a .txt.

    • avatar
      20. 01. 2012 (11:23)
      Trvalý odkaz

      Ahoj, však to je taky ono – ibooks = epub + DRM. Jde jej pochopitelně použít pouze v iOS čtečce iBooks, nikoli jinde…

  • avatar
    20. 01. 2012 (08:26)
    Trvalý odkaz

    he? a eport jen do textu mi nevyhodi druhou kapitolu? do pdf to vychrchle vsechno

  • avatar
    20. 01. 2012 (10:08)
    Trvalý odkaz

    Tak tak, take jsem nenasel export do .epub a velmi bych po nem touzil :)

    • avatar
      20. 01. 2012 (11:25)
      Trvalý odkaz

      Exportuje se do epub s Apple DRM, zde použitá přípona .ibooks. Jak přímo název aplikace napovídá a hovoří o tom i všeobecné podmínky zobrazené při instalaci, jde výstup do tohoto formátu použít pouze pro Apple zařízení – nejde tedy v aplikaci vytvořit .epub pro jiné ekosystémy, než je ten jablečný…

    • avatar
      20. 01. 2012 (11:25)
      Trvalý odkaz

      Exportuje se do epub s Apple DRM, zde použitá přípona .ibooks. Jak přímo název aplikace napovídá a hovoří o tom i všeobecné podmínky zobrazené při instalaci, jde výstup do tohoto formátu použít pouze pro Apple zařízení – nejde tedy v aplikaci vytvořit .epub pro jiné ekosystémy, než je ten jablečný…

  • avatar
    21. 01. 2012 (16:55)
    Trvalý odkaz

    Ještě je třeba zmínit, že výsledný výtvor je dostupný pouze pro iPad, na iPhonu ani iPodu Touch nebude dostupný. iTunes ho neukáže v možnostech odeslání na zařízení. Na jednu stranu pochopitelné, leč škoda :-/

  • avatar
    22. 01. 2012 (08:33)
    Trvalý odkaz

    Nie len pre Ipad ale aj iphone a ipod.

    • avatar
      23. 01. 2012 (05:54)
      Trvalý odkaz

      Jsou ty knizky aji pro iPhone? Nejak se mi nedari je do nej dostat. Aji „live preview“ nejak nejde :-(

      • avatar
        23. 01. 2012 (09:25)
        Trvalý odkaz

        Live preview ide iba na Ipade…

Komentáře nejsou povoleny.