Box.net: Úschovna pro vaše soubory [Zkušenosti]

Internetová služba Box.net je další cloudovou úschovnou pro uživatelské soubory. Jejím největším lákadlem je momentální akce, která uživateli umožňuje získat prostor o velikosti až 50 GB a to pouhou registrací prostřednictvím aplikace.

Tato aplikace je volně ke stažení pro operační systém iOS v App Store. Tato akce je časově omezená a končí 2. prosince, proto s případnou registrací určitě neváhejte. Celá služba má ovšem pro uživatele systému Mac OS X jedno velké omezení.

Největší výhodou služby Box.net oproti konkurenčnímu Dropboxu je bezpochyby probíhající akce, prostřednictvím které můžete za registraci přes aplikaci staženou z App Store získat až 50 GB pro vaše soubory. A to zcela zdarma. Pro srovnání, Dropbox nabízí v základu pouze 2 GB místa, za stejnou kapacitu, kterou získáte u Box.net zcela zdarma musíte u Dropboxu platit 10 USD měsíčně.

Konkurenční Dropbox však nabízí možnost nahrávat libovolně velké soubory přes svého desktopového klienta, přes webové rozhraní pak soubory o maximální velikosti 300 MB. Box.net nabízí maximální velikost souboru pouhých 25 MB, což je dostatek například na hudební soubory, na filmy už nikoliv. Lze tedy říci, že Box.net nabízí velkou cloudovou kapacitu, kterou ale uživatel není schopen efektivně využívat.

Pro platformu PC nabízí Box.net synchronizačního klienta, který je podobný konkurenčnímu klientovi u služby Dropbox. Pro uživatele Mac OS X však zatím podobný klient dostupný není a jediným opravdu spolehlivým způsobem je nahrávání přes jednoduchý uploader přímo na stráce služby. Tento způsob je ale (zvláště při větším množství souborů) pomalý a neefektivní.

Na internetu lze s trochou píle najít utilitu BoxMounter, který slibuje propojení aplikace Finder se serverem Box.net a tím pádem i vytvoření podobného uživatelského prostředí, které nabízí Dropbox. Podle reakcí v diskusích však tento prográmek nefunguje pod operačním systémem Mac OS X Lion a pod starším Mac OS X Snow Leopard funguje silně individuálně. V mém případě se mi podařilo navázat spojení se serverem Box.net a dokonce i stáhnout zkušební soubory, jejich opětovný upload zpět na server však nefungoval.

Finder však lze se službou Box.net propojit i nativně. Postup je relativně jednoduchý.

Jak na to

  1. Otevřete Předvolby sytému -> Sdílení, kde zaškrtněte položku Sdílení souborů,
  2. otevřete Finder a zvolte Otevřít -> Připojit k serveru,
  3. do políčka Adresa serveru zadejte tento text https://www.box.net/dav a klikněte na tlačítko Připojit,
  4. v následujícím okně už jen vyplňte svou emailovou adresu a uživatelské heslo.
  5. Hotovo! Nyní můžete vidět vaše Box.net úložiště připojené ve Finderu mezi síťovými umístěními.

Nyní již můžete službu používat podobným způsobem, jako konkurenční Dropbox. Jediným záporem tohoto řešení je nižší přenosová rychlost a také vysoká prodleva, která se projevuje především při připojování k serveru.

Jaká síťová úložiště používáte?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

5 komentářů: „Box.net: Úschovna pro vaše soubory [Zkušenosti]

  • avatar
    02. 11. 2011 (10:59)
    Trvalý odkaz

    U te akce je krome 50GB zvednuty limit na ulozeni souboru o velikosti do 100MB.

  • avatar
    02. 11. 2011 (12:08)
    Trvalý odkaz

    bieda, dobry pokus a este musia na tom popracovat

  • avatar
    02. 11. 2011 (13:15)
    Trvalý odkaz

    Díky za tip na připojení k Macu jako síťový disk!
    Bohužel Dropbox to nenahradí, protože ten nefunguje jako síťový disk, ale část lokálního disku synchronizuje na pozadí s úložištěm na serveru. Takže se soubory mohu pracovat i když nemám zrovna připojení k Internetu nebo je připojení pomalé.

  • avatar
    03. 11. 2011 (19:20)
    Trvalý odkaz

    Ahoj,
    jak tedy muzu ziskat tech 50 Gb, povedlo si pouze ziskat 5 Gb? Dekuji za radu.

  • avatar
    09. 11. 2011 (14:01)
    Trvalý odkaz

    Zalozil jsem si ucet pres ios app s 50GB prostorem a nejdou mi uploadovat cely slozky. Respektive to jde pouze pomoci web rozhrani a to jeste pres jakesi silene okno. Doufal jsem, ze to pujde pres namountovany dav. Vypada to jako vlastnost te sluzby, nebo snad znate nekdo zpusob, jak to obejit?

Komentáře nejsou povoleny.