iPhone 4S: dvě jádra plná vylepšení

Pokud jste podlehli diktátu všemožných spekulací, nebyli jste možná z představení inovovaného iPhonu příliš nadšení. S odstupem se však jeví nový model iPhone 4S coby ideální nástupce předchozí generace.

Apple u nového iPhonu použil stejný způsob, jako již dříve u třetí generace, kdy model 3G nahradil jen inovovaný model 3GS – rychlejší a lépe vybavený, avšak osazený ve stejném těle. Stejné bylo možné očekávat i tentokrát – vývoj aktuálního vzhledu iPhonu 4 byl příliš nákladný na to, aby jej Apple po jedné generaci opustil ve prospěch vzhledu zcela jiného. Stejně tak patří k současné špičce také použitý displej a jeho rozlišení, nebylo tedy důvod pro jeho jakoukoli změnu či nepraktické zvětšování – přestože si někteří konkurenční výrobci myslí, že tímto směrem vede cesta k uživatelskému blahu.

iPhone 4S tak na první pohled vypadá stejně, jako předchozí čtverka. Změn si všimnete pouze v provedení antény, u které se Apple vyvaroval problémů prvních sérií čtvrté generace a jejíž změnu si vyžádalo také přepracování podpory mobilních sítí: iPhone 4S je totiž „duální“ telefon, který podporuje jak GSM, tak i CDMA mobilní sítě. Z pohledu Apple je toto výborný tah, protože mu umožní vyrábět pouze jeden model pro všechny operátory a své z tohoto rozhodnutí vytěží také zákazník, který tak má možnost roamovat v těchto různých sítích.

Již iPhone 4 nebyl pomalý a o novince to platí dvojnásob. iPhone 4S totiž dostal dvoujádrový procesor Apple A5. Jeho zvýšeného výkonu si sice při běžném používání telefonu příliš nevšimnete, v náročnějších 3D hrách však bude rozdíl v kvalitě vykreslování více než patrný. Z tohoto důvodu je s podivem, že Apple stejný procesor neosadil také do iPodu touch, který se snaží být mobilním herním zařízením.

[HTML1]

Další významnou novinkou, která jde ruku v ruce se zvýšeným výkonem celého telefonu, je vestavěný fotoaparát. Ten disponuje statickým rozlišením osmi megapixelů a dokáže nahrávat videa v plné HD kvalitě. Již iPhone 4 měl výborný foťák a díky nové optice a přidanému IR filtru je pravděpodobné, že bude iPhone 4S fotit ještě o poznání lépe. Ostatně ukázkové snímky toto napovídají. Vylepšena byla také fotoaplikace, která nyní dokáže provádět základní úpravy obrázků, jako je například ořez nebo odstranění červených očí, dokáže také detekovat obličeje v obraze (přesněji až deset obličejů v jedné scéně, abychom byli úplně přesní) a tuto skutečnost použít pro správné zaostření. Výrazně rychlejší je také start celé fotoaplikace a potěší také možnost pořizovat fotografie stiskem fyzického tlačítka pro změnu hlasitosti. A samozřejmostí je podpora HDR fotografií.

O betaverzi systému Siri se nemá cenu dlouze rozepisovat, protože se mu více věnujeme v tomto článku.

Zdá se, že iPhone 4S bude skutečně úspěšný telefon: již nyní byl v rámci předobjednávek zamluven více než milion těchto telefonů. V Česku budete telefon dostupný jak prostřednictvím mobilních operátorů, tak i přímo přes on-line obchod Applu za blíže neupřesněnou cenu – odhadujeme ji na přibližně 15 999 korun za 16GB verzi (32GB pak vidíme na 17 999 korun, 64GB na 20 999 Kč). Společně s ním zůstává v nabídce jak původní iPhone 4 (11 999 Kč za 8GB verzi) i starší iPhone 3GS (8 999 Kč za 8 GB verzi). Uvedení telefonu v Česku je očekáváno 28. října.

6 komentářů: „iPhone 4S: dvě jádra plná vylepšení

  • avatar
    10. 10. 2011 (11:45)
    Trvalý odkaz

    Já osobně jsem přesně takový update očekával. Kdyby chtěli předvést uplně nový model, určitě by to vysílali online. Já jsem tedy spokojený, současný design se mi líbí, nová střeva jsou fajn. Mě nechybí tedy vůbec nic, co jsem si přál. Jen bych se chtěl zeptat jestli není možné zjistit, jaký je zvukový čip v telefonu. iPhone používám hlavně taky jako přehrávač hudby, tak by mě zajímalo, jestli zvukový čip bude lepší než v mém současném 3GS… Apple v tomto přeci jen dost mlží, dokonce nutí výrobce čipu, aby byl bez potisku. Dá se to nějak zjistit, jaký tam je výrobce?

  • avatar
    10. 10. 2011 (13:49)
    Trvalý odkaz

    Podle mého názoru budou ceny výrazně nižší. Cena 3GS i iP4 se odvíjí od ceny v UK, ne Německu. Proto odhaduji ceny na: 16GB: 14.190, 32GB: 16.990, 64GB: 19.890. 

    Jako příklad uvedu UK ceny:

    3GS u nas 8.990,- v UK 9.071,- iP4 u nas 11.990,- v UK 12.199,-. 

    Takže tak, vyšší ceny budou jen u operátorů, na Apple Store určitě budou nižší.

  • avatar
    10. 10. 2011 (14:12)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že ta vylepšení jsou sice dobrá, ale nejsou důvodem pro výměnu 4 za 4S. Osobně bych nevyužil ani Full HD video, ani rychlejší procesor, který je využit jen pro nové 3D hry. Že bude foťák o mnoho lepší, tomu moc nevěřím. Jediné, co trochu závidím je 64GB paměti. Ale pokud bych měl něco níž, než iPhone 4, šel bych si stoupnout do fronty. Jen na okraj: Líbí se mi, jak všichni tenhle vylepšený iPhone ve starém kabátě čekali. Račte se podívat tak o 14 dnů zpátky. Ten Apple to s vámi umí.

    • avatar
      10. 10. 2011 (19:35)
      Trvalý odkaz

      Tak se u nás klidně 14dnů zpátky rozhlédněte :) Že něco čekali jinde neznamená, že jsme to meldovali také…

      • avatar
        10. 10. 2011 (19:40)
        Trvalý odkaz

        Nebuďte vztahovačný. Neznamená vždy, že se musí mluvit pouze o vás.

Komentáře nejsou povoleny.