Apple zveřejnil video z oslavy života Steva Jobse

Apple uspořádal ve svém sídle 19. října vzpomínkovou akci , jejímž cílem bylo oslavit neuvěřitelný život Steva Jobse.

Po dobu konání této akce byly zavřeny všechny Apple Store obchody, takže celou oslavu mohli sledovat všichni jejich zaměstnanci i v případě, že nebyli přítomni prímo na místě v sídle společnosti v Apple Campusu. Celou akci nezahájil nikdo jiný, než dosavadní ředitel společnost Tim Cook. Celý osmdesátiminutový záznam z celé události najdete přímo na stránkách Apple.

K jeho přehrání ale potřebujete Safari 4 nebo 5 na Mac OS X, Safari na iOS 3 nebo vyšším nebo QuickTime 7 na počítači s Windows. V jiných operačních systémech a webových prohlížečích není video k dispozici.

26 komentářů: „Apple zveřejnil video z oslavy života Steva Jobse

  • avatar
    24. 10. 2011 (10:32)
    Trvalý odkaz

    Kdybych pracoval pro Apple, tak bych se na takovou slavnost i rád dostavil. Mít za šéfa Jobse musí být vcelku stimulující. Apple má asi vůči zaměstnancům pěkný vztah i když já vidím na jeho politice i negativa. Vcelku dobře to vystihuje tento článek http://zvidavyvincenc.wordpress.com/2011/10/21/steve-mas-ciste-svedomi/

    • avatar
      24. 10. 2011 (10:39)
      Trvalý odkaz

      V názoru na odkazovaný článek s vámi nesouhlasím, protože je plný polopravda a spíše staví na bázi obecně přijímých „urban legends“, než na známých faktech…

      • avatar
        24. 10. 2011 (11:07)
        Trvalý odkaz

        A můžete to Vláďo prosím upřesnit ať už zde nebo přímo u článku? Názor člověka v Apple problematice by mě (a snad nebudu sám) velmi zajímal.

        • avatar
          24. 10. 2011 (11:24)
          Trvalý odkaz

          Snad nevadí, když to vezmu zkratkovitě (delší texty na tato témata lze případně zde na webu dohledat):
          – celý druhý odstavec je totálně mimo: například sám Apple nic nevyrábí, veškerou výrobu outsourcuje, finální kompletaci zařizuje z velké části Foxconn (který kompletuje produkty pro mnoho dalších výrobců). Kdo bude Applu věci vyrábět neřešil nikdy Jobs, ale Jeff Williams – to je člověk, který rozhoduje, jaké komponenty pro Apple kdo vyrobí, za jakou cenu a za jakých podmínek. Jobs se také příliš nepodílel na cenotvrobě produktů, spíše vyjímečně a když, tak tlačil ceny dolů.
          – třetí odstavec je také docela blábol: Jobs stojí za návrhem mnoha a mnoha prvků a návrhů, jeho účast je uvedena o velkého množství patentů. Je obrovské množství věcí, pod kterými je podepsán.
          – čtvrtý odstavec: zmiňovaná historka je opravdu již urban legend a nikdy se neodehrála tak, jak je zdánlivou citací naznačeno.

          • avatar
            24. 10. 2011 (12:10)
            Trvalý odkaz

            Díky za reakci, dovolím si připojit svůj názor:

            – nemyslím si že měl Jobs odpovídat za všechno, ale nepochybuji že kdyby jej zajímalo kde se jeho produkty vyrábí, mohl by výběr společnosti (resp. země) bez potíží ovlivnit. Možná jej to nezajímalo, možná ano, ale nijak mu to nevadilo. Nevím kdo všechno se podílí na subdodávkách pro Apple produkty, ale tuším že to z velké většiny bude Asie, což bude asi i důvod pro kompletaci ve Foxconn. Nevím zda si své dodavatele Apple vybírá prioritně dle ceny nebo je to dáno vyspělostí technologií. Pokud kvalitou není schopná žádná firma v USA konkurovat, tak s tím nemám problém, ale pokud by to mělo být jen kvůli nízké ceně součástek a levné pracovní síle, tak musím s autorem článku souhlasit. Celá záležitost bude ale asi podstatně kompliovanější než jak se to jeví od počítače :-)

            – ano co se týká Jobsova „autorství“ tak souhlasím s Vláďou, Steve výrazně promlouval takřka do všech oblastí výroby apple produktů

            – jak to tedy s tou „slavnou“ historkou“ vlastně je?

          • avatar
            24. 10. 2011 (12:21)
            Trvalý odkaz

            Spíš bych to viděl takto:

            – nemohl, i kdyby chtěl. V současnosti není možné najít výrobce, který by byl schopen zvládnout kompletace a výrobu v takovém rozsahu, jako to zvládá Foxconn. Výběr je prováděn podle toho, kdo je schopen danou technologii dostatečně zvládnout, což je pro Apple důležité, protože jako první zavádí většinu technologí do běžného použití. A o cenu zde jde také – kdyby se totiž vše vyrábělo třeba v USA, pak byste dnes za iPhone platil ne 14tisíc, ale bez problémů trojnásobek (i více, protože v USA nenajdete firmu na úrovni Foxconnu). MacBooku Air za šedesát tisíc v základu? Proč by ne, vždyť je made in usa. Tady skutečně nelze volit jinak.
            O tom, jak apple postupuje při výběru dodavatelů a primárně volí ty schopné zvládnout prozatím nepoužívané technologie, byl nedávno skvělý článek tuším na ihned.cz..
            – pravděpodobně se nikdy nestala a jde o věc typu „jedná paní povídala“ – stejně, jako nás za našeho mládí děsili historky o černých sanitkách a podobných věcích, které se zaručeně někomu staly…

          • avatar
            24. 10. 2011 (18:21)
            Trvalý odkaz

            teda já nevím Vláďo, ale řekl bych že iPhone dnes stojí 14 tisíc ne kvůli tomu že by nemohl být levnější kvůli nákladům na vývoj, výrobu a distribuci, ale proto že ho Apple dokáže bez problémů za tuto cenu prodat. Myslím si že vyrávbět Apple svoje produkty v USA, tak může být cena stejná, jen zisk Apple o něco menší a o to tu jde patrně především…

          • avatar
            24. 10. 2011 (18:24)
            Trvalý odkaz

            chcelo by to nejake cisla :) na podporu tvrdenia. :)

          • avatar
            24. 10. 2011 (21:08)
            Trvalý odkaz

            nikde jsem netvrdil že to vím, nýbrž že si to myslím…

          • avatar
            24. 10. 2011 (21:16)
            Trvalý odkaz

            mysliet si to je ok. lenze to aj hovoris :-) nehovorim, ze nemas pravdu alebo si to nemas mysliet do okamihu ako to povies, potom som prirodzene zvedavy, ci mas k tomu nejake zdroje :-) iba mysliet nestaci, mame pekny priklad Petr Hejl a jeho Hledac :) ale z ludovej tvorivosti nieco starsie: jeden myslel a zbehol s furikom do hnoja. :)

          • avatar
            24. 10. 2011 (22:12)
            Trvalý odkaz

            Takže myslet si mohu jen potichu pro sebe? To je hodně velký krok zpět ne? Ale jestli ti tak moc vadí mé vyslovené myšlenky, tak ti nikdo nebrání mi nějakými čísly dokázat jak zcestné ty moje myšlenky jsou. Nemám s tím problém :-)

          • avatar
            24. 10. 2011 (18:26)
            Trvalý odkaz

            Opravdu nemůže, nevěřte tomu. V USA by nikdo iPhone za tuto cenu vyrobil a hrubé marže Apple nejsou nijak závratné. Marže nerovná se zisk. Jenže ze zisku se financuje další vývoj a když nebude zisk, nebude vývoj, nebude Apple. Promiňte mi to, nemyslít to vůbec ve zlém, ale tyto názory jsou poněkud ekonomicky naivní. Takhle by to v dnešním světě skutečně nefungovalo…

          • avatar
            24. 10. 2011 (21:11)
            Trvalý odkaz

            ano jsem si vědom nejen vývoje ale i podpory prodeje (i když je fakt že produkty apple se prodávají samy) a dalších souvisejících nákladů. I tak v tomto zůstávám „ekonomicky naivní“ :-) přesto že si o dnešním světě žádné iluze nedělám….

        • avatar
          24. 10. 2011 (11:56)
          Trvalý odkaz

           Samozrejme, ze Apple ma istu mieru zodpovednosti za podmienky vo fabrikach v Cine. Musite vsak dokonale uvedomit, ze s tymi istymi horsimi ci lepsimi podmienkami su vyrabane KOMPLETNE VSETKY vase „hracky“. Naviac su to jednoducho zmluvne vztahy. O to viac by ste mali naliehat na rezim v Cine.

          Posledny odstavec: a s oblubou sa to vytahuje znovu a znovu pritom nikto nevie NIC viac ako jedna baba povedala. Nevie dokumentovat konkretneho zamestnanca atd. Je vsak dokonala pravda, ze Jobs PREPUSTAL ludi z Apple. Osobne alebo bol pri prijimani opatreni, ktore k tomu viedli.

          Rozhodne je pravda, ze v pozicii CEO bol presne ako vsetci riadiaci manazeri. Hodinove vypovede sa deju vo vysokom manazmente a kvoli tomu maju aj nalezite ohodnotenie.

          Pravda je aj ta, ze pre vela ludi by bol neznesitelny sef.

          • avatar
            24. 10. 2011 (12:13)
            Trvalý odkaz

            Mě osobně je v celku jedno jaké pracovní podmínky panují v Číně, protože tam nežiji. Spíš mi vadí když někdo vyrábí v číně aniž by musel (nevím jestli je to případ Apple, ale tuším že to opravdu nemusí nikdo z USA ani Evropy).

          • avatar
            24. 10. 2011 (17:07)
            Trvalý odkaz

            cina aktivne chce.
            cina dokonca aktivne posobi aby museli vyrabat v cine, pamatajte ze je to mocnost nie nejaka bezvyznamna bezmocna krajina.

            ak mas recept ako ich porazit, si majitel zazraku.

            myslim ze malokto to dnes vidi v rovine ze kruty zapad zneuziva bezmocnu cinu. momentalne to vidim skor naopak :)

            pamatam si ze apple sa mimoriadne zaujimal o umrtia vo foxconne, nepocul som ci ini co t montuju sa zachovali aspon podobne.

            ale neberto ze tupo odkyvam cokolvek co pocujem. rozhodne si nemyslim, ze cina je v tomto zneuzivanym polutovaniahodnym partnerom. je viac vydierac.

          • avatar
            24. 10. 2011 (18:14)
            Trvalý odkaz

            nevím jestli je nutné se snažit čínu porážet. Mám-li nějakou fabriku která něco vyrábí, tak to jednoduše budu vyrábět ve své zemi. Čína může být mocnost jaká chce, ale zatím mě snad neumí přinutit abych v ní cokoliv vyráběl, nebo snad ano?

          • avatar
            24. 10. 2011 (18:23)
            Trvalý odkaz

            vlastne… ano. ako moj najvacsi veritel ma moze presvedcit, ze je to najlepsie mozne riesenie.

          • avatar
            24. 10. 2011 (21:15)
            Trvalý odkaz

            no to se tu pak ale bavíme o makroekonomii z pohledu států že? Jinak mě (privátního amerického výrobce) z pohledu věřitele může přesvědčit jak? Buď oklikou přes mou vládu, nebo nabídkou která se špatně odmítá. Či jsem něco přehlédl? 

          • avatar
            25. 10. 2011 (09:06)
            Trvalý odkaz

            Myslím si, že si neumíte reálně představit, jak obrovský je rozdíl v ceně mezi výrobou v Číně a v Evropě.
            Pracovala jsem ve firmě, kde jsme někdy dávali dárkové předměty k prodávanému zboží.

            Náklad 50 000 ks – cena za kus z Číny 6 Kč, cena za kus z Evropy 19 Kč. Navíc – poptané továrny v Evropě nejsou zvyklé na tak velké zakázky, takže tam bylo i delší dodání.

            Z toho co vím, jsem přesvědčená, že dnes téměř nenajdete firmu, která by velké množství čehokoliv vyráběla někde jinde, než v Číně. A to i firmy, které jinak nosí ocenění „společensky odpovědná firma, zelená firma, atd.“.

            Při trojnásobném nákladu na pořizovací cenu se takto rozhodne jednoduše každá firma, která se chce na trhu udržet.

            Máte pravdu, že podmínky pro práci v takovýchto zemích jsou velice špatné, až tragické. Na druhou stranu si myslím, že i když je to pro nás nepředstavitelné, tak tito lidé by bez podobné práce (bez velkého objemu výroby firem ze západu) měli ještě horší podmínky pro život, než s takovou prací. Bohužel.

          • avatar
            25. 10. 2011 (16:07)
            Trvalý odkaz

            Celkom jednoducho: nedostane ziadne komponenty v pozadovanom mnozstve. Jednoducha taktika, kedy cinsky vyrobca zazracne uspeje v rezervacii dodavok subdodavatelov. Vplyv vlad? Tiez moze byt patrny v tom, ze vlady krajin s montaznymi zavodmi prave toto pouzivaju ako argument. Spomente si na vyjednavania o umiestneni montaznych zavodov v Cesku a na Slovensku, kde do toho isli vlady danych krajin ako partner. Rovnako moze prislusne bilateralne rokovanie otvorit cestu sukromnemu sektoru. Vlady dohodnu prijatelne montazne fabriky a domace firmy ich dostanu na „zozname“ tych podporovanych. Takto je to daleko realnejsie ako „myslim si, ze je to tak“ :-)

          • avatar
            25. 10. 2011 (16:07)
            Trvalý odkaz

            Celkom jednoducho: nedostane ziadne komponenty v pozadovanom mnozstve. Jednoducha taktika, kedy cinsky vyrobca zazracne uspeje v rezervacii dodavok subdodavatelov. Vplyv vlad? Tiez moze byt patrny v tom, ze vlady krajin s montaznymi zavodmi prave toto pouzivaju ako argument. Spomente si na vyjednavania o umiestneni montaznych zavodov v Cesku a na Slovensku, kde do toho isli vlady danych krajin ako partner. Rovnako moze prislusne bilateralne rokovanie otvorit cestu sukromnemu sektoru. Vlady dohodnu prijatelne montazne fabriky a domace firmy ich dostanu na „zozname“ tych podporovanych. Takto je to daleko realnejsie ako „myslim si, ze je to tak“ :-)

  • avatar
    25. 10. 2011 (01:19)
    Trvalý odkaz

    Já už opravdu nevím, proč někdo i pod aktualitou o vzpomínkové akci prostě musí rozjet ohranou písničku. To už nebudou jiné příležitosti, kde prezentovat své dojmy, vytvořené na základě „zaručeně pravdivých článků“ zneuznaných pisálků na internetu? Podívejte se raději na to video a své podivné konstrukce si nechte na jindy.

    • avatar
      25. 10. 2011 (10:16)
      Trvalý odkaz

      evidentně by tu ani jiná diskuze nebyla :-)

      • avatar
        25. 10. 2011 (16:02)
        Trvalý odkaz

        najma ked ten pisalek nakoniec to zabije „ja si to iba myslim“.

      • avatar
        25. 10. 2011 (16:02)
        Trvalý odkaz

        najma ked ten pisalek nakoniec to zabije „ja si to iba myslim“.

Komentáře nejsou povoleny.