Apple iCloud: přesuňte svůj život do oblak

Apple dnes spustil svou službu iCloud pro všechny uživatele. Pojďte se podívat, co vám může nabídnout.

Služba iCloud byla doposud dostupná jen registrovaným vývojářům, od dnešního dne je však volně dostupná pro kohokoli. Celý iCloud se skládá z webového úložiště iCloud.com, které již můžete začít používat a také z podpory v operačních systémech iOS 5 a Mac OS X 10.7.2, na jejichž vydání se v době přípravy tohoto textu stále ještě čekalo. Pojďme se tedy zaměřit na webovou část služby, tedy na iCloud.com.

iCloud.com je webové úložiště, které vám poskytne prostřednictvím webového rozhraní přístup k datům aplikací Mail (Pošta), Contacts (Kontakty), Calendar (Kalendář), Find My iPhone (Vyhledání iOS zařízení) a iWork. Rozhraní není doposud lokalizováno do češtiny, vystačit si tak budete muset s výchozí angličtinou.

Přihlášení ke službě najdete na adrese iCloud.com a pro úspěšné přihlášení budete potřebovat přihlašovací údaje ke svému Apple ID účtu – ano, je to stejný, jaký používáte pro stahování aplikací z obchodů App Store, Mac App Store nebo iTunes Music Store. Pokud jej ještě nemáte, můžete si jej přímo vytvořit. Po přihlášení uvidíte jednoduchý a přehledný rozcestník zobrazující všechny nabízené služby. Zpět do tohoto přehledu se dostanete vždy kliknutím na symbol obláčku v horní nástrojové liště konkrétní aplikace.

Mail

Po otevření této možnosti získáte přístup do své nové emailové schránky. Pokud chcete zjistit svou aktuální iCloud adresu, klikněte na symbol ozubeného kola v pravém horní rohu a přepněte se v dialogu na záložku Adresses (Adresy). Navíc zde můžete přidat ke svému účtu až tři poštovní aliasy, pod kterými bude možné poštu do vaší schránky doručovat.

Poštovní aplikace svým vzhledem evokuje stejnou aplikaci známou z iOS zařízení – dialogy i funkce vypadají úplně stejně. Mimo běžné práce s emaily, jejich filtrováním, přesouváním nebo přeposíláním můžete také vytvářet vlastní složky. K této poště můžete také přistupovat jak z iOS zařízení (se systémem iOS 5) nebo z Mac OS X (stabilně až do verze 10.7.2) a vestavěné aplikace Mail, tak i prostřednictvím běžného IMAP protokolu z jakéhokoli poštovního klienta dle vlastních preferencí.

Contacts

Vzhled iOS aplikace z iPadu i desktopových kontaktů z Mac OS X nese i aplikace s kontakty. V rozložení klasického papírového bloku s adresami můžete prohlížeti editovat vaši databázi kontaktů, kterou lze synchronizovat z iOS i Mac OS X. Zde uložené adresy jsou pochopitelně k dispozici také v poštovní části při tvorbě nového emailu.

Calendar

Velmi hezký je také kalendář, který se mi ze všech aplikací v iCloud líbí nejvíce. Podporuje všechny myslitelné pohledy na aktuální události, nabízí také seznam připomínek a úkolů. Je velmi dobře patrné, že na jeho vývoji pracovali lidé, kteří jej skutečně používají. Díky tomu vznikl produkt, který si nezadá s žádnými webovými kalendáři konkurence a pro mnoho uživatelů bude tím hlavním důvodem, proč začít iCloud.com skutečně používat.

Find My iPhone

Tato užitečná služba byla dostupná již delší dobu před uvedením iCloud a není tak třeba ji dlouze představovat: poskytuje možnost najít váš zapomenutý / ztracený / odcizený iPhone, iPod touch nebo iPad, zobrazit jeho pozici na mapě (pokud ji zařízení dokáže určit) a vám pak dává možnost přístroj vzdáleně zamknout, smazat nebo jej nechat hlasitě pípat. Skvělé pro případ, že někam založíte svůj iPhone.

iWork

V této sekci se budou zobrazovat všechny dokumenty, které otevřete nebo vytvoříte v aplikacích Numbers, Pages nebo Keynote na svém iOS zařízení. Synchronizace funguje zcela automaticky a na pozadí, dokumenty se zde objevují v podstatě okamžitě po jejich vytvoření. Z prostředí iOS pak můžete dále dokumenty prohlížet a exportovat v různých formátech. Tuto synchronizaci jste mohli již před časem vidět na videu v tomto článku.

Uživatelé získávají až 5 GB volného prostoru pro svou poštu, dokumenty a zálohy, což je skvělé, protože úložiště pro hudbu, aplikace a knihy zakoupené od společnosti Apple ani úložiště potřebné pro funkci Photo Stream se do celkového množství 5 GB nezapočítává. Další úložný prostor bude možné přikoupit za 16 Eur za rok (10 GB místa), 32 Eur za rok (20 GB místa) nebo 80 Eur za rok (50 GB místa).

Služba iCloud i se všemi navázanými aplikacemi je velmi komplexním řešením, proto tento článek berte jen jako představení jejích reálných funkcí a možností. Podrobněji se jednotlivým sekcím budeme věnovat v následujících dnes až po získání reálných zkušeností z ostrého provozu a iCloud je také hlavním tématem příštího čísla tištěného SuperApple Magazínu, kde se o službě dozvíte naprosto vše včetně tipů a postupů pro jeho nejlepší využití.

65 komentářů: „Apple iCloud: přesuňte svůj život do oblak

  • avatar
    12. 10. 2011 (09:04)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, bude po registraci možno udělat si webovky s koncovkou .me.com a uploadovat tam data z iWebu?

  • avatar
    12. 10. 2011 (09:12)
    Trvalý odkaz

    Bude služba dostupná i z Windows?

    • avatar
      12. 10. 2011 (09:49)
      Trvalý odkaz

      Jak se píše v  článku: iCloud.com je čistě webová služba, bude tedy dostupná z kteréhokoli webové prohlížeče…

      • avatar
        12. 10. 2011 (13:43)
        Trvalý odkaz

        No tím bych si tak nebyl jistý – s IE7 mne to tam nepustilo že je nepodporovaný, ze Safari v pohodě. Teda skoro v pohodě, protože se mi nepodařilo přihlásit (na Macku s Lionem) – vyskočí okno že mám provést nasatvení na Macku :-(

  • avatar
    12. 10. 2011 (09:15)
    Trvalý odkaz

    Mně to zatím update na 10.7.2 nenabízí.
    Ani účet nejde migrovat z MobileMe na iCloud.

      • avatar
        12. 10. 2011 (09:52)
        Trvalý odkaz

        Mně to tam ale nepustí. Buď to napíše, že nejsem vývojář nebo že nemám 10.7. Mám 10.7.1

        • avatar
          12. 10. 2011 (09:55)
          Trvalý odkaz

          Hm, zřejmě nějaké spouštěcí potíže, v ranních hodinách bylo vše funkční. Proto vyčkejte, jistě se to rozjede…

  • avatar
    12. 10. 2011 (09:32)
    Trvalý odkaz

    Zdravím,
    píšete, že Apple ID účet lze přímo vytvořit, ale v úvodním okně přihlášení takovou možnost nevidím. Jak na to?

    Apple ID mám na svůj e-mail na Gmailu, ale rád bych si vytvořil nové, abych mohl používat iCloudí e-mail a kalendář.

    Díky za rady.

      • avatar
        12. 10. 2011 (10:07)
        Trvalý odkaz

        No jo, jenže tam jako Apple ID zadávám existující e-mailovou adresu, takže mi to potom nedovolí používat iCloudí e-mail. Vy se k němu IMHO dostanete, protože máte účet na me.com, jenže tam už se zaregistrovat nemůžu.

        • avatar
          12. 10. 2011 (10:10)
          Trvalý odkaz

          Však já mám Apple ID na svou existující adresu (admin@superveci.cz), nepřihlašuji se na žádnou me.com adresu. Tu, co je vidět v preferencích, vygeneroval systém sám, nikde jsem ji nezadával…
          Ale o to nejde: evidentně to spouštějí dávkově vždy po určitém mnnožství uživatelů. Nespěchejte, čekejte…

          • avatar
            12. 10. 2011 (10:38)
            Trvalý odkaz

            Do mailu se vůbec nedostanu, píše mi to, že k používání iCloud Mail potřebuji @me.com adresu. Proto jsem předpokládal, že ji máte. Ale po opětovném přečtení článku už chápu, jak to má fungovat. ;o) Děkuji.
             

  • avatar
    12. 10. 2011 (09:54)
    Trvalý odkaz

    V době přípravy textu bylo vše plně funkční na jakékoli aktivní Apple ID, zřejmě jde o nějaký „spouštěcí“ zádrhel, zahlcení systému či cokoli dalšího. Vyzkoušejte později…
    O přesunutí MobileMe účtů přece nikde nepíšeme, tuto informaci uvedeme samostatně, až bude toto možné…

    • avatar
      12. 10. 2011 (13:35)
      Trvalý odkaz

      Muzete mi nekdo prosim poradit chtel jsem se prihlasit do icloudu napisu svoje Apple ID a napise mi to ze mam ucet na mobileme a nabydne mi to presmerovani na logovaci stranku mobilme.Jenze kdyz se loguju na mobilme tak mi to nahlasi ze muj ucet neni aktivni,coz je pravda protoze jsem kdysi mel jen trial ucet a zalogovat se tudis nemuzu ani do iCloudu ani do mobilme nevite nekdo prosim co z tim?Diky

    • avatar
      12. 10. 2011 (13:35)
      Trvalý odkaz

      Muzete mi nekdo prosim poradit chtel jsem se prihlasit do icloudu napisu svoje Apple ID a napise mi to ze mam ucet na mobileme a nabydne mi to presmerovani na logovaci stranku mobilme.Jenze kdyz se loguju na mobilme tak mi to nahlasi ze muj ucet neni aktivni,coz je pravda protoze jsem kdysi mel jen trial ucet a zalogovat se tudis nemuzu ani do iCloudu ani do mobilme nevite nekdo prosim co z tim?Diky

      • avatar
        12. 10. 2011 (16:05)
        Trvalý odkaz

        Stejny problem resim i ja. Pokud se ti to podari vyresit, tak sem napis odpoved, popr. ti napisu ja OK :-)

        • avatar
          12. 10. 2011 (23:25)
          Trvalý odkaz

          Tak uz me to frci aktualizoval jsem mac a pak v iCloudu v systemu jsem zadal svoje ID (coz me jeste dopoledne na webu nefungovalo) a je to.

          • avatar
            13. 10. 2011 (05:40)
            Trvalý odkaz

            Tak tim se vysvetlu proc se nikdy nebudu moct prihlasit pod svuj ucet. Budu si muset poridit iPod touch s iOS 5. Asi to maji chraneni aby jejich emailove schranky nevyuzivali uzivatele jinych systemu, kteri nemaji zadny produkt Apple.

    • avatar
      13. 10. 2011 (00:00)
      Trvalý odkaz

      No, mají v tom docela hokej – já jsem kupříkladu dodnes používal své Apple ID z pradávných dob, kdy nebyl problém, aby to byl téměř jakýkoli textový řetězec – tak jsem tam měl svůj nick. Vše fungovalo až po iCloud. Ten sice mé Apple ID sežral, ale nepustil mě dál a ohlásil, že musím zadat Apple ID ve tvaru emailové adresy. Tak jsem musel po mnoha letech v administraci na webu změnit ono ID na mail a až potom jsem iCloud rozchodil. (A to jim ty stránky skoro nejely, tak jsem úpravu ID prováděl asi 20 minut – celkem jen asi tři kroky)

  • avatar
    12. 10. 2011 (10:04)
    Trvalý odkaz

    Lidi, buďte v klidu, když to jde mě a spoustě dalších, ale někomu ještě ne, tak vyčkejte, evidentně to dělají postupně, aby nezahltili servery…

  • avatar
    12. 10. 2011 (10:31)
    Trvalý odkaz

    Co když mám v systému nainstalovaný iCloud beta, myslíte že ho finální update přeinstaluje jelikož nejde odinstalovat. Díky

  • avatar
    12. 10. 2011 (10:42)
    Trvalý odkaz

    Přemýšlím o migraci kalendáře z GMailu na iCloud… ;). Nejspíš exportem do ics a importem do iCal? Vypadá to, že se do kalendáře na iCloudu nedá přidat Google calendar jinak :(

  • avatar
    12. 10. 2011 (11:07)
    Trvalý odkaz

    Taky mě to nějak nechce jet, píše to něco o nastavení v System Preferences.

  • avatar
    12. 10. 2011 (11:12)
    Trvalý odkaz

    Mně při pokusu o přihlášení odkáže buď do System Preferences (kde iCloud není) anebo na neexistující stránku s nápovědou.

  • avatar
    12. 10. 2011 (11:12)
    Trvalý odkaz

    Mně při pokusu o přihlášení odkáže buď do System Preferences (kde iCloud není) anebo na neexistující stránku s nápovědou.

    • avatar
      12. 10. 2011 (13:17)
      Trvalý odkaz

      Mně stejně. Po přihlášení mohu použít pouze Find My iPhone. Všechno ostatní je tmavé a odkazuje na povolení v iOS5, nebo na Preferences v Lionu.

  • avatar
    12. 10. 2011 (11:19)
    Trvalý odkaz

    Tak ja mam jeste taky nejakou oregano verzi, napriklad si tam nemohu pridat profilovku :(

  • avatar
    12. 10. 2011 (11:31)
    Trvalý odkaz

    Při přihlášení to nabízí jedinou volbu a to zmigrovat MobileMe účet na iCloud. Než to odkliknu, znamená to, že už se do MobileMe nedostanu (tj. přijdu např. o iDisk). A dotaz dvě – když zmigruju na iCloud bude mi i nadále fungovat synchronizace (kontakty, kalendáře) iPhone 3G s iCloud/MobileMe, který nikdy iCloud mít integrovaný nebude?

    • avatar
      13. 10. 2011 (05:50)
      Trvalý odkaz

      no to asi mas smulu, na 3G nedas IOS5, a bez toho icloud nebude fungovat, musis si koupit novy telefon

  • avatar
    12. 10. 2011 (12:50)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den,

    pokud si zvolím na mém iPhonu 4 a iPadu 2 synchronizovat aplikace přes iCloud a smažu všechny app v iTunes protože jsou tam k ničemu, jen zabírají místo na disku, jak si nastavím na iPadu které aplikace chci synchronizovat a které ne, aby se mi to tam nenatáhlo všechno?

  • avatar
    12. 10. 2011 (15:48)
    Trvalý odkaz

    „iClaun“=iCloud si to ze mě dnes dela vyložene srandu. Evidentně mam ID i heslo spravně, ale tvrdi že neco nemam nastaveny – povoleny v Lionu nebo v iOS5( a ten jeste neni) 

  • avatar
    12. 10. 2011 (16:04)
    Trvalý odkaz

    Mně se výrobky Applu líbí, a používám je víc jak dvacet let. Vždy mi ale na tom štvalo nedostatek informací k čemukoliv co vyrobili, či vytvořili. Věčné dohady o tom, jestli je to takhle správně, nebo jak co Apple mínil. Služba iCloud, bez ohledu na to, jestli to někomu chodí, je zatím jeden veliký propadák, který se nedá okecat. Přeci to musí mít otestované a s tím, že se někam bude hlásit více lidí, je samozřejmost počítat.

    • avatar
      12. 10. 2011 (16:18)
      Trvalý odkaz

      ten samy problem, nepusti me to pres prihlaseni ….sranda :)

      • avatar
        12. 10. 2011 (16:37)
        Trvalý odkaz

        Jestli to nebude tím, že na stránkách Apple / iCloud je napsáno „Coming Soon“. Až to spustí, tak to pojede…

    • avatar
      12. 10. 2011 (16:47)
      Trvalý odkaz

      iCloud ještě oficiálně spuštěn není. Podle dostupných informací na netu by měl být spuštěn v 19h.

      • avatar
        12. 10. 2011 (17:14)
        Trvalý odkaz

        No, to nevím, na stránkách Apple o tom nic není, ale pokud se tam někdo přihlásí, tak to považuje za spuštěné, ne? Navíc sedm už je a nic se nezměnilo.

  • avatar
    13. 10. 2011 (07:05)
    Trvalý odkaz

    Nevíte někdo jestli se dá iCloud používat i s gmailem, jako že se budou zprávy odesílat jakoby z mailu s příponou …@gmail.com a taky když mi na tu adresu na gmail někdo pošle mail tak aby mi to přišlo do icloud? Zkrátka jak zachovat stávající mail od googlu a přitom využívat výhod icloud.

  • avatar
    13. 10. 2011 (09:19)
    Trvalý odkaz

    Je zajímavé, že s iPhonem 3G se nedostanu do iCloudu ani v prohlížeči. Nevíte proč?

  • avatar
    13. 10. 2011 (12:30)
    Trvalý odkaz

    Sorry, beru zpět poslední komentář, prosím …

  • avatar
    13. 10. 2011 (12:41)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, máte někdo zkušenost s více účty? Na AppStore mám jiný účet než na MobileMe. Jak postupovat v tomto případě? Díky za info.

  • avatar
    13. 10. 2011 (14:34)
    Trvalý odkaz

    Pořád přemýšlím, jestli má smysl přesouvat kalendáře a maily z Google do iCloudu, když Google má o něco větší úložiště… iCloud se mi moc líbí, jen spekuluju, jestli si tím pomůžu…

  • avatar
    13. 10. 2011 (16:29)
    Trvalý odkaz

    i cloud mi nebere moje apple id.. na itunes se v pohode pod stejnym id prihlasim…

  • avatar
    13. 10. 2011 (16:58)
    Trvalý odkaz

    Mám stále nejasnosti, jak to celé funguje. Vytvořil jsem si kontakt v iPhonu a přes iCloud se objevil i v iPadu. Položka synchronizovat adresy byla v iTunes odškrtnuta, přes počítač to tedy nešlo. Udělal jsem si kontakt v Macu a do žádném iOS zařízení se ale nepřenesl.
    Myslel jsem si, že iCloud v podstatě nahrazuje synchronizaci přes iTunes, tedy něco zadám na Macu/iOS a objeví se to za pár okamžiků ve všech zařízeních přihlášených do iCloudu pod stejným Apple ID. Chápu ten systém dobře? Teď se dívám, že nový kontakt se neobjevil na Macu. Takže přenášení dat mezi iOS funguje, ale už ne mezi iOS a Macem

      • avatar
        13. 10. 2011 (17:54)
        Trvalý odkaz

        Právě, že ano. Zkusím synchronizaci kontaktů vypnout a zapnout.

  • avatar
    13. 10. 2011 (18:04)
    Trvalý odkaz

    Super, iPhoto 9.2 po puštení iCloud padne a pak už padá pořád. Pomůže jen vypnutí iCloud v prefs… :((

  • avatar
    14. 10. 2011 (07:42)
    Trvalý odkaz

    Ahoj,
    dnes jsem si chtěl vyzkoušet synchronizaci iTunes nákupů a zjistil jsem, že lze synchronizovat pouze Aplikace a knihy. Nejde synchronizovat nakoupená hudba. Nevíte někdo zda je to problém pouze v ČR, nebo to ještě není spuštěné?
    Díky
    Jirka

    • avatar
      14. 10. 2011 (17:42)
      Trvalý odkaz

      Tak na to jsem narazil taky…. WTF …to je celkem zásadní ne ? 

  • avatar
    14. 10. 2011 (09:45)
    Trvalý odkaz

    Služba je o dost horší, než končící služba „me.com“. Bude mi chybět úložiště jak na fotky, tak na jakékoliv jiné věci. Konec iWebu nemá cenu ani komentovat. Jediná výhoda je, že je to zdarma,ale se systémem snow leopard si neškrtneme (starší stroje). Takže palec dolu.

  • avatar
    15. 10. 2011 (12:15)
    Trvalý odkaz

    Pokud jde o webové rozhraní služby iCloud, osobně z toho nejsem zrovna nadšený. Experimentace Apple s UI přizpůsobeným vzhledu opravdových předmětů (adresář, kožený kalendář) mi přijde skutečně otravná.
    Pokud jde o kalendář, we webovém rozhraní se mi špatně zobrazují události. Hodiny jsou posunuté. V iPhone i na Macu je to ovšem v pořádku. Tohle se jim nepodařilo vyladit.

  • avatar
    15. 10. 2011 (12:34)
    Trvalý odkaz

    Tak mé zkušenosti s iCloud jsou více méně špatné, a to z následujících důvodů:
    1. U kontaktů mi změnil předvolbu z +420 na +120 – v iCloudu, mám jen MBP, takže nedokážu zhodnoti jestli při synchronizaci s jiným zařízením je předvolba správná.2. při synchronizaci iCal se mi na MBP zduplikoval všchny narozeniny.Potkali jste se s tím taky, nebo jsem v tom sám :-)

    • avatar
      15. 10. 2011 (13:25)
      Trvalý odkaz

      Pokud se nepletu, tak u kontaktů je v iCloudu defaultně nastavena americká předvolba, stačí v preferencích nastavit českou. Já to taky přepínal.

  • avatar
    03. 11. 2011 (18:09)
    Trvalý odkaz

    Proč se mi nezálohují v icloud nakoupená hudba? Nějak to nemohu najít. Neví někdo proč?

  • avatar
    11. 11. 2011 (20:21)
    Trvalý odkaz

    Možná jsem to jen nikde nenašel, ale když pustím Pages v MAC OS, kde tam najdu dokumenty co mám v iCloud? 

      • avatar
        11. 11. 2011 (21:23)
        Trvalý odkaz

        Aha… takže zaškrtnutí Documents&data v iCloud v System Prefernces je k … :)

  • avatar
    06. 02. 2012 (12:48)
    Trvalý odkaz

    Co mám udělat, když se přihlásím na PC do icloudu a hlásí mi to: Toto Apple ID je platné, ale není to účet služby iCloud.?

  • avatar
    19. 03. 2012 (05:06)
    Trvalý odkaz

    ja bych se trosku bal toho jesli se nekdo nemuze pres internet nabourat do uctu pres icloud vlaste si to pamatuje heslo kery musi bejt nekde ulozeni a je to propojeny z kreditkoU

Komentáře nejsou povoleny.