Společnost Apple představuje iCloud

Společnost Apple dnes představila iCloud, průlomovou sadu nových bezplatných služeb prostředí cloud, které bezproblémově fungují s aplikacemi v zařízeních iOS: iPhone, iPad, iPod touch, Mac a PC a slouží k automatickému a bezdrátovému ukládání obsahu ve službě iCloud a k automatickému a bezdrátovému okamžitému doručování do všech zařízení. Když se cokoli v některém z vašich zařízení změní, všechna zařízení budou téměř okamžitě bezdrátově aktualizována.

„V dnešní době je opravdu problematické a psychicky náročné udržovat veškeré vaše informace a obsah aktuální ve všech vašich zařízeních,“ řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „iCloud udržuje důležité informace a obsah aktuální ve všech vašich zařízeních současně. Funkce je automatická a bezdrátová a protože je integrovaná do vašich aplikací, nemusíte na ni vůbec myslet – prostě funguje.“

Bezplatné služby iCloud zahrnují následující prvky:

  • Dřívější služby MobileMe – kontakty, kalendář a pošta – byly zcela přebudovány a přepsány tak, aby bezproblémově se službou iCloud spolupracovaly. Uživatelé mohou sdílet kalendáře s přáteli a rodinou, zatímco na serveru me.com je hostován poštovní účet s okamžitým doručováním bez reklam. Vaše doručená pošta a poštovní schránky jsou stále aktuální ve všech vašich zařízeních se systémem iOS a počítačích.
  • Obchody App Store a iBookstore nyní umožňují stažení zakoupených aplikací iOS a knih do všech vašich zařízení, nikoli jen do toho, z něhož byly zakoupeny. Obchody App Store a iBookstore navíc nyní zobrazují historii vašich nákupů a prostým klepnutím na ikonu iCloud stáhnou libovolné aplikace a knihy do libovolného zařízení iOS (až 10 zařízení) bez příplatku.
  • Funkce iCloud Backup automaticky a bezpečně denně zálohuje vaše zařízení se systémem iOS do služby iCloud pomocí Wi-Fi, když zařízení iPhone, iPad nebo iPod touch nabíjíte. Zálohovaný obsah zahrnuje zakoupenou hudbu, aplikace a knihy, fotoaparát (fotografie a videa), nastavení zařízení a data aplikací. Pokud své zařízení se systémem iOS nahradíte jiným, stačí v nastavení zadat svůj účet Apple ID a heslo a služba iCloud vaše zařízení obnoví.
  • Funkce iCloud Storage bezproblémově ukládá všechny dokumenty vytvořené pomocí rozhraní API iCloud Storage a okamžitě je automaticky doručuje do všech vašich zařízení. Když změníte dokument v libovolném zařízení, služba iCloud okamžitě automaticky doručí změny do všech vašich zařízení. Aplikace Apple Pages, Numbers a Keynote již funkci iCloud Storage využívají. Uživatelé získávají až 5 GB volného prostoru pro svou poštu, dokumenty a zálohy, což je skvělé, protože úložiště pro hudbu, aplikace a knihy zakoupené od společnosti Apple ani úložiště potřebné pro funkci Photo Stream se do celkového množství 5 GB nezapočítává. Uživatelé si budou moci koupit ještě více úložného prostoru. Podrobnosti budou oznámeny, až bude služba iCloud letos na podzim uvedena na trh.
  • Inovativní funkce Photo Stream služby iCloud automaticky nahrává fotografie, které pořídíte nebo importujete do libovolného ze svých zařízení, a bezdrátově je okamžitě doručuje do všech vašich zařízení a počítačů. Můžete tedy svůj iPhone použít k pořízení desítek fotografií přátel během odpoledního baseballového zápasu a až se vrátíte domů, budou připraveny ke sdílení s celou skupinou pomocí iPadu (nebo dokonce Apple TV). Funkce Photo Stream je součástí fotografických aplikací ve všech zařízeních se systémem iOS i aplikace iPhoto v počítači Mac a ukládá se do složky Obrázky v PC. Kvůli úspoře místa je v každém zařízení uloženo posledních 1 000 fotografií, abyste je mohli prohlédnout nebo je přesunout do alba k trvalému uložení. Počítače Mac a PC mají větší úložiště, proto se v nich ukládají všechny fotografie z funkce Photo Stream. Ve službě iCloud bude každá fotografie uložena po dobu 30 dnů, což je dostačující doba na to, abyste se mohli připojit do služby iCloud a automaticky si stáhnout poslední fotografie funkce Photo Stream prostřednictvím Wi-Fi.
  • Služba iTunes in the Cloud umožňuje stahovat hudbu, kterou jste dříve zakoupili v iTunes, do všech vašich zařízení iOS bez dalších poplatků. Nové hudební nákupy je možné stahovat automaticky do všech zařízení. U hudby, kterou jste nezakoupili v aplikaci iTunes, navíc můžete využívat stejné výhody díky službě iTunes Match, která nahrazuje vaši hudbu bezplatnou verzí AAC o 256 kb/s bez ochrany autorských práv, pokud ji najdeme mezi více než 18 miliony skladeb v obchodě iTunes Store. Nalezená hudba bude k dispozici v řádu minut (nikoli týdnů nutných k nahrání celé vaší hudební knihovny) a nahráno bude pouze malé procento nenalezené hudby. Služba iTunes Match bude k dispozici letos na podzim za roční poplatek 24,99 USD (v USA). Společnost Apple dnes vydává bezplatnou verzi beta služby iTunes in the Cloud (bez služby iTunes Match) pro uživatele zařízení iPhone, iPad a iPod touch se systémem iOS 4.3. Služba iTunes in the Cloud bude od letošního podzimu podporovat všechny přístroje iPhone, které podporuje systém iOS 5.

Společnost Apple je na službu iCloud připravena ve svých třech datacentrech – třetí bylo nedávno dokončeno ve městě Maiden v Severní Karolíně. Do datacentra ve městě Maiden společnost Apple investovala více než 500 milionů USD, aby vyhověla očekávané poptávce zákazníků po bezplatných službách iCloud.

Ceny a dostupnost

Služba iCloud beta a rozhraní API Cloud Storage jsou dostupné s okamžitou platností členům vývojářských programů pro iOS a Mac na webu developer.apple.com. Služba iCloud bude dostupná letos na podzim současně se systémem iOS 5. Uživatelé si mohou službu iCloud zdarma zaregistrovat v zařízení iPhone, iPad nebo iPod touch se systémem iOS 5 nebo v počítači Mac se systémem Mac OS X Lion s platným účtem Apple ID. Služba iCloud zahrnuje 5 GB bezplatného úložiště pro poštu, ukládání dokumentů a zálohování. Zakoupená hudba, aplikace, knihy a Photo Stream se nezapočítávají do limitu úložiště. Služba iTunes Match bude dostupná za 24,99 USD ročně (pouze v USA). Tyto ceny platí pouze pro USA. Ceny pro ostatní země budou ještě oznámeny.

Služba iTunes in the Cloud je dostupná ode dneška v USA a vyžaduje verze iTunes 10.3 a iOS 4.3.3. Automatické stahování aplikací a knih je dostupné ode dneška. Používání služby iCloud společně s PC vyžaduje systém Windows Vista nebo Windows 7; pro přístup ke kontaktům a kalendáři se doporučuje aplikace Outlook 2010 nebo 2007.

Tento text je oficiální tiskovou zprávou společnosti Apple….