Apple vlastní patent na bezdrátové nabíjení

Jeden z nejnovějších patentů společnosti Apple slibuje bezdrátové nabíjení menších spotřebičů, jako jsou iPody nebo iPhony. I když až tak úplně bezdrátové zřejmě nebude.

Samotná technologie bezdrátového přenosu elektrické energie není ničím převratným, ve své podstatě ji využívají všechny transformáty. Její pooužití pro nabíjení mobilních zařízení však již tak běžné není, i když i zde jsou průkopníci. Například bezdrátové dobíjení prostřednictvím stojánku Touchstone používá u svých telefonů společnost Palm (nyní vlastněná firmou HP). V těchto případech funguje vše tak, že dobíjené zařízení stačí pouze položit zády na speciální dobíjecí stojánek a elektromagnetická indukce se postará o přenos energie z cívky v základne do druhé cívky umístěné v zadním krytu telefonu.

Aktuální patent Applu jde však na to zcela jinak. Nepůjde o žádný stojánek, nic se nebude nikam pokládat. Pro nabíjení budou sloužit samotná sluchátka, tudíž systém nebude tak úplně bezdrátový. Ve zkratce má vše fungovat tak, že speciální sluchátka po příchodu domu navinete na válec vystupující z nabíjecí základny a jedno ze sluchátek (která budou vybavena kovovými kontakty) položíte na kovová záda přístroje. Do omotaného kabelu prostřednictvím indukce „přejde“ elektrický proud, který se tímto kovovým kontaktem na jedné straně a sluchátkovým konektorem na straně druhé přenese do samotného přístroje.

Nevím jak vám, ale mě přijde tento způsob jako velmi krkolomný. Zatímco u HP mi stačí položit telefon na podložku, zde budu muset po příchodu domů omotávat sluchátka kolem věže a ještě jedno z nich dát tak, aby se dotýkalo zad telefonu? To by mimo jiné znamenalo, že s ním nebudu moci v průběhu nabíjení pracovat, protože telefon nebo iPod bude ležet na stole displejem dolů.

Nedá se také očekávat, že by podobný systém byl Apple (nebo kdokoli jiný) schopen v dohledné době komerčně nasadit také pro nabíjení přenosných počítačů, protože přenos velkých výkonů potřebných pro napájení notebooků by způsobovalo nemalé rušení a jistě byste nechtěli do tohoto přenosu vstoupit jakoukoli částí svého těla. Ale pro iPod nebo iPhone? Proč ne. Jen bych poprosil o verzi bez namotávání čehokoli na cokoli.

Další zajímavostí je zmínka o takzvaném akustickém nabíjení. Oč jde? Jde o zařízení, do kterého vložíte jedno ze sluchátek. Uvnitř tohoto přístroje je reproduktor, který vytváří zvukové vlny na neslyšitelné frekvenci a které vnitřní část sluchátka převádí na elektrickou energii. Ta pak putuje sluchátkovým kabelem zpět do iPodu nebo telefonu.

Závěrem je asi vhodné zmínit, že ne všechny patenty Apple využije ve svých budoucích projektech, mnoho z nich je přihlášeno jen tak „pro případ“. Uvidíme, zda to bude také případ těchto dvou, nebo jestli se jich skutečně někdy dočkáme.

Který z bezdrátových nabíjecích systémů byste chtěli používat?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

19 komentářů: „Apple vlastní patent na bezdrátové nabíjení

  • avatar
    07. 08. 2011 (08:52)
    Trvalý odkaz

    Ono by pro minimalizaci prozatím úplně stačilo použít miniUSB konektor.

    • avatar
      07. 08. 2011 (18:12)
      Trvalý odkaz

      Jo, to by se mi taky líbilo. Když zapomeneš kabel, vždycky se najde někdo, kdo s sebou má foťák nebo externí disk a mǔže ti půjčit svůj.

      • avatar
        09. 08. 2011 (20:33)
        Trvalý odkaz

        Nuz, vlastnim iPhone a mal som z prace pozicany sluzobny Android, a musim povedat ze ma velmi stvalo ako tazko sa zapajalo to USB ked si vecer laham do postele a nemozem sa trafit. U iPhone som napojil kabel celkom rychlo, pri androide som mal vzdy problem najprv mat spravne otoceny kabel, a potom najst to uzke miesto, ktore nebolo ani symetricky ulozene.

  • avatar
    07. 08. 2011 (09:02)
    Trvalý odkaz

    Nezmínil jste ještě podmínku Apple, že při omotávání sluchátek na válec musí člověk stát tak, že se jednou nohou dotýká tramvajové kolejnice a druhou troleje.

  • avatar
    07. 08. 2011 (09:13)
    Trvalý odkaz

    A příště před započatím hovoru si budu muset svázat tkaničky, hm, to by šlo :-) Na co všž s indukcí? Když už mají být sluchátka připojená a na jednom sluchátku je kontaktní ploška, proč ho jen nepoložím na třeba podložku a proud nepošlu pomocí těchto extra sluchátek?

  • avatar
    07. 08. 2011 (10:42)
    Trvalý odkaz

    Mohli by už konečne vymislieť také prenosné počítače, mobilné telefóny ktoré  počas celej životnosti netreba ani raz nabíjaťa. Veď je už 21. storočie a výrobcovia tu šaškujú s nabíjacími batériami.

    • avatar
      09. 08. 2011 (20:41)
      Trvalý odkaz

      Uz len keby ponechali hrubku rovnaku ako napr. pri iPhone 3GS, tak by tie telefony vydrzali ovela viac. Uvidime aka tenka bude placka iPhone 5

  • avatar
    07. 08. 2011 (12:33)
    Trvalý odkaz

    No vypadá to šíleně aleuvidíme co budem říkat za dest let ;-) mě osobně kabely nevadí – už sem si na ně zvykl i když můj Mac vypadá jak PC (všude samé kabely)

  • avatar
    07. 08. 2011 (14:05)
    Trvalý odkaz

    Ja čakám, kým sa bude konećne dať prenášať energia skutočne bezdrôtovo (a bezkontaktne!)

  • avatar
    07. 08. 2011 (14:05)
    Trvalý odkaz

    Ja čakám, kým sa bude konećne dať prenášať energia skutočne bezdrôtovo (a bezkontaktne!)

    • avatar
      07. 08. 2011 (14:08)
      Trvalý odkaz

      To znamená: Byť hocikde v dosahu „energetických vysielačov“ a požiadať elektráreň o trochu energie, ktorá vám ju bezdrôtovo pošle. 

  • avatar
    07. 08. 2011 (22:44)
    Trvalý odkaz

    „reproduktor, který vytváří zvukové vlny na neslyšitelné frekvenci a které vnitřní část sluchátka převádí na elektrickou energii.“ Tak to bych chtěl opravdu vidět! Kdo ví někdo o reproduktorech přenášejících „neslyšitelné frekvence“, tak se válí smíchy. Bylo by dobré upřesnit, zdy ty neslyšitelné frekvence budou spodní, nebo horní. Smajlíky psát neumím. (Pod Lionem nejde tady psát velké š. Zkuste si to!)

  • avatar
    08. 08. 2011 (15:15)
    Trvalý odkaz

    bezdrátový přenos elektřiny na krátkou vzdálenost předvedl už Nikola Tesla před 100lety a řada firem s tím koketuje dodnes, tak bych to s těmi sluchátky nebral úplně jako blbost, vyjma toho zvukového nabíjení, to chobotina je. Ale ve sluchátkách jsou cívky a ty by mohly být jako přijímač energie použity a samozřejmě by se nemusely namotávat na nějaký klacek. Ten by mohl být tou vysílací cívkou.

    • avatar
      08. 08. 2011 (15:30)
      Trvalý odkaz

      Já mluvím o tom zvukovém nabíjení.

    • avatar
      08. 08. 2011 (15:30)
      Trvalý odkaz

      Já mluvím o tom zvukovém nabíjení.

      • avatar
        08. 08. 2011 (15:55)
        Trvalý odkaz

        myslel jsem tím jen, že to zvukové nabíjení je nesmysl

  • avatar
    12. 08. 2011 (10:17)
    Trvalý odkaz

    Obojí je pravděpodobně nepovedený vtip. 

  • avatar
    14. 08. 2011 (00:12)
    Trvalý odkaz

    ja som to vedel. Tie apple sluchadka sa daju pouzit akurat tak na nabijanie :D

Komentáře nejsou povoleny.