Apple novinky: 31. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se událo v Apple světě ve třicátém prvním týdnu letošního roku? Pojďme se společně podívat, které události stály za zmínku.

MobileMe uživatelé dostanou navíc 20 GB v iCloud

Webová služba iCloud.com v nejbližší době plně nahradí doposud používanou podobnou službu MobileMe. Ta byla placená, zatímco iCloud.com je ve své základní variantě s 5 GB úložného prostoru zdarma. Aby uživatelé zaplaceného MobileMe nepřišli zkrátka, dostanou při spuštění služby dalších 20 GB protoru k dispozici zdarma. Pokud budete chtít tento prostor vy ostatní, budete si muset připlatit: můžete si přikoupit dalších 10 GB (20 dolarů ročně), 20 GB (40 dolarů ročně) nebo 50 GB (100 dolarů ročně).

Mac OS X 10.7.2 doručena vývojářům

Registrovaní vývojáři již mají k dispozici testovací verzi systému Mac OS X 10.7.2. Ta je určena především pro testování funkcionality spojené se službou iCloud, mimo ní prozatím neobsahuje více oprav nebo vylepšení (respektive materiály Applu o žádných nehovoří). Současně s touto aktualizací dostali vývojáři k dispozici také samostatný instalátor iCloud for OS X Lion beta 6.

Apple začal rušit účty vývojářům…

…kteří prodávali možnost instalovat betaverze iOS. Apple je velmi rozhořčen ze situace, že registrovaní vývojáři nerespektují podepsané podmínky a dávají k dispozici utajované informace a nové verze systému také třetím osobám, často i za úplatu. Aktuální podmínky totiž neumožňují nejen poskytování přístupu k systému dalším osobám, ale přísně zapovídají také jakoukoli publikaci screenshotů z těchto operačních systémů. Tato činnost je pouze počátkem velkého tažení Applu proti porušování vývojářských podmínek. A není bez zajímavosti, že v evropském měřítku je na první místě ve zneužívání nevydaných betaverzí iOS právě naše republika.

Ovládejte helikoptéru z iPhonu

Pokud vám futuristická kvadrikoptéra od Parrotu přijde jako příliš šílené létající zařízení, co takhle vyzkoušet klasickou dvourotorovou helikoptéru? Přibližně za šedesát dolarů můžete na stránkách iHelicopters.net koupit malý model helikoptéry, se kterou se v domácnosti skutečně vyřádíte.

[HTML1]

Helikoptéra je ovládána prostřednictvím infračerveného vysílače, který připojíte do sluchátkového konektoru vašeho iOS zařízení.

[HTML2]

Končí Apple Magic Mouse?

V průběhu minulého týdne se objevily spekulace, které předpovídaly brzké ukončení vývoje myši Magic Mouse a jejím nahrazením multidotykovým trackpadem. Naštěstí se tak nestane, pracuje se ale na vylepšení této multidotykové myši, avšak bez bližšího určení. Osobně bych se přimlouval především za zapracování na velmi špatné výdrži na baterie, především ve srovnání s konkurencí.

USB instalační disk Liona je na světě

Apple Store obchody již začínají naskladňovat také fyzickou instalaci systému Mac OS X 10.7 Lion. Ta má podobu malého USB flash disku a obsahuje stejný instalátor, který si můžete stáhnout prostřednictvím Mac App Store obchodu. Je třeba počítat se skutečností, že je distribuce fyzického média nákladnější, a tak si za tuto verzi systému připlatíte: bude se prodávat za 69 dolarů.

Služba Find My Mac již funguje

Tedy alespoň pro registrované vývojáře. Služba, jejímž prostřednictvím můžete najít na mapě svůj ztracený MacBook (nebo jiný Mac), případně jej na dálku smazat nebo zablokovat, je již k dispozici registrovaným vývojářům. Službu si budete moci sami povolit prostřednictvím panelu iCloud v Předvolbách systému.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu

9 komentářů: „Apple novinky: 31. týden [2011]

  • avatar
    08. 08. 2011 (08:02)
    Trvalý odkaz

    Hmmm, myslíte že navýšení kapacity v iCloudu platí i pro trial uživatele? To by byla docela sranda :)

  • avatar
    08. 08. 2011 (09:46)
    Trvalý odkaz

    Nemysleli jste v druhém odstavci 10.7.1 místo 10.7.2?

  • avatar
    08. 08. 2011 (10:20)
    Trvalý odkaz

    Helikoptéra vypada dobre, uz jsem ji chtel koupit, ale hraci doba 8-10min je opravdu malo :(

    • avatar
      08. 08. 2011 (10:46)
      Trvalý odkaz

      Není, v kategorii minihelikoptér jde spíše o nadstandard. Plné nabití vnitřního akumulátoru zabere tak deset minut, což je optimální doba pro odpočinek – po deset minutách letu budete rád, že už musíte přistát…

Komentáře nejsou povoleny.