Apple novinky: 30. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se událo v Apple světě ve třicátém týdnu letošního roku? Pojďme se společně podívat, které události stály za zmínku.

Zásoby iPhonů 3GS se tenčí

Aktuální stav skladových zásob mobilního telefonu Apple iPhone 3GS je velmi špatný: mnoho prodejců již tento telefon nemá k dispozici a nedokáží jej nabídnout také některé oficiální Apple Store. Tato skutečnost nahrává spekulacím nejen o připravovaném iPhonu 5, ale také o odlehčeném a levnější modelu iPhonu, který by měl být konkurencí levnějším telefonům s operačním systémem Android.

iPhone 5 prý bude širší, delší a štíhlejší

Alespoň to napovídají výrobci ochranných obalů, kteří tvrdí, že jejich produkty jsou určeny právě pro nový iPhone s pořadovým číslem pět. Těkžo říci, zda se těmto indiciím dá věřit: z minulosti známe mnoho případů, kdy výrobci (především ti čínští) vyrobili před uvedením nového Apple produktu obaly, které pak na něj vůbec nebyly určeny. Přistupujme tedy k této informaci spíše rezervovaně, i když popisované změny rozměrů znějí logicky: napovídaly by totiž ve větší úhlopříčku displeje, než jakou disponují současné modely.

iPhony generují třetinu zisků ve své kategorii

Podle aktuální studie je podíl Applu na zisku celého odvětví chytrých mobilních telefonů rovných 66,3 procenta, když stoupnul ve srovnání s minulým čtvrtletím o více než šestnáct procent. Aktuální podíl Samsungu coby jednoho z největších konkurentů je 15 procent, RIM se svým Blackberry zabírá jedenáct procent trhu a poslední HTC se na ziscích celé oblasti podílí sedmi procenty.

Nové MacBooky Air mají ořezanou verzi rozhraní Thunderbolt

Moderní rozhraní Thunderbolt je dostupné ve všech nových počítačích od Applu, avšak ne ve všech dokáže nabídnout stejné výkony. V případě nových MacBooků Air je použita jednodušší verze tohoto rozhraní, která nabídne pouze dva kanály s přenosovou rychlostí 10 Gb/s pro každý společně s možností připojit pouze jeden jediný externí monitoru. Apple k tomuto omezení sáhl především z důvodu úspory místa v samotném počítači. Toto omezení se týká pouze MacBooků Air, aktuální modely Maců mini, iMaců a MacBooků Pro jsou osazeny plnohodnotnou verzí Thunderbolt rozhraní.

Apple Genius opravil zákazníkovi Hackintosh

Již v tomto veselém videu jste se mohli v minulém týdnu podívat, jak tolerantní k zákazníkům jsou zaměstnanci oficiálního Apple Store obchodu. Ovšem to není vše : v Apple Store v Šanghaji místní odborník sloužící v sekci zvané Genius Bar bez problémů zákazníkovi poradil s nastavením a používáním neoficiální verze systému nainstalované na běžném PC notebooku.

Přijde v bílé také iPod touch?

Na webu se objevily fotografie, na kterých byl hlavní hvězdou iPod touch, který se chlubil bílým předním krytem. Prý jde o prototyp příští generace, která by měla být představena v polovině září letošního roku. Ovšem těžko říci, zda jde o skutečný prototyp, nebo jen klasický iPod touch vylepšený některým z čínských konverzních kitů.

Apple vyhrál disputaci nad vlastnictvím domény iPods.com

Apple podal v květnu u Světové organizace pro duševní vlastnictví (WIPO, World Intellectual Property Organization) stížnost, jejíž snahou bylo získat doménu iPods.com. Apple se svou snahou uspěl, když se mu podařilo dokázat, že doména prokazatelně používá (a zneužívá) jím vlastněné ochranné známky a po právu tedy náleží právě jemu. Doména byla tento pátek odejmuta předchozímu majitele a převedena na společnosti Apple.com.

Tento postup je v poslední době velmi častý u velkého množství společností a slouží jako účinná zbraň proti doménovým spekulantům. Ti si myslí, že registrací podobných typů domén snadno zbohatnou tím, že dotyčné společnosti tuto doménu prodají. Neprodají – protože pokud doména obsahuje registrované značky konkrétní společnosti, rozhoduje WIPO vždy v její prospěch.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu