iCloud.com Beta spuštěn pro vývojáře

Apple dnes zpřístupnil webové rozhraní iCloud.com ke svému webovému úložišti iCloud ve formě betaverze. Co nabízí a jak vypadá?

Služba iCloud je webové sdílené úložiště určené jak pro mobilní zařízení s operačním systémem iOS, tak i pro počítače s novou verzí Mac OS X Lion. Tato služba umožňuje uživatelům zálohovat data ze svých zařízení a mezi různými přístroji synchronizovat data: dokumenty, fotografie, kalendáře, kontakty i poštu. Ve své podstatě se jedná o náhradu doposud používané placené služby MobileMe, část jejíž funkcionality nové iCloud přebírá (například funkci pro vyhledání ztraceného iOS telefonu nebo tabletu).

Právě zpřístupněná stránka iCloud.com je webovým rozhraním poskytujícím přístup k této službě prostřednictvím obyčejného prohlížeče. V současné době nabízí přístup do emailu, kalendáře a seznamu kontaktů. K dispozici je mimo již zmíněné funkce pro vyhledání ztraceného přístroje také možnost procházet ostatní data synchronizovaná se službou včetně možnosti procházet fotografie.

Webové rozhraní je líbivé, graficky velmi dobře provedené a obrovsky inspirované prostředím operačního systému iOS. Aplikace Kalendář nebo Adresář vypadají naprosto totožně, jako jejich dvojníci dostupní na iPadu. Celou službou vás provázejí efektní animace, vyskakovací okna s upozorněním vypadjí naprosto stejně, jako tak v iOS. Díky tomu budou především mobilní uživatelé v iCloud.com jako doma.

[HTML1]

iCloud bude společně s iCloud.com veřejně dostupný společně s uvedením finální verze operačního systému iOS verze 5. V základní variantě bude pro všechny dostupný zdarma, přičemž nabídne 5 GB úložného prostoru. Pokud budete potřebovat prostoru více, můžete si přikoupit dalších 10 GB (20 dolarů ročně), 20 GB (40 dolarů ročně) nebo 50 GB (100 dolarů ročně).