Přehrávání Blu-ray na Mac OS X jednoduše a snadno

Přestože Steve Jobs považuje Blu-ray média za mrtvá, filmová studia jsou opačného názoru. Čím tedy přehrát Blu-ray disk na Macu?

Abyste mohli přehrávat Blu-ray na Macu, potřebujete nejdříve patřičně vybavenou optickou mechaniku. Sáhnout můžete ideálně po externí mechanice, kterou ke svému Macu připojíte prostřednictvím obyčejného USB portu a kterou zakoupíte za cenu od dvou tisíc korun. S interními mechanikami je to již o něco horší – ty v Česku zřejmě běžně nekoupíte, museli byste pátrat v nabídkách zahraničních obchodů. Výborným startovacím místem je e-shop společnosti Other World Computing, která nabízí náhrady interních mechanik u většiny modelů.

Se samotnou podporou Blu-ray disků v prostředí Mac OS X se to má takto: systém tyto disky bez problémů rozezná a dokáže přečíst. Nemusíte si tedy lámat hlavu s žádnými ovladači, mechaniku zkrátka jen připojíte k počítači (nebo do počítače v případě mechaniky externí), vložíte disk a jeho obsah se zobrazí ve Finderu. Je zde ale jedno velké ale.

To spočívá v typu disku. Pokud si totiž vystačíte se čtením dat uloženým na Blu-ray discích, nebudete potřebovat nic dalšího, postačí vám Finder. Pokud však budete chtít přehrávat film uložený na Blu-ray disku, ocitnete se bez příslušného přehrávače v koncích. Systémový DVD přehrávač totiž přehraje skutečně pouze DVD a disky s modrým paprskem mu nechutnají. Stejně tak je odmítne i QuickTime a většina dostupných přehrávačů.

Bohužel nabídka schopných přehrávačů je velmi omezená a do nedávna vlastně ani žádný použitelný Blu-ray přehrávač neexistoval. To se nedávno změnilo příchodem přehrávače  Mac Blu-ray/DVD player od společnosti MacGo. Přehrávač plně podporuje všechny současné formáty filmových Blu-ray disků včetně BD+ a poradí si bez problémů také s disky chráněnými prostřednictvím AACS i disky uloženými do .iso souborů nebo jen do samostatných adresářů.

Mimo filmových disků jej můžete použít také jako běžný videopřehrávač, poradí si i s formáty jako jsou .mkv včetně externích titulků a drtivou většinou dalších. Naše zkušenosti po týdenním testování na Macu mini server poslední generace jsou výborné, a to včetně přehrávání filmů ve vysokém rozlišení.

Pro přehrávání dokáže využít grafické karty u Maců, které korektně podporují akceleraci H.264 kodeků, v systémových specifikacích se hovoří pro bezproblémové přehrání Blu-ray filmů o nutnosti vlastnit Mac s procesorem alespoň Intel Core 2 Duo taktovaným na frekvenci 2,4 GHz a operačním systémem Mac OS X ve verzi alespoň 10.5. Aplikace je navíc dostupné nejen pro operační systém Mac OS X, ale také pro Windows.

Přestože je aplikace komerční, je k dispozici coby plně funkční zkušební verze s velmi nadstandardní dobou použitelnosti devadesát dnů. Celé tři měsíce tak můžete testovat přehrávání Blu-ray filmů na svém počítači zdarma, než si řekne o registrační poplatek ve výši 39,95 dolarů (přibližně 680 korun), který slibuje doživotní přísun aktualizací.

Pokud tedy patří mezi ty, kteří si filmy, které je zajímají stále ještě kupují, pak zde máte konečně funkční možnost jejich přehrávání na našich jablečných počítačích.

7 komentářů: „Přehrávání Blu-ray na Mac OS X jednoduše a snadno

  • avatar
    14. 07. 2011 (15:22)
    Trvalý odkaz

    Jelikož jsem „hrdým“ majitelem externí LG BD palírny, neváhal jsem, a program stáhnul a vyzkoušel. 
    Je to nepoužitelné. Konkrétně jsem zkoušel BD rozšířenou sběratelskou edici Avatar. 
    Menu filmu žádné, k dispozici jen zapnutí titulků a přepínání zvukových stop. Titulky se zobrazují asi na 0,1s. Navíc nejsou ani pojmenované, takže člověk musí titulky proklikat jeden po druhém, než najde svůj jazyk, i když, v té rychlosti to stejně není čitelné. To stejné se zvukovou stopou. Posunutí dál taky nefunguje, film se už nepustil.
    Jediné co program v podstatě dělá je to, že realtime konvertuje film, který pak dokáže „promítat“. Takže i zadarmo je program naprosto zbytečný, natož za něj platit $40.

  • avatar
    16. 07. 2011 (08:14)
    Trvalý odkaz

    Jakou BD čtečku či palírnu doporučíte?

    Stačí fakt jen čtení, fyzická media nevytvářím a raději ušetřím.

    • avatar
      16. 07. 2011 (08:40)
      Trvalý odkaz

      Výhody, které mají filmy na bluray oproti filmům stáhnutým z internetu, což je menu a plno „blbostí“ navíc, tímto přehravačem stejně nejde přehrát, takže bych do BD mechaniky zbytečně neinvestoval. To raději jako BD player třeba Playstation 3.

    • avatar
      16. 07. 2011 (08:40)
      Trvalý odkaz

      Výhody, které mají filmy na bluray oproti filmům stáhnutým z internetu, což je menu a plno „blbostí“ navíc, tímto přehravačem stejně nejde přehrát, takže bych do BD mechaniky zbytečně neinvestoval. To raději jako BD player třeba Playstation 3.

  • avatar
    21. 07. 2011 (08:45)
    Trvalý odkaz

    Hmmm… Me to pokazde pri pokusu prehrat BluRay disk napise

    p, li { white-space: pre-wrap; }

    Failed to connect to Blu-ray authorization server. :(

  • avatar
    04. 08. 2011 (12:33)
    Trvalý odkaz

    Nedávno mě okolnosti donutily pořídit si externí BD palírnu k mému MBP jako řešení zálohy mé poměrně velké sbírky fotek. Z dřivější doby jsem měl v polici pár BD filmů (z doby, kdy jsem „jel“ na Win mašině). Málem jsem se jich zbavil… Díky tomuhle kousku SW se na ně zase dá koukat. Přehrát film není problém, jinak ale musím souhlasit s Ondrou Vališem. Podpora standartních součástí filmpvých BD disků je nulová. Přepínání zvukové stopy je jedna velká tragedie, po každém přepnutí se film pustí od začátku…
    Jako free soft ještě jakžtakž, ale zaplatit za tenhle nedodělek opravdu nehodlám…

Komentáře nejsou povoleny.