Apple Thunderbolt Display: ultimátní dokovací stanice

Všechny přednosti nového Thunderbolt portu nádherně demonstruje zcela nový jablečný LED monitor.

Bylo jen otázkou času, kdy Apple přidá podporu pro nové rozhraní Thunderbolt také do jiných produktů, než jsou osobní počítače. Prvním zařízením, které v sobě spojuje výhody vysokorychlostního přenosu dat společně s možností přenosu obrazu je čerstvě představený monitor Apple Thunderbolt Display.

Na první pohled jde o obyčejný sedmadvacetiplacový monitor s vestavěnou HD FaceTime kamerou. Na pohled druhý, konkrétně tedy při pohledu na zadní stěnu monitoru, však zažijete překvapení a budete rázem na pochybách, zda máte před sebou pouhý monitor nebo tajný prototyp příští generace počítače iMac.

Proč to? Je to jednoduché: tento monitor dovoluje připojit zařízení jednoho portu FireWire 800, tří rychlých USB portů, jednoho Thunderbolt portu a k velkému překvapení zde najdete také konektor pro připojení klasické drátové gigabitové sítě. To vše z vašeho notebooku nebo počítače jediným Thunderbolt kabelem, mimo to nabízí také možnost napájení notebooku (do výkonu 85 W).

Z pohledu zobrazovacího zařízení se jedná o klasický TFT displej vyrobený technologií IPS, s rozlišením 2 560 x 1 440 obrazových bodů, s pozorovacími úhly 178 stupňů horizontálně i vertikálně, svítivostí 375 cd/m2, dobou odezvy 12 ms a kontrastním poměrem 1 000:1. Tedy nic převratného, leč technologie používaná společností Apple v displejích jich notnou dobu. Vestavěna je v něm také FaceTime HD kamera, mikrofon i reproduktorový systém v konfiguraci 2,1 s výkonem 49 Wattů.

Tento nový displej je skvělý především pro majitele notebooků, kterým umožní připojit všechny místní periferie včetně lokální sítě jediným kabelem bez jakéhokoli vlivu na rychlost celé konfigurace. Skvěle tak bude doplňovat především MacBooky Air: na cestách budete mít ultrapřenosný přístroj se základními konektory, pro připojení k monitoru pak získáte konektorovou výbavu lepší, než na MacBooku Pro. Jedná se současně také o jediný způsob, jak tuto řadu přenosných počítačů rozšířit o gigabitovou síťovou kartu.

Velmi zajímavá je také možnost řetězení více monitorů Apple Thunderbolt Display za sebe, pěkně jeden do druhého nebo  druhý do třetího…

Uvažujete o pořízení Apple Thunderbolt displeje?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Českou cenu tohoto monitoru očekáváme okolo hodnoty 24 680 Kč.

15 komentářů: „Apple Thunderbolt Display: ultimátní dokovací stanice

  • avatar
    22. 07. 2011 (18:33)
    Trvalý odkaz

    Super článek. Jenom bych ještě napsal že není zpětně kompatibilní se straršími stroji s mini displayport kvůli čipu který má thunderbolt v konektoru. 

    • avatar
      23. 07. 2011 (02:04)
      Trvalý odkaz

      kompatibilní je….co se týče obrazu

  • avatar
    22. 07. 2011 (19:45)
    Trvalý odkaz

    Az na tu cenu je to uzasny monitor.

  • avatar
    23. 07. 2011 (01:28)
    Trvalý odkaz

    Jste si jistý, že FW bude fungovat z MBA, které FW na desce nemají???

    • avatar
      23. 07. 2011 (04:32)
      Trvalý odkaz

      Ano, prislusne cipy jsou az v monitoru. Tedy napriklad na mbp ziskate pripojenim tohoto monitoru dve gigabitove zcela nezavisle sitove karty nebo dva Fw konektory. Nejde o jakysi replikator portu obsazenych v ntb, ale o pridani portu zcela novych a na tech v ntb nezavislych….

  • avatar
    23. 07. 2011 (02:35)
    Trvalý odkaz

    prostě mazec! Kdo jinej takovejhle display má? než Apple. Cena je vysoká ale myslim že dosti opodstatněná tím za se za ty peníze nabízí. Někdo v tom může vidět jen 27″ display. Ale je v tom mnohem víc! Spíš si myslim že s těmito funkcemi by to možná opravdu chtělo i menší rozměr. Třeba 21.5″ pak by to byl i skvělý monitor pro Mac Mini pro lidi kteří na stole opravdu nemusí mít 27″. Propojit Thunderboltem a už by se blejskalo :)

    • avatar
      24. 07. 2011 (11:09)
      Trvalý odkaz

      Charlie Watts : s tou velikostí je to věc názoru. Už před lety pro mě bylo minimum 24″ a dnes bych pod 26″ nešel. Chtít takový monitor, tak bych cenu asi taky překousl (toto jsou věci, které se nekupují každý rok). Co bych ale nedal je „nulová“ polohovatelnost a lesklá plocha.2autor: jak je řešeno spřažení dvou monitorů ? Každý má jen jeden TB konektor, tj. ten propojený s ntb propojím s dalším monitorem jak ? (jen čistá zvědavost).

        • avatar
          24. 07. 2011 (16:59)
          Trvalý odkaz

          Díky, ale tomu právě nerozumím. Pokud mám na každém monitoru po jednom TB konektoru. Tak na primárním monitoru tento konektor obsadím připojeným ntb. Do jakého konektoru připojím tedy sekundární monitor ? Ten TB kabel má na sobě rozdvojku (samec-samice) pro řetězení ?

          • avatar
            24. 07. 2011 (17:22)
            Trvalý odkaz

            Ne, tak to není. Monitor má:
            – 1x Thunderbolt port
            – 1x pevně zabudovaný Thunderbolt kabel
            Do počítače připojíte monitor tímto kabelem, konektor je tedy stále volný.
            Kabel z druhého monitoru zapojíte do volného konektoru v prvním monitoru.
            Ten sice obsadíte, ale stále máte volný konektor ve druhém monitoru pro
            připojení dalšího zařízení…
            Vždyť je to úplně stejné řetězení, jako dříve u FireWire zařízení :)

          • avatar
            25. 07. 2011 (16:22)
            Trvalý odkaz

            Aha, v dnešní době by mě nenapadlo, že má nějaký monitor datový kabel napevno. Jak to bylo u FW netuším, žádnou takovou periferii jsem nikdy nevlastnil. Děkuji za objasnění :-)

          • avatar
            27. 07. 2011 (14:20)
            Trvalý odkaz

            njn, to bych ale nemohl být natvrdlej :-). Z fotky mě to vůbec neťuklo.

Komentáře nejsou povoleny.