Jak bezbolestně přejít na Mac OS X 10.7 Lion

Nový operační systém Mac OS X Lion přichází se zcela novým modelem distribuce. Jak jej nainstalovat bez rizika pro data?

Operační systém Mac OS  X Lion je k dispozici prostřednictvím online obchodu Mac App Store společnosti Apple, tudíž k jeho instalaci a zakoupení budete potřebovat nejen Apple ID účet (viz. náš návod k jeho založení), ale i funkční platební kartu, ze které zaplatíte cenu za tento operační systém (při současném kurzu vás vyjde přibližně na 600 korun). Operační systém samotný zakoupíte stejně, jako kteroukoli jinou aplikaci (náš návod k zakoupení aplikace).

Samozřejmostí (jak technickou, tak i vyžadovanou licenčními podmínkami) je nutnost vlastnit operační systém Snow Leopard, ve kterém je Mac App Store po stažení posledních aktualizací obsažen. Pokud Snow Leopard nemáte, máte dvě legální možnosti: buďto si pořídit krabicovou verzi Snow Leoparda a poté si zakoupit Liona prostřednictvím Mac App Store, nebo počkat na začátek září, kdy bude Lion u Apple prodejců k dispozici také ve fyzické podobně instalačního flash disku (avšak za vyšší cenu, než prostřednictvím on-line stažení). Nové počítače vydané po zveřejnění Liona pak mohou systém zakoupit a nainstalovat přímo z internetu bez nutnosti vlastnit jakékoli fyzické médium (více o této možnosti najdete v zítřejším podrobném článku).

A vlastně je tu i třetí možnost, i když ne zcela licenčně čistá: použít své Apple ID a instalátor koupit a stáhnout na jiném počítači se Snow Leopardem (tedy na počítači jiného majitele).

Jednou zakoupenou instalaci můžete legálně nainstalovat na všechny vámi vlastněné počítače bez omezení počtu a je možné jej nainstalovat také do virtuálního prostředí.

Pro úspěšnou instalaci Mac OS  X Lion potřebujete Mac s následujícími parametry:

  • 64bitový Intel procesor (systém není funkční na procesorech Core Duo, ale pouze na novějších),
  • nejméně 2 GB operační paměti,
  • alespoň 7 GB prostoru na pevném disku.

Jak na to

  1. Nejdříve si ověřte, zda všechny vámi používané programy jsou kompatibilní s novým systémem,
  2. otevřete Předvolby systému > Účty > Příhlášení a odstraňte ty automaticky spouštěné položky po zapnutí počítače, které pro svou práci nutně nepotřebujete. Nejbezpečnější je odebrat položky všechny: budete tak mít téměř jistotu, že některý z problémových programů znemožní start nového systému. A nemusíte se obávat: aplikace se po opětovném spuštění samy do tohoto seznamu přidají, pokud tak mají nastaveno.
  3. pokud chcete mít skutečnou jistotu, můžete si vytvořit funkční kopii současného systému na externí pevný disk. Prostřednictvím systémové aplikace Disk Utility zformátujte libovolný externí disk souborovým systémem Mac OS Extended (Journaled), a poté prostřednictvím aplikace Carbon Copy Cloner (podrobněji tento návod) proveďte kopii celého systému. Výhodou je, že pokud se při instalaci cokoli nezdaří, budete schopni z tohoto externího disku nabootovat kdykoli původní verzi systému před instalací a případně jej stejnou cestou prostřednictvím Carbon Copy Cloneru vrátit zpět na hlavní pevný disk.
  4. Nyní otevřete Mac App Store a běžným způsobem zakupte „aplikaci“ nazvanou OS X Lion,
  5. průběh stahování můžete sledovat na záložce Purchased (Zakoupené), stejně jako prostřednictvím indikátoru v Docku,
  6. po stažení se instalátor spustí zcela automaticky. Vzhledem k tomu, že je celý OS X Lion lokalizován do češtiny, bude s vámi také instalátor komunikovat prostřednictvím naší mateřštiny. Instalace je jednoduchá: potvrďte pouze licenční ujednání, zvolte instalační disk a vyčkejte na dokončení přípravy vašeho počítače.
  7. Tato příprava spočívá ve vytvoření skrytého oddílu na vašem pevném disku (ze kterého vám navždy zmizí přibližně 650 MB volného místa), ze kterého bude provedena instalaci a kdykoli později může být použita pro zotavení nefunkčního systému nebo rychlý přístup k internetu (dostanete se do ní stiskem kláves CMD + R a podrobněji se jí budeme věnovat později). První fázi instalátoru potvrďte klepnutím na tlačítko Restartovat.
  8. Po restartu se spustí samotný instalátor, který se postará o provedení samotného instalačního procesu. Po jeho dokončení dojde k restartu počítače, který vám po přihlášení uživatele předvede názornou ukázku nových dotykových gest.
  9. Hotovo! Vítejte v prostředí Mac OS X Lion.

Tip: postup nutný k provedení čisté instalace najdete v tomto návodu.

    46 komentářů: „Jak bezbolestně přejít na Mac OS X 10.7 Lion

    • avatar
      23. 07. 2011 (08:14)
      Trvalý odkaz

      Dá se někdy ten skrytý oddíl na disku najít? Né že bych to potřeboval, ale jen se zajímavosti :-D

      • avatar
        23. 07. 2011 (08:36)
        Trvalý odkaz

        Ano, dá, přes diskutils v terminálu je běžně dostupný – i toto bude v zítřejším článku…

    • avatar
      23. 07. 2011 (08:54)
      Trvalý odkaz

      Ne každý Mac se 64bitovým CPU zaručí upgrade na Liona. Mám v Mac Mini místo původního Core Solo instalovaný C2D, takže jsem se těšil jak budu upgradovat. Ale App Store mi ani neumožní stáhnout Liona, protože má konfigurace není podporována. Svět je tak krutý :)

      • avatar
        23. 07. 2011 (09:06)
        Trvalý odkaz

        Tak to je samozrejme, 64bitova musi byt cela platforma, ne jen vymeneny procesor – Apple si to zkratka hlida na zaklade modeloveho cisla konkretniho stroje :)

      • avatar
        23. 07. 2011 (09:20)
        Trvalý odkaz

        Ale zase to má výhodu „-) Nemůže se stát jako napr. u WIN Vista že lidé budou nadavát že jim to nejede, nebo je to extrémně pomalé atd. 

    • avatar
      23. 07. 2011 (09:31)
      Trvalý odkaz

      Bude i navod na tvz . cistou instalaci? 

      • avatar
        23. 07. 2011 (09:41)
        Trvalý odkaz

        Pokud jej chcete, pak ano, pripravime jej…

        Ale v podstate je „cista instalace“ tak trochu mimo ramec licencniho ujednani a Apple ji oficialne nepodporuje ani nenabizi (s vyjimkou novych Macu mini a MacBooku Air)…

        • avatar
          23. 07. 2011 (10:14)
          Trvalý odkaz

          Nevim proc Apple s tim dela takove vofrky. Kdyz mam svuj starej Macbook a chci udelat cistou instalaci z duvodu, ze proste chci zacit s cistym stolem nevim proc bych to nemohl udelat. Vlastnim legalni Mac X OS SL a ten jsem take instaloval az po naormatovani disku.

        • avatar
          23. 07. 2011 (11:12)
          Trvalý odkaz

          Návod na čistou instalaci by byl určitě fajn. Mám nachystaný nový větší a rychlejší disk a chci udělat čistou instalaci. Jen čekám jestli mi pošlou s uptodate kód na stažení liona.

          Taky nechápu Apple proč dělá takové cavyky s čistou instalací. Pro případ poškození disku je stejně potřeba si připravit instalační médium. 

          • avatar
            23. 07. 2011 (11:14)
            Trvalý odkaz

            Není, všechny nové stroje jsou schopné nabootovat instalátor přes internet a provést instalaci přímo ze serverů Apple…

            • avatar
              23. 07. 2011 (11:34)
              Trvalý odkaz

              Po stazeni Liona a spusteni instalace se vam v Aplikacich vytvori aplikace Instal Mac OS X Lion. Na ni prave tlacitko „Show Package Content“ a vevnitr mate cca 4,3 GB velky soubor „InstallESD.dmg“. Ten si nekam nakopirujte a „zavrete tu aplikaci. Klidne muzete uz i zrusit instalaci. Pote vezmete nejakou USB klicenku, idealne o velikosti 8GB a v Disk util ji naformatujte jako GUID, Mac OS Jurnal. Pote kliknete na restore. Do source dejte jiz zmineny InstallESD.dmg a do destination dejte onu USB klicenku a dejte restore. Pak jen restartovat, podrzet ALT a vybrat klicenku. Cista instalace muze zacit ;)

            • avatar
              23. 07. 2011 (11:36)
              Trvalý odkaz

              Jenže toto je postup pro vytvoření zálohy instalačního média, nikoli pro čistou instalaci (a je již chvíli publikován) :)

            • avatar
              23. 07. 2011 (11:36)
              Trvalý odkaz

              Jenže toto je postup pro vytvoření zálohy instalačního média, nikoli pro čistou instalaci (a je již chvíli publikován) :)

            • avatar
              23. 07. 2011 (12:22)
              Trvalý odkaz

              Tak já ani podle článku „Jak vytvořit záložní instalační médium Mac OS X Lion“ jsem ten instalační soubor pro Liona nenašel :-(

            • avatar
              23. 07. 2011 (12:34)
              Trvalý odkaz

              A nemate uz Liona nainstalovaneho? V clanku se take pise, ze je treba vse provadet pred instalaci, protoze v jejom prubehu je program smazan.
              Pokud ano, stale mate moznost stahnout si imstalator kdykoli znovu z App Store…

            • avatar
              23. 07. 2011 (15:13)
              Trvalý odkaz

              Omlouvám se, neumím číst :-( To že to po instalaci smaže jsem přehlédl i co je to zvýrazněné

            • avatar
              23. 07. 2011 (15:30)
              Trvalý odkaz

              Ale ono stejne o nic nejde, instalator muzete kdykoli stahnout z App Store znovu – stejne, jako u kterekoli jine aplikace…

            • avatar
              23. 07. 2011 (11:55)
              Trvalý odkaz

              Když ale vyměním disk tak minimálně musím z něčeho nabootovat ne? Když tam bude čistý disk bez recovery partioon. Nebo firmware (PC má BIOS u Maca přesně nevím) je schopen nabootovat instalaci? Znám to jen z Linuxu na Macovi jsem síťovou instalaci nikdy nedělal a ani jsem nikdy Maca nepotřeboval přeinstalovat. 

            • avatar
              23. 07. 2011 (11:58)
              Trvalý odkaz

              Ano, Macy jsou již mnoho let schopny nabootovat z média vložného do jiného počítače ve stejné síti, jde o zcela běžnou vlastnost implementovanou v EFI firmwaru každého Maca. Nové modely navíc umí nabootovat přímo z internetu bez nutnosti jakéhokoli média….

            • avatar
              23. 07. 2011 (19:45)
              Trvalý odkaz

              Mac sice umí nabootovat skoro odkudkoliv, ale bohužel nikdy jsem nebyl schopný Aira nainstalovat z wifi, nikdy mi nenašel síť. Takže všechno přes img a usb.

          • avatar
            23. 07. 2011 (11:14)
            Trvalý odkaz

            Není, všechny nové stroje jsou schopné nabootovat instalátor přes internet a provést instalaci přímo ze serverů Apple…

      • avatar
        23. 07. 2011 (09:41)
        Trvalý odkaz

        Pokud jej chcete, pak ano, pripravime jej…

        Ale v podstate je „cista instalace“ tak trochu mimo ramec licencniho ujednani a Apple ji oficialne nepodporuje ani nenabizi (s vyjimkou novych Macu mini a MacBooku Air)…

    • avatar
      23. 07. 2011 (11:29)
      Trvalý odkaz

      Zdravim,
      som jediny komu na Lione, prehliadac Mozilla Firefox 5.0.1 a vyssi robi cpu overload? Na Snow Leoparde uplne v pohode, ale rovnake browsovanie na Lione mi zhavi cpu minimalne o 50-80% viac. Mate niekto skusenosti? Ine prehliadace v pohode, len Firefox mi stale vytaca ventilatory a vytazuje CPU (Macbook alu unibody late 2008).

    • avatar
      23. 07. 2011 (20:19)
      Trvalý odkaz

      Je nutne vytvarat kopiu systemu napr. cez CCC, ak mam funkcnu Time Machine? Resp. je mozne v pripade problemov spustit OS X SL cez TM? 

    • avatar
      25. 07. 2011 (09:11)
      Trvalý odkaz

      Mám niekoľko otázok. 

      1. Ak si kúpim mový počítač už s nainštalovaným MAC OS X LION budem vedieť akualizovať systém a ostatné programové vybavenie  iLife, iWork aj bez registrácie v Mac App store?

      2. Je možné sa zaregistrovať  v Mac App Store aj bez platobnej karty a „nakupovať“ bezplatné aplikácie a aktualizovať systé?

      • avatar
        25. 07. 2011 (10:19)
        Trvalý odkaz

        – System vcetne iLife ano (na zaklade SN pocitace), iWork pochopitelne ne (pouze po overeni Apple Id, zda jste jej skutecne drive zakoupil)
        – Ne

    • avatar
      25. 07. 2011 (11:34)
      Trvalý odkaz

      Když mám disk rozdělený na 2 oddíly tak ze kterého mi to ubere místo??? Jinak CCC neni potřeba stačí nabootovat přes médium SL a spustit disk utility a tam to jde také naklonovat sám sem to tak dělal při výměně disku. Ale Liona fakt nechci. Snow Leopard je nejlepší OS

    • avatar
      25. 07. 2011 (16:37)
      Trvalý odkaz

      Naozaj tá čistá inštalácia je bazbolestná?

      Na konkurečnom fóre sa neustále ľudia po upgrade zo SL sťažujú na prehrievanie, vypádávanie wifi,
      padanie úplne jednoduchých aplikáciií ako safari etc. etc. …

      Keď to nainštalujem na čisto pôjde mi to ako hodinky?
      Mám MBP 2010 a 8GB Ram

      Ďakujem za odpoveď Vláďa
      (P.S ty ho máš nainštalovaného a otestovaného dlho?)

      • avatar
        25. 07. 2011 (17:08)
        Trvalý odkaz

        Záleží na konkrétních situacích. Ale v 99% případů vámi zmiňovaných nemůže
        Lion, ale nekompatibilní programy, které jedou na pozadí a zmíněné chování
        způsopbují. Ve zkratce tedy takto:

        – čistá instalace na prázdný disk je tutovka
        – pokud před instalací zakážete spouštění rezidentů a důkladně zkontrolujete
        kompatibilitu programů tak, jak je zde popsáno (+ provedete upgrade všech
        zbývajících na aktuální verze), pak se na 99 % nic zlého nestane. Kdop
        nepopdcení přípravu, zřejmě bude bez problémů. Kdo bezhlavě updatuje, může
        si naříkat….

        • avatar
          25. 07. 2011 (18:29)
          Trvalý odkaz

          Ďakujem

          A čo potom to vypadávanie wifi?
          Čím to môže byť spôsobené?

          • avatar
            25. 07. 2011 (18:37)
            Trvalý odkaz

            Cokoli, musel bych takovy pocitac videt. Uplne staci, aby uzivatel driv zkousel programy typu KisMac a podobne, co modifikuji sitove drivery. Uz si to mozna ani nepamatuje, jenze ty zmeny v systemu pretrvavaji a mohou zlobit. Ze zkusenosti je vetsina podobnych problemu zpusobena chybami softwaru tretich stran…

            • avatar
              25. 07. 2011 (18:51)
              Trvalý odkaz

              Ešte raz vďaka

              Myslíte že nejakého pekného dňa vydá Apple taký update že konečne si bude môcť niekto upgradovať Liona zo SL bez nejakých problémov ktoré spôsobujú tie 3tie strany alebo je to
              neovplivniteľnú záležitosť?

              Ide mi o to že doteraz mi SL funguje bez problémov a nechcem sa zbytočne zaoberať nejakým riešením problémov s OS keď teraz mi to šlape hodinky (hoci túžim prejsť na Liona)

              Ešte posledná moja otázka:
              Môže zakázanie rezidentov ovplivniť chod OS X v budúcnosti (napr aj rok po) alebo nie?

              Ešte raz srdečná vďaka :))

            • avatar
              25. 07. 2011 (19:09)
              Trvalý odkaz

              Ne, není v silách žádného výrobce OS ošetřit všechny možné případy způsobené
              aplikacemi třetích stran (nehledě na to, že sousta aplikací je těžce
              nesystémová a provádí věci, se kterými OS nepočítá (typicky utility jako
              Onyx) a snadno tak může být zdrojem podobných problémů).

              Vyzkoušení se nebojte: pokud si uděláte zálohu přes CCC na externí disk,
              dokážete v případě, že by se vám vyskytly s Lionem jakékoli problémy, vrátit
              plně funkčního SL zpět do počítače v řádu desítek minut.

              Čas od času promazání rezidentů neuškodí, mnohokrát tam zůstane něco, co už
              dávno nepoužíváte a cop jen zabírá paměť a žere procesorový výkon…

    • avatar
      26. 07. 2011 (16:46)
      Trvalý odkaz

      Ma nekdo zkusenosti s tim jak dlouho trva odpoved na up to date pozadavek? :) Diky

    • avatar
      27. 07. 2011 (06:13)
      Trvalý odkaz

      Jen rýpalská poznámka – ve skutečnosti instalace neběží z nově vytvořené recovery partition, ale potřebné image (konkrétně 2, jeden s ořezaným systémem který je i na recovery a jeden se zbytkem) se nakopírují přímo na cílový disk), viz třeba popis v (jako vždy obsáhlé) recenzi na arstechnica:) Ale její autor to nejprve také nevěděl, takže žádná ostuda:)

    • avatar
      27. 07. 2011 (15:58)
      Trvalý odkaz

      Zdravím diskutující,
      mám CZ PayPal účet který nemohu v US App Store použít, další z možností je Click and Buy, ale přirozeně nejjednodušší cesta je založit CZ App Store účet. Ale patřím mezi ty velmi opatrné, kteří neradi dávají k dispozici číslo karty, a tak se chci poptat na vaše názory, informace – jsou mé obavy zbytečně přehnané? Domníváte se že je AppSt. účet relativně safe? Samozřejmě, že toto mé dilema řeším jen a pouze kvůli Lionu. Díky…

      • avatar
        27. 07. 2011 (18:20)
        Trvalý odkaz

        Vůbec bych se toho nebál – já mám účet cca 1,5 roku a bez potíží. Jen při založení si stáhnou mám dojem 2€, které pak vrátí na účet, aby ověřili platnost karty. Nikdy se mi nestalo že by si stáhli něco, co jsem nekupoval.

        • avatar
          29. 07. 2011 (11:19)
          Trvalý odkaz

          Díky. Příspěvek Stibora by mohl naznačovat, že když už, tak by zřejmě bylo lepší založit si AppStore účet než použít Click and Buy, či jinou společnost která zprostředkovává platby.
          V případě problémů to člověk aspoň řeší pouze s prodávajícím.

      • avatar
        28. 07. 2011 (22:18)
        Trvalý odkaz

        Nieste sám kto rieši toto dilema, aj ja som sa kvôli tomu pítal (višie v diskusii) či nieje možné zaregistrovať sa v Mac App Store bez platobnej karty. Privýtal by som aj možnosť nakupovať na spôsob Gift cart, podobne ako hudbu v iTunes store, ale to nije zatial možné.

        Na macrumorse sa objavila správa že niekomu bolo 122 krát vyúčtované za kúpu jednoho OS X Liona, čiže namiesto 31,79 $ mu strhli cez PayPal účet 3878 $.

        http://www.macrumors.com/2011/07/27/apple-charges-customer-122-times-for-lion/

        • avatar
          29. 07. 2011 (11:14)
          Trvalý odkaz

          Díky za info. Těžko říct zda byl problém na straně PayPalu nebo Apple. PayPal jsem párkrát použil, a klepu to na dřevo, bez problémů. Uvidíme, ještě počkám, sice jsem na Liona zvědavý, ale jinak mě časově nic netlačí. Distribuce na flash disku to možná vyřeší :)

    • avatar
      02. 08. 2011 (18:42)
      Trvalý odkaz

      Jen mám takový dotaz – Lion skrývá složku Libary. Nevíte někdo jak jí zobrazit? Předem díky za info.

    • avatar
      08. 08. 2011 (21:22)
      Trvalý odkaz

      Zdravím,
      chtci se zeptat na jednu věc. Vím, že s jedním AppleID se dá nainstalovat Lion na víc počítačů. V domácnosti jich několik mám, z nichž na jednom už jsem Lion nainstaloval. Na ostatních počítačích jsou ale jiná AppleID bez kreditní karty. Můžu na nich nainstalovat Lion přes svoje ID s kreditní kartou a poté na nich opět používat původní ID bez karty? Má s tím někdo zkušenost? Díky za odpověď.

      • avatar
        12. 08. 2011 (21:00)
        Trvalý odkaz

        Zdravim..
        Chcel by som sa opýtať či je možné ak mam 1TB externý HDD na kotorom mam 500 GB dokumentov spravit zalohu iMacu na ktorom aplikacie a dokumenty maju asi 100 GB bez toho aby som musel ten externý HDD formatovat? 

        Dakujem za odpoved

    Komentáře nejsou povoleny.