Mac App Store: jak koupit nebo stáhnout aplikaci

Prostřednictvím Mac App Store je snadné nakupovat aplikace i stahovat aplikace dostupné zdarma. Jak na to?

Stažení aplikace zdarma pro vás neznamená žádnou finanční zátěž, danou aplikaci zkrátka do svého počítače pouze stáhnete. Placená aplikace je vám naúčtována jako běžná platba platební kartou u obchodníka, a tedy u většiny bank za ni neplatíte žádné další poplatky.

Tento tip je ověřen jako funkční v prostředí Mac OS X 10.6.6 a k úspěšném provedení vyžaduje aktivní Apple ID účet vytvořený dle tohoto návodu.

Jak na to

  1. Spusťte aplikaci Mac App Store,
  2. V sekci Quick Links (Rychlé odkazy) v pravé části okna klikněte na položku Sign In (Přihlásit),
  3. do dialogového okna zadejte své údaje a klikněte na tlačítko Sign In (Přihlásit),
  4. orientace v Mac App Store je snadná, ztěžovat ji bude jen absence češtiny. Hlavní rozcestníkem je pět odkazů na horní liště aplikace: Featured (Vybrané), Top Charts (Žebříčky nejlepších), Categories (Kategorie), Purchaces (Nákupy) a Updates (Aktualizace). V prvních třech najdete samotné aplikace, v nákupech pak přehled všech stažených aplikací a  sekci aktualizace se budou společně s popisem objevovat aktulizace těch aplikací, u kterých vyjde nová verze.
  5. prohlédněte si tedy aplikace, po kliknutí na název každé z nich uvidíte samostatnou stránku s jejím popisem. Zde najdete kompletní textový popis aplikace (sekce 1), cenu aplikace (sekce 2), názorné screenshoty představující danou aplikaci (sekce 3), informace o autorovi, jazyku a systémových požadavcích aplikaci (sekce 4) a uživatelská hodnocení a recenze dané aplikace (sekce 5).
  6. Pokud se rozhodnete pro instalaci některé z aplikací, klikněte na tlačítko s její cenou. Aplikaci však můžete koupit/stáhnout přímo z titulních stránek sekcí; i zde stačí pouze kliknout na tlačítko s její cenou.
  7. Aplikace se počne stahovat, o čemž budete informování grafickým ukazatelem přímo ve vašem Docku, současně lze stahování sledovat také v sekci Purchases. Po dokončení stahování a instalace aplikace poskočí.
  8. Hotovo! Právě jste nainstalovali svou první aplikaci z Mac App Store.