Apple otáčí kormidlo Final Cutu Pro X zpět do profi vod

Apple uspořádal před několika dny v Londýně uzavřenou událost pro velké zákazníky. Padly zde sliby ohledně budoucího směrování FCP X.

Mimo jiného zde padl slib, že Apple opět zavede další prodej starších verzí nástrojů FCP 7 či FCS 2, včetně možnosti dokoupení dalších licencí pro současné držitele multilicencní pro tyto aplikace (tato možnost byla příchodem FCP X zrušena, vrátit zpět by se měla během několika příštích týdnů). Slíbil také doplnění veškerách chybějících filtrů a chybějících vlastností starších verzí do verze aktutální. Ve velmi krátké době prý přijde pro FCP X podpora pro práci FCP XML formátem od třetích stran, přímá podpora pro projekty FCP 6/7 však na pořadu dne není.

Dle vyjádření Apple se začalo také intenzivně pracovat na podpoře pro FCPX EDL import a export, podporuju AJA zásuvných modulů pro práci s páskovými jednotkami, podporu pro XSAN i pro další kodeky prostřednictvím zásuvných modulů třetích stran.

Vše lze tedy shrnout tak, že Apple po tlaku profesionální sféry přehodnotil svá dřívější rozhodnutí a rozhodl se srovnat vlastnosti obou verzí tak, aby bylo snadné pro profesionální uživatele přejít z jedné verze na druhou. Do té doby mohou oba programy koexistovat vedle sebe a usnadňovat tak přechod mezi generacemi.

Zdroj: MacRumors.com