Window Magnet: kanón na práci s okny [Zkušenosti]

Existuje hned několik aplikací, které slibují uživateli zlepšit práci s okny, především tedy jejich umísťování do vybrané části obrazovky. Nejnovějším přírůstkem do této rodiny je počin českých programátorů nazvaný Window Magnet.

Správu oken jejich přichycením k okraji obrazovky jako mezi prvními operačními systémy nabízel Linux se svým kompozitním window managerem Compiz. Do většího povědomí veřejnosti se však tento způsob rychlé změny velikosti oken dočkal až s rozšířením operačního systému Windows 7 společnosti Microsoft. Teprve až poté, co si zde uživatelé vyzkoušeli praktičnost tohoto „magnetického“ způsobu práce s okny se začaly zobrazovat také podobná řešení také pro naši jablečnou platformu.

Pokud nemáte s tímto způsobem žádné zkušenosti: tažením okna k některému z okrajů obrazovky dojde k jeho přesnému zvětšení na požadovaný rozměr. Nemusíte tak složitě tahat pravým spodním rohem okna a dlouze nastavovat přesnou velikosti, pouze myší přetáhnete okno na požadované místo. Aktivní části obrazovky pak manipulují oknem následovně:

  • tažení na horní okraj okno maximalizuje,
  • tažení k boku obrazovku vyplní příslušnou polovinu obrazovky,
  • tažení do rohu obrazovky vyplní oknem příslušnou čtvrtinu obrazovky.

Je to skutečně rychlé, efektní a neobyčejně návykové. Navíc aplikace Window Magnet nabízí další možnosti ovládání: a sice nastavení klávesových zkratek pro jednotlivá umístění. Získáte tak ještě rychlejší a efektivnější možnost rozložení oken na obrazovce než jejich tažením myší. Všechny zkratky si můžete nadefinovat dle vlastní libosti.

Aplikace Window Magnet sídlí v malé ikoně v horním liště, odkud můžete také vyvolat jednotlivé funkce pro právě aktivní okno (a navíc u každé funkce máte uvedenu jemu aktuálně přiřazenou klávesovou zkratku). Najdete zde také možnost pro zapnutí „ignorování“ aktuální aplikace.

Jedna funkcionalita mě na Window Magnetu velmi zaujala a u konkurenčních produktů jsem ji postrádal, a sice plnou podporu pro více monitorů. Jak použití klávesových zkratek, tak i tažení okna k okraji monitoru mění jeho velikost v rámci konkrétního monitoru a teprve po jeho přetažení na jiný monitor se přichytí k ploše na něm. Funguje to skvěle a bez zaváhání.

Aplikace Window Magnet v průběhu testování nahradila aplikaci SizeUP, kterou jsme pro stejnou funkcionalitu používal doposud. Nyní po ukončení testování se k ní již zřejmě nevrátím a zůstanu dále u Window Magnetu především díky bezproblémové podpoře vícemonitorové konfigurace. A to i přesto, že mě SizeUP stála více (přibližně 170 Kč), než kolik stojí Window Magnet (přibližně 85 korun).  Jedinou nevýhodou je absence možnosti si aplikaci před nákupem vyzkoušet, jako je to v případě shareware verze SizeUP. To však není problém vývojářů, ale spíše Applu a jeho podmínek neumožňující tuto funkcionalitu u aplikací distribuovaných přes Mac App Store zahrnout.

16 komentářů: „Window Magnet: kanón na práci s okny [Zkušenosti]

  • avatar
    20. 06. 2011 (08:14)
    Trvalý odkaz

    Ten Wallpaper prosím někde na stáhnutí? :-)

  • avatar
    20. 06. 2011 (08:41)
    Trvalý odkaz

    Vláďo, jen upřesnění, ve Windows také fungují klávesové zkratky (velmi podobné) a také to správně „poskakuje“ i mezi více monitory (uchytím například okno na pravé polovině pravého monitoru a pak opakovaně mačkám Win + šipka vlevo, nejdříve se okno obnoví na pravém monitoru, pak vyplní levou polovinu pravého monitoru, pak pravou polovinu levého, pak se obnoví na levém a nakonec se objeví na levé polovině levého monitoru). Hodně návykové a na MacOS mi chybí. Hned bych koupil, ale na firemní Mac se mi peníze utrácet nechtějí :-)

    • avatar
      20. 06. 2011 (08:43)
      Trvalý odkaz

      Díky, klávesové zkratky jsem na Win nezaznamenal, upravím.
      Že to na Win funguje správně mezi monitory vím, v článku je to míněno na jiné Mac varianty, především na mnou používanou SizeUp….

  • avatar
    20. 06. 2011 (09:17)
    Trvalý odkaz

    já používám cinch už nějakou dobu a to co umí mi uplně stačí. Magnet w. taky nevypadá zle…

  • avatar
    20. 06. 2011 (11:19)
    Trvalý odkaz

    Nema tuto funkciu aj BTT (soft na tweakovanie Magic Mouse, Magic Tablet..)?

    • avatar
      20. 06. 2011 (12:19)
      Trvalý odkaz

      Ano, BTT to ma, je moznost pouzit bud klavesove skratky, alebo gesta na mysi, touchpade.
      Zaroven sa da v nastavit ci presuvam okno ktore je aktivne, alebo okno je pod kurzorom

  • avatar
    21. 06. 2011 (10:55)
    Trvalý odkaz

    Používám Better Touch Tool, který je zdarma, umí zhruba totéž a zároveň umožnuje nastavit multitouch gesta pro jednotlivé aplikace.

  • avatar
    21. 06. 2011 (17:49)
    Trvalý odkaz

    Já používám HyperDock, který navíc umí i náhledy oken spuštěných aplikací v Docku. 

  • avatar
    21. 06. 2011 (18:36)
    Trvalý odkaz

    Nebude „snapování“ oken podporovat nový Lion?

  • avatar
    21. 06. 2011 (21:09)
    Trvalý odkaz

    hm, bohuzel nefunguje pro programy pres wine, zrovna pro utilitu pro spravu Mikrotiku, kterych mi vetsinou bezi nekolik, bych to uvital nejvic ..Co me zarazi, zadnej odkaz pro feedback, ani v About, asi veri, ze je aplikace tak dokonala, ze zadne chyby ani namety nepotrebuji …

    Jeste ze to stoji par dolaru, kdyz uz to nejde vyzkouset, prisli lidi o vic ;o)

    St.

  • avatar
    11. 05. 2012 (06:52)
    Trvalý odkaz

    Může mi někdo říct,kde to mám koupit?(V Appstore jsem to nenašel!)

  • avatar
    01. 09. 2012 (14:52)
    Trvalý odkaz

    Docela mě překvapuje přechod ze SizeUp na Window Magnet, chystám se totiž přejít přesně opačně. U Window Magnet mi chybí právě podpora pro více monitorů, konkrétně možnost konfigurovat klávesovou zkratku pro přesun okna na další monitor / plochu.

    • avatar
      01. 09. 2012 (15:08)
      Trvalý odkaz

      Mám u počítače tři monitory a problém s Window Magnet nemám, přichytávání mi funguje správně mezi monitory a také zkratky fungují v rámci konkrétního monitoru…
      Když píšete o přesunu okna další plochu: to jde přece nastavit přímo v systému v nastavení klávesových zkratek, pokud dobře chápu požadavek…

Komentáře nejsou povoleny.