SSD disk pro ExpressCard slot oživil pět let starý MacBook [Zkušenosti]

Moderní paměťové SSD disky můžete používat nejen v provedení interního disku, ale u vybraných modelů také jako externí přídavný disk.Přečtěte si zkušenosti s tímto upgradem od jednoho z vás.

[Autorem tohoto textu je Honza Marcinek] Jsem fanouškem Apple, ale cenová politika v Evropě mě nutí zůstávat u svého modelu, který jsem si koupil před pěti lety. A tím je Macbook Pro, který v té době stála bezmála 60 000 Kč. Naštěstí v té době mi vyšla zakázka a já si ho mohl dovolit. K Vánocům jsem si tak dopřál tento model: MacBook Pro Intel Core 2 Duo 2.16 GHz, 1 GB RAM a 160 GB HDD.

Hned po spuštění mě uvítal Mac OS X Tiger a já začal objevovat kouzla Apple. Důvodem koupě však nebyl jen design a kvalita, ale hlavě střihový program Final Cut, který mě uchvátil svou jednoduchostí a intuitivním ovládáním. Během studia režie na filmové škole jsem si začal přivydělávat střihem videa. Možná se budete divit, proč stříhám videa na Macbook Pro a nepořídil jsem si raději Mac Pro nebo jiný stolní počítač. Odpověď je jednoduchá: pracuji hodně na cestách a díky tomu, že dostávám nabídky i do zahraničí, sbalím si svůj notebook do batohu a jedu.

Po pěti letech používání počítač začal být hodně pomalý. Důvodem byl i upgrade na Snow Leopard z Tigra, aniž bych něco zformátoval. Takže to byl takový mix Tigra a Leoparda, kde se některé nové funkce vynechaly. A po půl roce s tímto hybridem začal počítač být zcela vytížený a pokud jsem chtěl pracovat na střihu videa, musel jsem vypnout všechny ostatní aplikace. Chvilku jsem to strpěl, ale pak jsem dostal nabídku, která by kompletně zahltila můj počítač a čas tam hrál velkou roli. Rozhodl jsem se pro upgrade.

Dal jsem svůj Macbook Pro do iOpravny, kde mi přidali 2 GB RAM navíc, takže celkem mám tedy tři. Nechal jsem si udělat i kompletní dignózu, takže jsem ho dostal zpět až za týden. Mezitím jsem narazil na informace o SSD discích. Věděl jsem už o nich dříve, ale nevěnoval jsem jim pozornost, protože jsem nepočítal s tím, že by šly do mého počítače a navíc jsou sakra drahé. Pak jsem narazil na článek Petra Máry o tom, jak nahradit DVD mechaniku a dát si místo ní SSD disk. Jenže: než by mi přišly veškeré díly a já než bych si to nainstaloval, tak Steve Jobs uvede iPhone 5. Musel jsem najít jiné řešení.

Při dalším hledání jsem narazil na článek Mac na stereoidech aneb zkušenosti s SSD diskem, a začetl se do diskuse pod ním. Někdo se tam zmínil o SSD do slotu ExpressCard, na kterou mám volný slot a nikdy v životě jsem jej nepoužil. Začalo několika hodinové studování Macbooků, ExpressCard slotů, Snow Leopardů a dalších případných komplikací, které by se mohly naskytnout, jako že můj typ Macbook Pro nebude podporovat bootování OS na SSD disku…

Všechno to bylo na detailech a náhodách. Abych měl jistotu, tak jsem napsal i Vláďovi Janečkovi, ale ten mě vystrašil tím, že řadiče některých ExpressCard disků je neumožňují u starších modelů MacBooků Pro použít pro boot systému. Nakonec jsem tedy trochu zariskoval a objednal 48GB FileMate SolidGO ExpressCard 34 Ultra SSD ze stránek memoryc.com, protože jsem se v diskusích pod modelem dočetl, že u typu MacBookPro2,2 (tedy pozdní 2006) to jde bez problémů. Kdybych měl o půl roku starší model, tedy z jara roku 2006, tak už jsem v háji.

Memoryc jsou zajímavé stránky, kde za výhonou cenu seženete SSD disky a navíc vám z Irska dorazí do druhého dne. Ani jsem neplatil clo, protože vše šlo přes Německo. Dopoledne druhý den (notebook už jsem dávno z iOpravny měl doma) jsem tedy dostal balíček od DHL, vybalil a expresscard jsem vložil do příslušného slotu. V počítači se mi ihned zobrazil a já ho nechal zformátovat a vytvořit nové partition, kam se nainstaluje zcela nový Mac OS X Snow Leopard. Vložil jsem instalační DVD do mechaniky (ještě, že jsem neudělal první verzi instalace SSD disku místo mechaniky) a při instalaci zvolil SSD disk pro bootování. Abych měl jistotu, tak jsem se radši podíval na tohle video, kde si editor z Macworldu instaluje systém na SD kartu:

[HTML1]

Pak jsem šel na oběd, a když jsem se vrátil. Max OS X byl připraven k použití. Spustil jsem znovu Disk Utility a zformátoval tentokrát původní HDD v notebooku. Začlo instalování programů na nový disk a nevěřícné zírání, jak jde všechno jako po másle. Schválně jsem si z legrace spustil všechny programy najednou tak, jak jsem to vídal na youtube videích. A Final Cut Pro, Photoshop, Illustrator, Aperture, After Effects, Word, Excel naběhly takovou rychlostí a navíc jsem mohl na nich nezávisle pracovat, aniž by narušovaly chod.

Začíná další pětiletka s mým starým Macbook Pro “multibody” tentokrát s těmito parametry: MacBook Pro Intel Core 2 Duo 2.16 GHz, 3 GB RAM, 160 GB HDD a 48 GB ExpressCard SSD…

20 komentářů: „SSD disk pro ExpressCard slot oživil pět let starý MacBook [Zkušenosti]

  • avatar
    16. 06. 2011 (10:22)
    Trvalý odkaz

    Zajimavy reseni…

    ps. zase se vratily komentare na svoje stary misto, potom co se tady diskuze dostaly do klinicke smrti?

    • avatar
      16. 06. 2011 (15:14)
      Trvalý odkaz

      Presne toto isté som si povedal aj ja keď som to dočítal

  • avatar
    16. 06. 2011 (10:30)
    Trvalý odkaz

    Hele to vypada fakt dobre. Manzelka ma presne neco podobeho, takze nejdriv je potreba zjistit, jestli ji bude system bootovat z  ExpressCard. Kde se to da nejlepe zjistit ? Diky

  • avatar
    16. 06. 2011 (10:39)
    Trvalý odkaz

    Na kolik tě ten SSD disk/karta vyšel? Jak je to se zárukou? Jak máš rozdělěný systém/data/aplikace mezi disky? Je tvůj Macbook Pro s nVidií 8600GM a ještě jsi s ní po pěti letech neměl problém?
    Já mám MBP late 2007, a nemůžu se zbavit dojmu, že v nějakém updatu Apple tyhle Macbooky záměrně zpomalil, aby se nepřehřívaly a nVidie v nich neodcházely. Protože poslední dobou je ten počítač tak líný, že práce ve dvou programech najednou (Safari+cokoliv..) je utrpení. Zkoumal jsem taky různé možnosti SSD nebo RAM (až 6GB), ale celá investice do tak starého počítače mi přišla zbytečná. Je to podle tebe takový rozdíl, že se vyplatí investovat do starého počítače mimo záruku SSD disk za skoro polovinu jeho celkové hodnoty?

    • avatar
      16. 06. 2011 (10:56)
      Trvalý odkaz

      ten disk vyjde na cca. 3300,0 Kc, coz je o dost mene, nez novy MacBook Pro :). Mame doma model z 2006, 2G RAM (coz je pro ten model max) a utrpeni to neni, ale taky bych si predstavoval neco rychlejsiho :), ale holt zatim jsou jine preference. Prozkoumam to a pak mozna zkusim, uvidime.

    • avatar
      27. 06. 2011 (15:28)
      Trvalý odkaz

      3300 Kč, záruka platí, jak je psáno na jejich webu. S grafikou problém nemám. Přehřívání vždycky po delší době nastane, tomu se nevyhneme. Ale vyčištěním jsem to snížil.

  • avatar
    16. 06. 2011 (11:33)
    Trvalý odkaz

    Nerozumim prilis tem 3 GB RAM. Proc 3 GB, nebylo by jednodussi (a efektivnejsi) tam vrazit set dvou stejnych 2 GB modulu? Uz v dobe, kdy vysel SL, staly pameti na tenhle model par korun, a vymenit je zalezitost deseti minut.

  • avatar
    16. 06. 2011 (11:38)
    Trvalý odkaz

    Chvili jsem tento setup pouzival – nicmene po cca 4 mesicich me ten disk bez varovani odesel (vadne sektory). Mel jsem pocit, ze se trochu prehriva, tezko rici, zda to melo vliv na jeho spolehlivost.

    Pouzival jsem konkretne FileMate SSD a mel jsem na nem pouze system, data byla nastesti na starem HDD, takze jsem o ne neprisel. 

  • avatar
    16. 06. 2011 (11:42)
    Trvalý odkaz

    Díky za vynikající inspiraci! 
    Mám úplně přesně stejný stroj již dovybavený na 3GB RAM (jdou tam sice instalovat 2x2GB moduly, ale adresovatelné a tedy využitelné jsou „jen“ ty 3GB) a HD 500GB 7200 ot. Počítač používám především na prepress (kompletní Adobe Creative Suite) a logicky již trochu nestíhá, i když stále je velmi dobře použitelny. Tahle investice za pár peněz by mu mohla značně prodloužit životnost.

  • avatar
    16. 06. 2011 (14:46)
    Trvalý odkaz

    Jen pro doplnění: Při nákupu z libovolné země EU neplatíte žádné další clo/daně při dovozu/zaslání  zboží do ČR. Zároveň, je-li váš prodejce, sídlící na území EU ochoten odeslat zboží do jiné země EU, znamená to pro něj povinnost respektovat spotřebitelský zákon danné země. Jinými slovy, zákazník má stejná práva na záruku jako by nakupoval z českého e-shopu. Pozor! Tohle platí pouze u firem, které mají sídlo v unii. Je to také důvod proč např. britský Amazon nezasílá do ČR. Alespoň k něčemu ta EU je.

    • avatar
      16. 06. 2011 (16:07)
      Trvalý odkaz

      Ano, je k tomu, že kvůli jejím nařízením mi britský Amazon zboží raději nepošle.

    • avatar
      20. 06. 2011 (05:11)
      Trvalý odkaz

      Sice offtopic, ale musím. Britský Amazaon do ČR zasílá! Seznam druhů zboží co sem posílá je na jejich stránkách.

  • avatar
    16. 06. 2011 (16:20)
    Trvalý odkaz

    Jaký to má vliv na spotřebu?

  • avatar
    19. 06. 2011 (05:56)
    Trvalý odkaz

    A to tam ten disk furt kouka z toho slotu ? Neni to neprakticky? Nebezpecny?

    • avatar
      19. 06. 2011 (13:07)
      Trvalý odkaz

      obrazek nahore je trochu zavadejici…disk zapadne do utrob laptopu a licuje s okrajem

  • avatar
    20. 06. 2011 (20:04)
    Trvalý odkaz

    Moc nerozumím této větě: „Začlo instalování programů na nový disk“ Pedpokládám správně, že jste poté začal „ručně“ doinstalovávat všechny porogramy na SSD? Jak jste potom dostal na HDD data o která jste přišel při formátování? A kam jste instaloval projekty z daných programů (mám toho dost z Logicu, knihovnu v Aperture etc..) Také na SSD, nebo na HDD?

    • avatar
      27. 06. 2011 (15:24)
      Trvalý odkaz

      Nic jsem nedoinstalovával. Nainstaloval jsem vše znova, jako by to byl čístě prázdný počátač bez dalšího software. Všechna ostatní data jsem si samozřejmě zálohoval na externí disk a pak ho „vrátil“ zpět.

  • avatar
    27. 07. 2011 (21:48)
    Trvalý odkaz

    ale tento disk nepodporuje TRIM. Alespon na jejich strankach o nem neni ani zminka a v notebooku na Lionu je take neaktivni

Komentáře nejsou povoleny.