Apple vrací peníze za Final Cut Pro X

Nový Final Cut Pro X je software, který je především profesionály přijímán velmi špatně vinou chybějících i základních funkcí. Apple proto začal přistupovat k velmi nezvyklému kroku: začal vracet nespokojeným uživatelům peníze.

Final Cut Pro X se prozatím jeví jako jakýsi úkrok stranou: na jméně známého profesionálního nástroje totiž staví zcela jiná aplikace, ze které jsou profesionálové nešťastní, zatímco domácí uživatelé tleskají nadšením. Pro ně je totiž nová střihová aplikace určena především; Apple se totiž již před časem rozhodl opustit velmi omezený trh profesionálních aplikací a zaměřit se na daleko větší trh domácích uživatelů (zdroj).

Ovšem profesionálové, kteří si novinku koupili na Mac App Store, záhy zjistili, že pro jejich práci je nepoužitelná – tedy alespoň ve stavu, v jakém je nabízena nyní. Přestože Apple na vylepšování pracuje prostřednictvím softwarových updatů, stále novince chybí až příliš mnoho základních funkcí.

[HTML1]

Na rozhořčené emaily těchto uživatelů začal Apple reagovat tím, že začal uživatelům vracet peníze utracené za nákup Final Cut Pro X. Někteří zákazníci dokonce obdrželi sympatizující emaily plné pochopení přímo od zaměstnanců uživatelské podpory Apple, které jim dávají v jejich názorech za pravdu. Prozatím uživatelé, kteří provedli oficiální požadavek prostřednictvím specializovaného formuláře ve většině případů dostaly své peníze zpět.

Toto počínání může být pro Apple nebezpečným precedentem do budoucna, protože dle smluvních podmínek jsou všechny nákupy v Mac App Store konenčné a nelze od nich odstoupit. Pokud tedy povolili výjimku jednou, mohou očekávat podobné požadavky také v případě dalších aplikací.

Nový Final Cut Pro X máme v redakci a připravujeme naše vlastní zkušenosti. Ty by se prozatím dali shrnout asi takhle: domácí a poloprofesionální uživatelé jej budou milovat a nedají na něj dopustit. Profíci pak vydrží u FCP 7 nebo se poohlédnou u konkurence…

2 komentáře: „Apple vrací peníze za Final Cut Pro X

  • avatar
    30. 06. 2011 (13:46)
    Trvalý odkaz

    Podľa môjho názoru to je veľká škoda ak Apple začína baliť kufre s profesionálnymi aplikáciami. Preto som ich mal rád, že robia niečo na viac v tejto oblasti… škoda, aby títo profesionáli práve kvôli neprofesionálne prevedeným aplikáciam neodišli aj od platformy OS X ako takej a neprešli na Windows …. 

  • avatar
    19. 09. 2012 (09:26)
    Trvalý odkaz

    Nevím, jestli před rokem a čtyřmi updaty chybělo opravdu tolik,… mám ale strach, že tahle kritika na které jsem se podílel také vycházela hlavně z neznalosti prostředí toho programu. Dnes už jsou profi funkce zpět a po několikaměsíčním stříhání musím říct, že už se ke starému Final Cutu nevrátím. Stříhání ve FCPX je rychlejší, pohodlnější a je tu tolik věcí udělaných líp…. Orientace v hrubáčích a práce s nimi (skimmink v hrubáči je úplně geniální věc, jak mohla přijít až po patnácti, dvaceti letech.!?), posouvání a úprava klipů na timelině, compound klipy, živé náhledy efektů… Pokud trváte na „starých“ zažitých postupech, budete zezačátku trpět. Pokud ale pochopíte jakým způsobem nově pracovat, je to jako svěží vítr v roky zavřené místnosti.

Komentáře nejsou povoleny.