Vyzkoušejte si deset let starý Mac OS 9 na svém Macu

Před příchodem současné generace systému Mac OS X jsme na jablečných počítačích předchozí generaci systému zvanou Classic. Nechtěli byste si ji vyzkoušet na vlastní kůži?

Dnešní páteční historické okénko bude tak trochu jiné. Nebudeme se zabývat ani tak popisem nějaké události, ale nabídnu vám možnost osahat si kus jablečné historie pěkně na vlastní kůži. Operační systém Mac OS se postupně vyvíjel od prvního Macintoshe a celkem si prošel devíti generacemi. Ta poslední, devátá, spatřila světlo světa 23. října 1999. Tedy v době, kdy Microsoft měl na trhu operační systém Windows 98, na svou dobu relativně povedeného nástupce masově rozšířených Windows 95.

Apple propagoval devátou verzi operačního systému jako nejlepší internetový operační systém své doby. Přinášel funkce integrovaného vyhledávání Sherlock , jakýsi prapředek dnešního Spotlightu nabízející integraci s on-line službami a vyhledávači. Vylepšené síťové služby přišly pod názvem Open Transport. Přišel také s funkcí automatického updatu Software Update a podporu více uživatelů.

Z technologického hlediska nebyl Mac OS 9 žádným moderním výstřelkem. Chyběly mu všechny důležité funkce moderních operačních systémů, jako je například chráněná paměť nebo plný multitasking. Zkrátka uživatelé čekali od nového systému více, a proto bylo rozhodnuto o ukončení vývoje a nahrazení novou generací systému Mac OS X.

Fyzicky byl jeho vývoj ukončen v roce 2002 povedeným vystoupením Steva Jobse, při kterém jej veřejně pohřbil.

[HTML1]

Chcete si Mac OS 9 vyzkoušet?

Původně operační systém Mac OS 9 pracoval na počítačích s procesorem Power PC – tedy jiným, než jaký máte ve svém Macu s největší pravděpodobností vy. Potřebujete tedy příslušnou emulační vrstvu, která se postará o možnost běhu Power PC systému na současných Intel procesorech. Samotných emulátorů existuje hned několik, nejdále je z nich pravděpodobně aplikace SheepShaver.

Její konfigurace je však poměrně složitá, alespoň pro laika bez zkušeností se starším systémem. Proto vznikla aplikace C-O-I, nezkráceně Classic On Intel. Jedná se balík postavený na emulátoru SheepShaver s předinstalovaným operačním systémem ve verzi Mac OS 9.04 a s nastaveným propojením s hostitelským operačním systémem Mac OS X.

Instalace celého systému je jednoduchá: stačí pouze stáhnout si kompletní instalační balík, ten rozbalit a v něm obsaženou aplikaci C-O-I spustit. Během několika málo okamžiků se spustí emulátor a v něm Mac OS 9.0.4.

V rozbaleném balíku najdete také tři předpřipravené virtuální disky o velikostech 400 MB, 800 MB a 1 200 MB. Pokud některý z nich nakopírujete do adresáře /Uživatelé/Sdílené (/Users/Shared) ve svém Mac OS X, připojí se automaticky po startu emulátoru do systému jako další pevný disk. Jeho prostřednictvím pak můžete přenášet data a aplikace mezi vaším systémem a starým Classicem. Pokud nechcete používat prázdné disky obsažené v balíků, stáhněte si tento: připravil jsem v něm několik webových prohlížečů určených pro tuto platformu. To proto, abyste si měli čím stáhnout a vyzkoušet některou z dalších aplikací pro Mac OS Classic.

A na závěr výzva k diskuzi: jaké jsou vaše dojmy a zkušenosti s Mac OS Classic?