Wunderlist: úkoly moderně a prakticky (Zkušenosti)

Správce úkolů Wunderlist je službou, kterou byste rozhodně neměli přehlédnout, minimálně za vyzkoušení rozhodně stojí.

Přiznám se, že jsem doposud nenašel žádný správce úkolů, který bych dokázal používat pravidelně delší dobu. Některé byly příliš složité pro běžnou správu úkolů, jiné byly ošklivé, další příliš drahé a ty ostatní byly pouze omezeny pro omezené množství platforem. A pak přišel Wunderlist.

Wunderlist všechny tato kritéria splňuje bez námitek: je dostatečně přehledný, uživatelské prostředí je líbivé a intuitivní (a lze dále přizpůsobovat), je zadarmo ve všech verzích a můžete jej použít snad na všech myslitelných platformách. Nativní aplikace existuje pro iPhone, iPad, Android, Windows i Mac OS X, webová aplikace pak plně funguje v jakémkoli prohlížeči podporujícím HTML5.

Výhodou všech aplikací je shodná funkcionalita i vzhled: srovnejme si některé z verzí:

Verze pro Mac OS X

HTML5 verze

Verze pro iPad


Verze pro Android


K vašim úkolům tak můžete mít přístup skutečně  všude, kde potřebujete. A všechny verze včetně té webové jsou funkčně plně srovnatelné. To však není jediný benefit, Wunderlist poskytuje vše potřebné pro správu úkolů a řešení základního GTD. Jeho rozhraní je promyšlené, zadání nového úkolu je velmi jednoduché – po přepnutí do příslušného kontextu (nebo přímo do inboxu) napíšete úkol a stisknete Enter. A hotovo. Úkol můžete dále snadno přesouvat, měnit jeho pořadí v seznamu, měnit jeho prioritu, přidávat podrobné poznámky k němu se vztahující i jej přiřadit ke konkrétnímu datu.

Prostřednictvím snadno dostupných prvků ve spodní části okna můžete velmi rychle pouze myší filtrovat úkoly podle kontextů, priorit i dokončení; stejně dobře pak dokážete vypsat pouze úkoly patřící k dnešnímu dni, úkoly meškající a podobně. Seznamy úkolů můžete velmi snadno vytisknout, výtisk vytiskne jako klasický zaškrtávací seznam a přiřadí k úkolům také příslušné poznámky. Úkoly i jejich seznam lze jednoduše odesílat emailem.

Vaše úkoly jsou uchovávány v centrálním úložišti, se kterým se ostatní aplikace synchronizují. Tím máte zajištěnu nejen jejich zálohu, ale také možnost sdílení na webu – zde se můžete podívat, v jakém tvaru se úkol sdílí.

Wunderlist je zkrátka služba, která má svůj potenciál a mohla by zaujmout i vás. Je totiž dostupný zdarma a s otevřeným zdrojovým kódem.