Autor petice za češtinu píše otevřený dopis do Apple

Jan Kout, iniciátor petice za zařazení české lokalizace do Mac OS X, odeslal v těchto dnech otevřený dopis představitelům Apple.

Samotný dopis přetiskujeme v původním znění a bez jakýchkoli úprav.

Nejsem si osobně jist, zda zvolený „ultimátní“ styl dopisu je tím pravý a již vůbec si nejsem jist, zda je vhodné jej adresovat Stevu Jobsovi v době, který je v současnosti ze zdravotních důvodů mimo a všechny jeho funkce zastává právě Tim Cook. Je také hodně nešťastné, že samotný dopis hovoří spíše obecně o petici, nezmiňuje počet signatářů a jejich seznam (ideálně) nepřikládá. Nebylo by vhodnější počkat s podobnou komunikací do doby, než bude počet signatářů dostatečně zajímavý? Až jich bude deset, dvacet, třicet tisíc? Pokud vůbec někdy.

Podporujete tuto petici za češtinu a s ní spojené aktivity?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Protože takto podle mého Apple nemá příliš důvod na stávajícím zřízení cokoli měnit. Zákazníci si počítače kupují po tisících i bez přímé české lokalizace a z velké části jsou spokojení. A nevěřím, že by petici podepsalo alespoň tolik uživatelů, kolik se v Česku prodá nových Maců za jeden jediný rok. Určitě by byla zajímavější (pro Apple a vlastně i pro nás ostatní) petice mezi těmi, kteří si nekoupili počítač od Apple právě proto, že lokalizace přímo v systému neexistuje. To by byly argumenty, na které by představitelé Apple jistě slyšeli daleko lépe. Znáte někoho takového?