Mac OS X 10.7 Lion: zapomeňte na spuštěné programy, nepoznáte je

Myšlenku práce s aplikacemi, které se zavřením okna neukončují, dotáhl Apple v připravované verzi systému k dokonalosti.

Začneme krátkým kvízem: prohlédněte si prosím pozorně následující dva obrázky a najděte tři rozdíly.

Máte? Nemáte? Dáte se podat? Ale vždyť je to jednoduché: zatímco na první obrazovce je ukázán Dock se spuštěnými aplikacemi Activity Monitor, Safari a Finder, na druhém obrázku vidíte Dock se spuštěnými aplikacemi Activity Monitor, Safari, Finder, Mail, Mac App Store a iCal. Že ten rozdíl nevidíte? Ale ano, to je správně.

V Lionu se v základní instalaci již nehraje na to, zda je některá aplikace spuštěná nebo ne. To dle filozofie Applu nemáte jako uživatel vůbec řešit, stejně jako to neřešíte na iPadu nebo iPhonu. Pokud chcete aplikaci, kliknete na její ikonu. Pokud ji nechcete, jen zavřete její okno. O zbytek se postará systém.

Osobně nevím, jak tuto novinku hodnotit, sám jsme z ní trochu rozpačitý. Přestože chápu důvody, které Apple k této implementaci vedly, obávám se praktického dopadu především na běžné uživatele počítačů s málo (tedy 2 GB) paměti, kteří tak ztratí nejzákladnější nástroj pro rozpoznání spuštěných aplikací. Techničtěji zdatní uživatelé si snadno poradí a „staré“ zobrazování zapnou, jde to.