iHome iP1: připněte iPhonu pořádné basy (Zkušenosti)

Mezi mnoha reproduktorovými soupravami určenými pro iPhone nebo iPod touch vás iHome iP1 zaujme nejen na první pohled, tak i na první poslech.

Nevím jak vám, ale mě na první pohled iHome iP1 připomněl dobu mého mládí a hranatý dvoukazetový magnetofonm, kterému jsme familiérně říkali „jezevčík“ a který každý, kdo chtěl být in, nosil na rameni. Tedy samozřejmě že iHome iP1 si na rameno nevezmete a i vzhledově se odlišuje, tuto asociaci ve mě ale vyvolal.

Po konstrukční stránce je sestava tvořena čelní akrylátovou deskou, v jejímž středu najdete stojánek pro iPhone nebo iPod a po stranách dominují vždy ve dvojici reproduktory. Ozvučnice reproduktorů jsou výrazně dozadu za samotnou desku a vytvářejí tak dva masivní válce, které současně slouží jako stojánek. Při položení na rovnou plochu je tak celá přední stěna mírně zakloněna, tudíž přehrávač v držáku drží velmi dobře. Sestava podporuje v podstatě všechny iPody i iPhony včetně nového iPhone 4.

Na malém panelu pod držákem najdete základní ovládací tlačítka pro zapnutí/vypnutí sestavy, změnu úrovně hlasitosti a nakonec tlačítko pro povolení režimu Bongiovi Acoustics Digital Power Station, který má na starosti vylepšení zvuku. Součástí dodávky je také jednoduchý membránový infračervený dálkový ovladač.

K sestavě můžete také připojit externí zdroj linkového audiosignálu a použít ji tak také například u počítače nebo pro přehrávání hudby z jiného zdroje. Potěší také komponentní i kompozitní videovýstup, díky kterému lze sestavu připojit k televizoru a na jeho obrazovce pak přehrávat video uložené přímo ve vašem iPhonu nebo iPodu.

Hlavní reproduktory jsou ve výchozí konfiguraci kryty kovovou mřížkou, v balení však najdete také okruží, které vám dovolí mřížku odstranit a použít reproduktory nekryté a otevřené. Přestavba je záležitostí několika málo minut, mřížka je uchycena pouze na pryžových kolících.

Jak vlastně celá sestava hraje? Pokud to mám shrnout jedním slovem, řeknu pouze: překvapivě. Překvapí vás především mohutnost zvuku i bez zapnuté funkce pro jeho vylepšení. Překvapí vás maximální možná hlasitost (výrobce hovoří o výstupním výkonu 100 W) a také skutečnost, že zkreslení při této úrovni ani zdaleka není takové, jak byste očekávali. Sestava má velmi ráda basové tóny a to natolik, že zřejmě sáhnete k vypnutí ekvalizéru přímo v iPodu nebo sáhnete po nastavení redukující basy. Anebo naopak basy milujete a pak si budete maximálně lebedit.

Výrobce v popisu funkce Bongiovi Acoustics Digital Power Station hovoří o zpracování audiosignálu v reálném čase, který rozšiřuje datový tok hudby a přidává chybějící harmonické frekvence do výstupu. V reálu si její funkce nejvíce povšimnete při přehrávání méně kvalitních MP3 nebo při přehrávání on-line rádia, jehož datový tok se pohybuje pod hranicí 128 kb/s. V tomto případě nepřeslechnete, že ze zvuku zmizí onen charakteristický „plechový“ zvuk. U kvalitních zdrojů toho funkce již mnoho nenadělá a v podstatě jim jen přidá trochu prostorovější nádech.

iHome iP1 je reprosestava, která opravdu zahrát umí. Je skvělá především do větší místnosti, kterou spolehlivě ozvučí. Ideální použití je například v obývacím pokoji pod televizorem, se kterým bude propojen a za který bude reprodukovat zvuk. Díky tomu si filmy užijete o poznání lépe, než s vestavěnými reproduktory v televizoru a navíc můžete přehrávat video ze svého iPodu nebo iPhonu přímo na její obrazovce. Prodejní cena 6 222 nepatří ani zdaleka mezi nejnižší, troufneme si ale tvrdit, že vás za ty peníze nezklame.

Zařízení do testu zapůjčila společnost eD’system Czech.

4 komentáře: „iHome iP1: připněte iPhonu pořádné basy (Zkušenosti)

  • avatar
    20. 01. 2011 (08:55)
    Trvalý odkaz

    nechci moc rýpat, ale je skutečně na místě napsat, že je tato sestava vhodná „především do větší místnosti“? Já oboně jsem měl možnost vyzkoušet produkty iHome a musím uznat, že jsou skutečně překvapivě kvalitní a rozhodně bych se za ně i jako fanoušek hudby nestyděl a byl s nimi spokojen, ale asi bych o nich neřekl, že jsou vhodné do větší místnosti. Do nějakého pokoje (ložnice, dětský pokoj) asi ano, ale třeba do velkého obyváku by to chtělo něco většího…
    Jinak dobrý článek, dik za recenzi :)

    • avatar
      20. 01. 2011 (08:57)
      Trvalý odkaz

      Zkoušel jste také iP1? Ono to není žádný „budíček“ jako třeba iP4, je to pořádná velká „bedna“…

  • avatar
    20. 01. 2011 (18:32)
    Trvalý odkaz

    7luke.com: Jakub neví, o čem mluví. Mám doma tuhle černou bestii ► http://bit.ly/eEPeaD ◄ na krabici je udávané 100W R.M.S. Koupil jsem ji proto, že jsem na zahraničních fórech četl hodně hodně chvály. Dva chlapi psali, že s tím i krásně ozvučili zahradní „bárbekjů“. Tak jsem to objednal a pecka. Krásné basy, středy, výšky, ta hudba je šťavnatá jako dobrý steak. A dokáže to hrát FAKT nahlas. No mazeček. 7luke.com

Komentáře nejsou povoleny.