Courier: to nejlepší pro upload souborů, videí i fotek (Zkušenosti)

V dnešní době snad každý uživatel Macu čas od času odesílá soubory do internetu. Ať již jde o fotky nahrávané do oblíbených fotoslužeb, videa z dovolené nebo odesílání souborů na FTP server, o to vše se postará Courier. A to vše v elegantním hávu.

Co vlastně přesně Courier nabízí? Jde o aplikaci, která poskytne rozhraní k populární webovým službám, do kterých poté můžete nahrávat soubory typickým macovským způsobem: přetažením souborů. Jednotlivé služby jsou reprezentovány obálkami.

Aplikace vypadá úžasně a její jednoduché prostředí si oblíbíte již po prvním spuštění. Nejdříve však budete muset přidat služby, které vás zajímají – kliknutím na tlačítko se symbolem + (Plus) v levém spodním rohu vytvoříte novou obálku, které reprezentuje jednu ze sedmi podporovaných služeb: Flickr, Facebook, Amazon S3, FTP/SFTP, YouTube, Vimeo a MobileMe. Po vytvoření obálky do ní přetáhněte soubory, které chcete odeslat – zatímco na FTP server můžete odeslat cokoli, pro YouTube nebo Vimeo však raději zvolte video. Před samotným odesláním však můžete soubory ještě upravovat, například fotky můžete ještě pojmenovat i přiřadit k nim tagy.

Úžasná je možnost sdružovat více služeb do jediné obálky. Můžete si tak vytvořit obálku určenou pro publikování fotek a přiřadit k ní více služeb. Pokud pak hodíte fotky do této obálky, zcela automaticky se nahrají například na Facebook, Flickr i MobileMe.  Jakmile si na to jednou navyknete, nebude již cesty zpět – a to myslím v dobrém smyslu těchto slov.

[HTML1]

Aplikace však není omezena, k dispozici je také podpora zásuvných modulů, díky kterým lze dále rozšiřovat podporu služeb – pokud vám schází například CloudApp, Twitpic nebo Box.net, můžete je snadno přidat prostřednictvím jednoho z modulů.

Aplikace Courier nepatřila k těm nejlevnějším, výrobce za něj požadoval 19,95 dolarů. S příchodem Mac App Store však došlo k snížení jeho cena na velmi přijatelných 4,99 dolarů. Za tuto cenu není nad čím váhat.