Celosvětově prodány dvě miliardy FireWire portů

I díky Applu mohla asociace 1394 Trade Association stojící za standardem FireWire dosáhnout tohoto úspěchu.

FireWire (označované jako i.Link nebo IEEE 1394) je standard sériové sběrnice pro připojení periférií k počítači. Díky své technické jednoduchosti a pořizovací ceně nahrazuje dříve používané způsoby připojení, především SCSI.

V současné době jsou k dispozici dvě verze FireWire – původní s šestipinovým kabelem označovaná dnes jako FireWire 400 neboli-li IEEE 1394a s rychlostí 400 Mbit/s a FireWire 800 nebol-li IEEE 1394b s rychlostí až 800 Mbit/s a devítipinovým kabelem. [Wikipedia]

Za rok 2010 byly celosvětově prodány zákazníkům celkem dvě miliardy FireWire portů, což znamená prodej více než 1,2 miliardy počítačů a spotřební elektroniky vybavené tímto typem připojení. FireWire je již dlouho součástí všech stolních počítačů Apple a vyšších řad Apple notebooků.

Tento počet prodejů přesahuje dle Maxe Basslera, představitele asociace, původní plán na loňský rok a dokazuje, že FireWire rozhraní má stále ve srovnání s konkurenčním USB co nabídnout a předpokládá další růst i v roce 2011.

Zajímavé je také oznámení, že v letošním roce se začnou prodávat zařízení s novou verzí FireWire, která dosáhne rychlosti 1,6 Gb/s. Je pravděpodobné, že mezi prvními by mohl být i Apple. U kterého produktu se tak stane nejdříve?