Boot Camp nepodporuje Windows XP a Vista

Podle dostupných informací byla v updatu Mac OS X 10.6.6 odstraněna podpora systémů Windows XP a Vista ze systému Boot Camp. Ten zajišťuje možnost současné instalace systému Windows na počítačích Apple.

Dle zprávy magazínu MacNN, kterou se nám podařilo ověřit, podporuje Boot Camp nadále pouze operační systémy Windows ve verzi 7 a všech subverzích (tedy Home Premium, Professional i Ultimate). Na vložení autentického DVD těchto systémů jste požádáni asistentem při pokusu o rozdělení disku a vytvoření oddílu pro Windows.

Boot Camp nově také vyžaduje stažení speciálního balíku ovladačů specifických pro každý Mac a je doporučeno použít tento balík a nesnažit se již dále instalovat doplňky dodávané na instalačním disku Mac OS X. Tento krok je pochopitelný: ovladače na disku jsou z dnešního pohledu již zastaralé a plné chyb.

Ostatní počítače Mac tak následují nové MacBooky Air, na které nikdy nebylo možno oficiálně nainstalovat jiný operační systém, než Windows 7.

Krok Applu s ukončením podpory Windows XP a Vista se jeví jako logický: Windows XP jsou již zastaralý operační systém, na trh byl uveden v srpnu 2001 a je tak vrstevníkem například pro prehistorickou verzi Mac OS X 10.1 Puma. Windows XP již také nepodporuje také jeho výrobce, společnost Microsoft. Operační systém Windows Vista pak nepatřil mezi nejpovedenější a jeho uživatelé jej již ve většině případů opustili.

Pokud již máte tyto operační systémy prostřednictvím Boot Camp nainstalovány, nic se pro vás nemění a vaše instalace budou i nadále funkční.