Apple zřejmě zvažuje ukončení dalších serverových produktů

Když v listopadu loňského roku ukončit Apple vývoj a výrobu profesionálního serveru Xserve, stalo se tak kvůli jeho nízkým prodejům.

Podle reportu magazínu Hardmac se prý stahují mračna také nad ostatními produkty ze serverové řady. Podle blíže neupřesněného zdroje magazínu budou brzy ukončeny profesionální produkty Xsan a Final Cut server. Nebo přesněji řečeno jsou oba produkty momentálně ve fázi zvažování, zda v jejich vývoji nadále pokračovat.

XSan je 64-bitový distribuovaný systém souborů, který konsoliduje datové zdroje a umožňuje více počítačům, typicky aplikačním nebo databázovým serverům, současný přístup k datovým souborům, uložených na různých místech fiber-optické sítě. Na rozdíl od obyčejného sdílení je XSan schopen mnohem efektivnější a rychlejší práce, load ballancingu a rezerace šířky pásma, současného čtení i zápisu do jednoho souboru.

Final Cut Server je serverový backend určený pro správu souborů aplikace Final Cut Studio a automatizaci akcí. Final Cut Server běží na Apple hardwaru, ale je dostupný prostřednictvím Java klienta dostupného pro PC i Mac.

Tato zpráva je však neověřena z dalších zdrojů a nelze ji tak považovat za jistou. Některé zprávy hovoří také o skutečnosti, že se plánuje ukončení prodejů také celé platformy Mac OS X Server. Tato skutečnost je podle nás prozatím nepravděpodobná, protože podle informací ze zdroje blízkého Apple patří model Mac mini Server mezi překvapivě dobře prodávané produkty. Otázkou však zůstává, kolik z těchto strojů nakonec skončí jako běžné pracovní stanice.