Mrazík pro iOS: jaké by to byly vánoce bez дедушка Морозко (Zkušenosti)

Nejeden z vás včera jistě zavzpomínal na mladá léta při sledování klasické ruské pohádky Морозко. Pokud tuto klasiku máte také rádi, nažhavte své iOS souputníky a vydejte se říše Nastěnky, dědečka Hříbečka a dalších oblíbených postaviček se skvělou grafikou a českým dabingem.

Platforma iOS je oblíbeným cílem pro předělávky starších herních pecek: mnoho populárních iOS her, jako je například SimCity nebo Settlers, jsme mohli na stolních počítačích hrávat již před lety. A stejné je to také v případě Mrazíka.

Tuto hru vydala společnost Bohemia Interactive 20. 12. 2000 – tedy přesně před deseti lety a deseti dny. Již tehdy se jednalo o skvěle zpracovanou kreslenou adventuru na motivy klasické ruské pohádky Mrazík. Tato pohádka však není jediným dějovým motivem, ale seznámí hráče také trochu s dalšími klasickými ruskými pohádkami a bajkami. Jako je například Mičurinovo pole…

Pohádka je kreslená adventura, jejím ovládání plně repsektuje všechny záležitosti tohoto žánru. Samotný motiv ji předurčuje především pro trochu odrostelnšjí děti, ty mladší si pak hru jistě užijí společně s některým z dospělých. A přestože jde o hru deset let starou, využívala částečně i 3D grafiky, animace postav byla provedena prostřednictvím motion capturingu a na pohybu postav to je poznat i po všech těch letech – chodí a pohybují se velmi přirozeně.

[HTML1]

Kapitolou samou o sobě je kompletní český dabing jednotlivých postav, například Kláru Sedláčkovou coby Nastěnku, Martina Dejdara v roli Baby Jagy a originální Josefa Zímy coby Ivánka. Pravda, hlasy jsou jiné, než známe z filmové předlohy, ale jejich charaktery vystihují velmi dobře. Díky tedy alespoň za pana Zímu, i když rozdíl čtyřiceti let od původního dabingu je tak trochu poznat. Nic z toho vám však nezabrání si hru pořádně užít. Navíc všechny dialogy jsou uváděné také textově, tudíž můžete bez problémů hrát i bez připojených sluchátek. Děj doprovází tak 28 původních hudebních skladeb.

Nový Mrazík je určen pro všechny iOS zařízení bez rozdílu, doslova nádherná je však remasterovaná HD verze určená pro iPhone 4 a pro iPad. Potěší dva možné způsoby ovládání: jeden určený pro skalní příznivce adventur, druhá pak pro vyznavače jednoduchosti dotykového ovládání.

Aplikace: Mrazík SD

Vývojář: Bohemia Interactive
Web: bistudio.com/mrazik
Cena: 3,99 Eur

Aplikace: Mrazík HD

Vývojář: Bohemia Interactive
Web: bistudio.com/mrazik
Cena: 5,99 Eur