Apple inženýr postavil repliku tajemného starověkého mechanismu z Lega

Znáte mechanismus z Antikythéry? Jde o starověký artefakt, který byl objeven ve vraku římské lodi, která se potopila roku 67 před naším letopočtem u řeckého ostrova Antikythera. Mechanismus byl vyroben mezi lety 150 až 100 před naším letopočtem a až doposud nebyla jeho přesná funkce příliš známa. Neví se také, jak se na palubě římské lodi objevil.

Mechanismum tvořilo přibližně sedmdesát silně zkorodovaných úlomků ozubených kol, číselníků a ručiček, to vše popsané řeckými nápisy. Zařízení s největší pravděpodobností napodobuje pohyby slunce, měsíce a hvězd s překvapující přesností.

A proč vlastně o tomto mechanismu píšeme zde? Protože softwarový inženýr společnosti Apple, Andrew Carol, postavil přesnou a funkční repliku tohoto starověkého zázraku s využitím více než 1 500 kousků stavebnice Lego Technics. Vytvořil tak 110 převodů a čtyři převodové skříně, každá ze skříní je odpovědná za svůj díl aritmetické operace, která zobrazuje patřičná data. Funkce je velmi dobře předvedena na následujícím videu.

[HTML1]

Zdroj: NatureVideoChannel