Opera představila první betu nové verze prohlížeče Opera 11

Webový prohlížeč Opera měl kdysi výborně našlápnuto k tomu, aby se stal jedním z nejrozšířenějších. Má mnoho funkcí přímo v základu a byl vždy nejrychlejší široko – daleko. Pak ale přišel Chrome a jeho závod se Safari o nejrychlejší prohlížeč odsunul Operu trochu do pozadí.

Opera tak žije a její vývoj pokračuje dále, i když v současnosti je více vidět její mobilní divize (a na některých mobilních platformách jde v podstatě o jediný slušně použitelný webový prohlížeč). Opera již dlouho vydává betaverze svých prohlížečů k použití běžnými uživateli a nejinak je tomu také v případě nejžhavější novinky – Opery s pořadovým číslem jedenáct.

Novinka přichází opět s inovovaným vykreslovacím jádrem, nejvíce novinek však poznáte v uživatelském rozhraní. Nejvíce se hovoří o přepracované práci se záložkami (kterou defacto nabídla Opera jako první prohlížeč wůbec), kdy jdou jednotlivé záložky sdružovat dohromady. Sdružování funguje jednoduše, prostě přetáhnete myší jednu záložku do druhé. Opera přidala také experimentální podporu pro zásuvné moduly.

Pokud chcete zkoušet a experimentovat, stahujte a reportujte, jak se vám líbí.