Deset důvodů pro a proti instalaci iOS 4.2 do svého mobilního Apple zařízení

Včera vydaná finální verze operačního systému iOS 4.2 přináší zajímavé nové funkce a také vyvolává diskuse na téma zda novinku instalovat nebo ne. Pojďme si do toho zkusit vnést trochu světla.

Přestože je iOS 4.2 dostupný jak pro iPady, tak i iPhone a iPod touch, přináší pro každý z těchto přístrojů jinou porci novinek. Nejvíce změn se týká především majitelů iPadů, tudíž logicky většina důvodů „pro“ a „proti“ bude tak cílit právě na ně.

Proč přejít na iOS 4.2?

  1. Česká klávesnice a lokalizace
    ano, konečně si s vámi váš iPad bude moci povídat v češtině a nebudete muset lovit příruční slovník vždy, když se objeví nějaká neznámá hláška operačního systému. Česky lze psát také na on-screen klávesnici, i když velmi nešikovně, nepohodlně a pomalu. Skvělá je ale podpora externích klávesnic, a to jak těch připojovaných přes Bluetooth, tak kabelem – ty fungují zcela správně bez jakékoli odlišnosti od standardu.
  2. Multitasking
    skvělá věc, pokud ji podporují aplikace. Je to skvělé, pokud si prohlížíte webovou stránku, na chvíli si odskočíte vyřídit elektronickou poštu a po návratu jste tam, kde jste skončili bez toho, aniž by se stránka opět zdlouhavě načítala. Je však škoda, že takto korektně se chovají spíše prohlížeče třetích stran a Safari za toto příliš pochválit nemůžeme.
    [HTML3]
  3. Vylepšený email
    pokud používáte více emailových účtů a přes elektronickou poštu řešíte kde co, pak budete z nového Mailu nadšení. Skvělé je zobrazení příchozích zpráv ze všech účtů v jednom pohledu a časem si zvyknete také na sdružování konverzací podle vláken.
  4. Složky pro aplikace
    toto je sice hezká drobnost, ale pomáhá držet pořádek na ploše. Přestože si pořád myslím, že na iPadu se plýtvá prostorem a těch ikon by se vedle sebe vešlo více, je toto alespoň nějaká náplast na roztahanost UI.
  5. Bezdrátový tisk a přehrávání
    toto je věc, kterou vám přátelé s jinými smartphony budou zřejmě závidět, i když to nedají znát. Pokud jste v dosahu některé z podporovaných tiskáren nebo jen vašeho Maca s povoleným sdílením tiskáren můžete webovou stránku, dokument nebo email vytisknout přímo z iPhonu nebo iPad jedním klepnutím.

+ bonus navíc: automatické vyhledání aneb Find my iPhone. Služba, díky které najdete zapomenutý iPhone, iPod nebo iPad během okamžiku. Podívejte se, jak funguje a jak ji nastavit v tomto našem článku.

[HTML1]

Proč nepřejít na iOS 4.2?

  1. Hardwarový přepínač na iPadu
    toto je věc, která nás vytáčí nejvíc – přepínač na boku iPadu, který sloužil jako skvěle praktický a dostupný zámek otáčení přepínání displeje má novou funkci – a sice pouze vypnutí zvuku. Duplikuje tak funkci podržení tlačítka pro snížení hlasitosti (které je hned vedle) a navíc jej ne všechny aplikace plně podporují a především hry a přehrávače videa a hudby stav tohoto přepínače zcela ignorují. Proč Apple, proč?
  2. Máte iPhone 3G
    pokud máte ještě iPhone 3G a setrváváte na iOS 3.x kvůli rychlosti, zbystřete. Přestože je na tomto přístroji iOS 4.2 rychlejší než iOS 4.1, na rychlost 3.x stále nemá, i když se jí již hodně přibližuje.
  3. Máte jailbreak
    jako u každé jiné novinky je i zde problém s provedením jailbreaku. Pokud je pro vás toto důležité a používáte alternativní aplikace ze Cydie, vydržte pár dnů – postup pro jailbreak zařízení s iOS 4.2 je již znám a je jen otázkou času, kdy bude připraven uživatelsky přívětivý instalátor.
  4. Multitasking
    ne, opravdu jsme se nezbláznili – Multitasking, tedy podpora pro běh programů na pozadí,  je současně výhodou i nevýhodou, především tedy nově pro majitele iPadů. Nevěřte totiž Applu, pokud tvrdí, že aplikace na pozadí spí a nic nedělají. Není to prostě pravda – takhle se chovají pouze nové aplikace upravené pro iOS 4.x, s těmi staršími je to horší. A aplikace, které se zkrátka uspat nenechají, stále běží – z vlastní zkušenosti mohu zmínit například VNC klienta, který zůstává aktivní a stahuje data na pozadí jako by se nechumelilo. Vy se pak budete divit, proč máte ráno zcela vybitý iPad, když byl večer zcela nabitý a před spaním jsme pouze chvíli kontrolovali dění na vzdálené obrazovce vašeho počítače v pracovně. A stejně se chová mnoho dalších aplikací.
  5. Nemáte rádi novinky
    pokud patříte mezi ty, co na novou verzi přecházejí až jako poslední a až poté, co se všude v okolí přesvědčí o použitelnosti, pak vyčkejte. Přestože vývojáři již iOS 4.2 nějakou dobu testují, přeci jenom veřejné vydání je něco jiného a  pokud byste nainstalovali novinku druhý den po jejím vydání, mohlo by to mít neblahé účinky na kvalitu vašeho spánku.

[HTML2]

11 komentářů: „Deset důvodů pro a proti instalaci iOS 4.2 do svého mobilního Apple zařízení

  • avatar
    23. 11. 2010 (08:52)
    Trvalý odkaz

    na funkci Air Print staci pripojit USB tiskarnu do Airport Express?

    • avatar
      23. 11. 2010 (09:48)
      Trvalý odkaz

      Ne… Musíš mít tiskárnu která AirPrint podporuje…Těch je zatím jen pár od HP, ale další výrobci by měli přibývat…

  • avatar
    23. 11. 2010 (09:37)
    Trvalý odkaz

    Nesouhlasim:

    „Česky lze psát také na on-screen klávesnici, i když velmi nešikovně, nepohodlně a pomalu.“

    S cestinou se pise velmi dobre. Samozrejme, lepsi by byla vlastni rada klaves, ale zpusob, ktery pouzil apple, tj. prvne znak a pak bud hacek nebo carku je velice, velice intuitivni. Nechapu, ze na PC to funguje opacne!

    Co se tyce Safari – me Safari zalozky NENACITA znova. Dela tak pouze v pripade, kdy neni volna pamet, aby je tam mohl drzet.

    • avatar
      23. 11. 2010 (09:39)
      Trvalý odkaz

      Musím oponovat. Na cokoli delšího než tweet nebo krátký mail je pro
      české psaní v podstatě nepoužitelná (rozuměj: strašně pomalá). Tvorba
      souvislého českého textu bez externí klávesnice je nemyslitelná – s
      českou klávesnicí nikdy nedosáhnu mé obvyklé rychlosti, vždy budu
      násobně pomalejší :(

      • avatar
        23. 11. 2010 (11:14)
        Trvalý odkaz

        Musim rict ze od te doby co mam iPhone tak nepisu hacky a carky pro jistotu vubec. Jako kdyz chci psat. Kdyz si s tim chci davat tu umornou praci tak je delam. Problem je taky ten se mi to pak prenasi i na psani na PC. Ze uz proste hacky a carky psat nechci.

      • avatar
        23. 11. 2010 (18:53)
        Trvalý odkaz

        Ale to prece nevyvracim. Jen rikam, ze ten zpusob, co Apple pouzil, je lepsi, nez kdyby bylo potreba vkladat hacky/carky pred danym znakem.

      • avatar
        04. 12. 2010 (19:51)
        Trvalý odkaz

        Ono to ale u jinych klavesnic neni jiny. U nemecky kdyz pisete prehlasky nebo ostry s tak to taky chvilku trva. Je to proste jinaci. Jedina plnohodnotna klavesnice by podle vas byla anglicka.
        A ta ceska neni paskvil, je to dobre promysleny, jak psal vise uz kolega. Jediny minus je, ze tecka a carka nejsou na ty prvni strane klavesnice.

  • avatar
    23. 11. 2010 (16:56)
    Trvalý odkaz

    vypadá to že api na ipadu nemá funkci pro mute ale jen pro vol=0 protože to tlačítko mělo původně blokovat otáčení displeje. takhle sice způsobí ikonku přeškrtntého repráčku, ale protože nastavení mute chybí, reproduktor hraje dál. Není to chyba aplikací ale globálního nastavení a chtělo by to patch.

  • avatar
    24. 11. 2010 (06:07)
    Trvalý odkaz

    Lepsie by bolo, keby nad pismenom P, alebo nad klavesou delete v ceskej a slovenskej klavesnici vytrcala este jedna klavesa na dlzne a so shiftom makcene. Ako na beznej klavesnici. Inak sa pohodlne pisat neda. Preto teraz pisem bez diakritiky.

    Inak je iOS 4.2 vyborny. Teda okrem toho mute switchu.

  • avatar
    31. 03. 2011 (21:18)
    Trvalý odkaz

    Prosim na prvnim videu z ukazkou prace na iPadu je nadherne modre pozadi a vlevo pekna slecna…moc se mi libi je mozne link na fotku?

Komentáře nejsou povoleny.