FingerPrint: superjednoduchý tisk z iOS zařízení na jakoukoli tiskárnu i z Leoparda (Zkušenosti)

Operační systém iOS 4.20 přinese mimo jiné také technologii AirPrint, tedy možnost tisknout bezdrátově přímo z iPhonů, iPodů nebo iPadů. Oficiálně však je tento tisk možný jen na několik málo podporovaných tiskáren, což však mění aplikace FingerPrint.

Tiskárny bychom mohli rozdělit do tří kategorií: v první budou ty, které podporují AirPrint nativně a nemusí být připojeny k počítači (jedná se však o velmi málo modelů tiskáren od HP). Druhá kategorie jsou tiskárny, které AirPrint zvládnou, ale jen pokud jsou připojeny k Mac OS X verze 10.6.5 a jejich sdílení je povoleno hackem, o kterém jsme psali v minulém týdnu. Pokud však máte nějakou z levnějších modelů tiskáren (tedy tiskárnu nepodporující PCL jazyk) nebo starší systém Mac OS X 10.5, tento hack vám nepomůže. Co však pomůže, je nová aplikace FingerPrint.

FingerPrint je jednoduchá aplikace, která se postará o sdílení všech vašich tiskáren v síti tak, že je zařízení s iOS verze 4.2 a vyšší uvidí a budou moci jejich prostřednictvím tisknout. Rozhraní je velmi přehledné, jedinou možností je zaškrtnutí nebo zrušení sdílení konkrétních tiskáren. Mimo to můžete nastavit ještě spouštění aplikace po startu počítače.

Toť vše, vše je tradičně Macovsky jednoduché – spustíte aplikaci, povolíte sdílení a tisknete. Zkoušeli jsme tisk s několika různými tiskárnami různých cenových kategorií a vždy vše fungovalo správně. Úspěšně jsme tiskli z iPadu také na tiskárnu Canon Pixma iP1900, což je jedna z nejlevnějších tiskáren, které můžete dnes na trhu zakoupit. Obecně lze říci, že každá tiskárna, která umí tisknout pod Mac OS X lze použít pro AirPrint – o překlad dat do patřičného formátu se postará právě aplikace FingerPrint.

Tisknou z iPadu je opravdu návykové – ať už jste v dosahu své bezdrátové sítě kdekoli, několika málo klepnutími na displej vytisknete požadovaný dokument nebo email na tiskárně u vašeho Maca. Prozatím je počet aplikací podporujících tisk spíše menší (například ani Pages nebo Numbers přímo od Applu tuto možnost ještě nenabízí), jejich nárůst se však dá očekávat.

Aplikace FingerPrint je shareware, po stažení je plně funkční po dobu sedmi dnů – máte tak dostatek času si ji vyzkoušet na vlastním počítači a s vlastní tiskárnou, zda splňuje přesně to, co od ní očekáváte. Samotná cena za licenci není nejvyšší, zaplatíte za ni poměrně přijatelných 7,99 dolarů, tedy v přepočtu méně než 150 korun.

3 komentáře: „FingerPrint: superjednoduchý tisk z iOS zařízení na jakoukoli tiskárnu i z Leoparda (Zkušenosti)

  • avatar
    18. 11. 2010 (13:31)
    Trvalý odkaz

    Okolo AirPrintu je opravdu velký chaos a zmatek. Stejně jako s AirPlay videa… Já osobně tisknu přes XP i OS10.6.5 bez jakýchkoliv dodatečných programů či úprav neřkuli JB asi měsíc z iPadu i iPhone 3GS. Tiskárny jsou síťové s UFRII či PostScriptem. PCL nemám. Systémy mám iOS 4.2GM oficiálně stažené z mého DEV účtu. Je fakt, že mám na WIN iTunes 10.1 beta a OS10.6.5 taky beta. Ty oficiální realeasy to fakt pohřbily. HP nesnáším a ten jejich ePrint je hrůza. Z programů, co tisknou z iPadu je asi týden update na PDFReader PRO.

  • avatar
    18. 11. 2010 (20:04)
    Trvalý odkaz

    Je zajímavý, že si nechávají platit za něco, co může apple hned v příštím updatu zatrhnout…

Komentáře nejsou povoleny.