Apple vydal nové verze prohlížeče Safari: 5.0.3 & 4.1.3

Apple dnes vydal nové verze webového prohlížeče Safari 5.0.3 (určena pro operační systémy Mac OS X 10.5 a vyšší) a Safari 4.1.3 (určena pro systém Mac OS X 10.4). Novinky přinášejí rozšíření funkcionality, opravu chyb a bezpečnostních problémů.

Mezi drobné úpravy patří správné zobrazování seznamu Top Hit stránek, opravu chyby, ve které Flash videa překrývají ostatní prvky stránky (konečně!), lepší blokování vyskakovacích oken a vylepšení kompatibility se službami Netflix nebo Facebook. Byla vylepšena stabilita rozšíření pro javascript a VoiceOver.

Mnohem důležitější je ale oprava 25 bezpečnostních chyb objevených ve vykreslovacím jádru prohlížeče. Tyto chyby umožňovaly mimo jiné sledovat pohyb uživatele po internetových stránkách, vykrádání obsahu adresního řádku nebo změnu historii prohlížených webových stránek. Nejnebezpečnější chybou je pak ta, která umožňuje spustit libovolný nebezpečný kód.

Safari 5.0.3 je kompatibilní se systémem Mac OS X 10.6.4 nebo Mac OS X 10.5.8, Windows 7, Windows Vista i Windows XP. Obě verze Safari jsou k dispozici prostřednictvím systému Aktualizace softwaru, nebo přímo ze stránek Apple: konkrétně Safari 5.0.3 a Safari 4.1.3.