FaceTime pro Mac OS X: tak jsme se jí přece dočkali (Zkušenosti)

FaceTime je zajímavá technologie, kterou Apple používá na svých iPhonech 4 a iPodech touch čtvrté generace pro videohovory mezi uživateli. Nově ji přináší také na stolní počítače se systémem Mac OS X – byť prozatím pouze v betaverzi.

O uvolnění této funkce také pro stolní počítače se spekulovalo již dlouho předem – nahrávalo tomu několik faktů, včetně naprosté nezávislosti celé technologie na mobilní síti. Především po příchodu iPodu touch čtvrté generace a v něm obsažené podpoře pro FaceTime bylo jasno, že bude i pro počítač. Apple tak snadno a s minimálními náklady přidal uživatelům nových iPhonů další důvod, proč jej koupit a uživatelům starých iPhonů zase přidal další důvod pro upgrade.

FaceTime pro Mac OS X je prozatím dostupný v betaverzi, nejedná se tedy o finální aplikaci. A tomu odpovídá také jeho chování: v době vypuštění v něm byla objevena bezpečnostní chyba, která umožňovala změnit hesla k Apple ID účtu použitému pro přihlášení do sítě FaceTime. Pokud jste s instalací vydrželi, jste v bezpeční – dnes je již tato chyba odstraněna a můžete ji nainstalovat bez obav.

FaceTime aplikace je hodně systémovou záležitostí: samotná aplikace, kterou spouštíte ze svého Docku, je jen částí skládačky. Tou další jsou systémové služby, které se spouští na pozadí stejně, jako například pomocníci iTunes zodpovědní za jeho spuštění vždy po připojení iOS zařízení k vašemu počítači. Tato služba číhá na pozadí a zajistí, že jste k dispozici pro FaceTime hovor vždy, když jste přihlášeni ke svému počítači. Paranoici chránící si své soukromí nyní vyskakují hrůzou z okna, máme pro ně jedinou radu: FaceTime neinstalujte. Doplněno: je možné provést odhlášení od svého účtu, v našem případě však fungovala tato možnost pouze do prvního restartu počítače. Praktická by byla integrace do horního menu s grafickou indikací stavu.

[HTML1]

Aplikace je velmi jednoduchá: po svém přihlášení Apple ID účtem nebo vytvoření nového vidíte svůj obraz v kameře (to zřejmě proto, abyste se mohli nejdříve upravit) a můžete vytáčet buďto kontakty ze svého adresáře, nebo ty ze seznamu dřívějších (i zmeškaných) hovorů. Kliknutím na název příslušné osoby jí okamžitě zavoláte – tedy v případě, že je momentálně na příjmu a připojená k síti.

Hovory fungují velmi dobře jako mezi počítači, tak mezi počítačem a iOS zařízením. Podporovány jsou všechny funkce mobilního klienta, tedy i přepínání mezi přední a zadní kamerou a automatické otáčení zobrazení. Zkoušeli jsme k testovacímu Macu dokonce připojit dvě kamery, FaceTime pro Mac OS X však druhou z nich ignoroval a nedovolil mezi nimi přepínat.

Hovory přes síť FaceTime jsou zcela zdarma – a to jak odchozí, tak i příchozí. Prozatím podle mého schází ještě možnost textové komunikace. Pokud by přibyla, nastaly by Skypu alespoň na platformě Mac OS X těžké časy.

Ano, můžete namítnout, že videotelefonovat lze také přes iChat. FaceTime je ale někde jinde: jde o službu, kterou prostě spustíte a funguje – žádné nastavování routerů ani podobné síťařiny se nekonají.

Rozhodně FaceTime je zajímavým doplňkem, který bude patřit mezi velmi používané – a to nejen při volání na iOS zařízení, ale i mezi jednotlivými velkými počítači se systémem Mac OS X. Jen by to chtělo přidat některé funkce – především možnost nastavení na off-line stav v případě, že nechcete být rušeni praktickým menuletem (zkrátka mít přehled pohledem na lištu, zda FaceTime máme, či nikoli).

14 komentářů: „FaceTime pro Mac OS X: tak jsme se jí přece dočkali (Zkušenosti)

  • avatar
    25. 10. 2010 (08:20)
    Trvalý odkaz

    když chci tu záplatu tak musim nainstalovat facetime znova?
    Neřeší off-line sign out po rozliku facetime nahoře vedle jablka?

    • avatar
      25. 10. 2010 (08:24)
      Trvalý odkaz

      Ne, nemelo by byt treba instalovat znova…
      Vam ta funkce fuuje? Nam pouze do pristiho startu pocitace, pak jsme
      opet potichu online….

      • avatar
        25. 10. 2010 (08:45)
        Trvalý odkaz

        Díky. Tady je na oplátku co musí být povolené kvůli FaceTime: http://support.apple.com/kb/HT4245 Podle mé zkušenosti FaceTime přes malé domácí routery, co dělají jen NAT, funguje bez problémů. V práci ale máme restriktivnější firewall a na něm jsme museli kvůli FaceTime udělat uvedené vyjímky. A to i pro volání mezi dvěma iPhony, co byly ve stejné wifi síti.

        • avatar
          25. 10. 2010 (08:54)
          Trvalý odkaz

          Jj, o tom take vim – zkousel jsem to na hodne lokalcich a v mistech,
          kde se iChat videohovor nesestavi, tam FaceTime sestavuje bez
          problemu. Pusobi to na me tak, ze zatimco pro iChat v podstate musi
          byt porty forwardovany v podstate kdykoli, u FaceTime jen ve
          speicfickych pripadech…

  • avatar
    25. 10. 2010 (08:55)
    Trvalý odkaz

    To nakopne – protoze prestoze o ton nenajdete jedinou oficialni
    zminku, vi se, ze FaceTime delal pro Apple na zakazku prave Skype…

  • avatar
    25. 10. 2010 (09:05)
    Trvalý odkaz

    Mě by jen tak teoreticky zajímalo, jestli jsou nějaké náznaky, že by FaceTime mohlo být přítomno i na jiných platformách než Apple.. např. Win (jak phonet tak i desktop), Android atd..

  • avatar
    25. 10. 2010 (09:31)
    Trvalý odkaz

    Príchodom FaceTime (a vami spomínanej absencie textového písania) sa podľa mňa začnú biť iChat a FaceTime čo sa týka funkcionality a v neposlednom rade určite aj so Skypo-om. Vaša reakcia na pána Fe je veľmi zaujímavá a preto som zvedavý, či neprebehne nejaké previazanie medzi službami – či už FaceTime a iChat, alebo FaceTime a Skype.. Lebo takto to bude dosť rozdelené a úžitok by z toho nakoniec nemusela mať ani jedna strana.

  • avatar
    25. 10. 2010 (14:35)
    Trvalý odkaz

    Kliknutím na název příslušné osoby jí okamžitě zavoláte – tedy v případě, že je momentálně na příjmu a připojená k síti.
    Mně by zajímalo jak je ten kontak identifikovanej. Telefony maj svoje telefonní čísla. Na počítači mam email. Pochybuju že na email se dá volat. A když to je přez net tak asi na telefoní číslo taky moc volat nepůjde. Z toho klikání na kontakt ve videu jsem to nepochopil. Facetime má nějaký svoje další přihlášení, číslo nebo tak něco ? Nepoužívam žádný Skype, ICQ a podobný nesmysly protože nechci zřizovat další účty a identity (krom toho že jsem ze starý školy).

  • avatar
    25. 10. 2010 (21:39)
    Trvalý odkaz

    Jak je to s otevrenosti teto technologie? Muze kdejaky vyrobce Facetime implementovat do sveho mobilu?

  • avatar
    17. 11. 2010 (18:51)
    Trvalý odkaz

    Hmm ja to nechapu,mam iPod Touch 4G a kdyz chci uskutecnit facetime hovor tak se me to pta na apple ID a heslo,vsechno to vyplnim ale pak mi to napise at se prihlasim k siti,ale prihlaseny jsem,nemuze to byt tim ze mam cesky ucet?:-) díky za odpověd

Komentáře nejsou povoleny.