Disk Drill: výborný nástroj pro obnovu dat z poškozených nebo smazaných disků, oddílů i paměťových karet (Zkušenosti)

Obnovu dat z pevného disku, flashdisku nebo paměťové karty snad někdy řešil každý. Většinou je nutné se spolehnout na nákladný zásah specializované firmy, protože pro Mac OS X nenajdete příliš použitelných a dostupných alternativ. Disk Drill je jednou z nich.

Společnost CleverFiles Software zveřejnila první veřejnou betaverzi svého nástroje Disk Drill, který je profesionálním řešením v oblasti záchrany a obnovy dat na platformě Mac OS X (podporovány jsou verze 10.5 a vyšší). Aplikace dokáže obnovovat data z poškozených disků, náhodně smazaných souborů nebo jinak poškozených (například špatným rozdělením disku). Společně s funkcí Recovery dokáže zafixovat stav funkčních disků a usnadnit tak budoucí obnovu.

Při spuštění aplikace máte možnost zvolit, zda chcete ochránit některý z vašich disků nebo se pokusit obnovit data. Ochrana dat funguje tak, že na chráněném disku systém hlídá změny v souborovém systému, loguje je a v případě problémů nebo náhodného smazání je dokáže operativněji opravit právě s využitím těchto informací. Ve své podstatě si lze tuto funkci představit jako rozšířené žurnálování souborového systému, které však v podání Disk Drillu funguje také na FAT discích.

Obnova smazaných dat podporuje souborové systému HFS+, NTFS i FAT, na posledních dvou jmenovaných lze s úspěchem použít také funkci rychlého prohledání. Zkoušel jsem obnovu dat jak z paměťových karet, tak i z pevných disků a vždy proběhla úspěšně a zobrazila očekávané smazané soubory (a často například i fotografie, na které člověk již dávno zapomněl). Vyzkoušel jsem i na jednom z externích disků smazat tabulku oddílů a i s tím si Disk Drill poradil.

Aplikace je plně 64bitová, její uživatelské prostředí je přehledné, elegantní a snadno se obsluhuje i přesto, že je v angličtině a není lokalizována do češtiny.

Disk Drill je prozatím k dispozici zdarma, proto neváhejte, stahujte a instalujte. I když ji nepotřebujete nyní, může se do budoucna lecos změnit.

6 komentářů: „Disk Drill: výborný nástroj pro obnovu dat z poškozených nebo smazaných disků, oddílů i paměťových karet (Zkušenosti)

  • avatar
    06. 10. 2010 (17:41)
    Trvalý odkaz

    Ano, na tom neni nic divneho. Ten disk poziva pravdepodobne jeste
    FAT16, coz je pomerne prehistoricky system bez podpory – podporovan je
    pochopitelne az FAT32…

  • avatar
    06. 10. 2010 (17:41)
    Trvalý odkaz

    Ano, na tom neni nic divneho. Ten disk poziva pravdepodobne jeste
    FAT16, coz je pomerne prehistoricky system bez podpory – podporovan je
    pochopitelne az FAT32…

    • avatar
      07. 10. 2010 (11:01)
      Trvalý odkaz

      A není to trochu chyba, když program neumí FAT16. Obnova ze starých disků není podle vás zapotřebí? No jo, ale je zdarma, tak nebudeme moc kritizovat.

      • avatar
        07. 10. 2010 (15:09)
        Trvalý odkaz

        Ani ne, protože na to ten program není. Je na obnovu náhodně smazaných
        souborů na současných discích, paměťových kartách a podobně. Autoři
        nepřepokládají jeho využití pro disky s v podstatě 20 let starým
        souborovým systémem…

        Obnova dat ze starých disků je už jiná disciplína, kde free nástroje
        pro mac os x neexistují – navíc pokud jde o nemacovské formáty,
        bohužel…

  • avatar
    06. 10. 2010 (19:47)
    Trvalý odkaz

    zkus stellar phoenix, sice pod windows, ale rozhodně nidky nezklamal, na tohle jsem zvědav, jak již někdo napsal, zatim beta, zatim zadarmo, ale tak uvidíme….

Komentáře nejsou povoleny.