Apple iPhone 4: několik týdnů s novinkou (Zkušenosti)

Chytrý mobilní telefon Apple iPhone 4 byl dostatečně znám již nějakou dobu před svým oficiálním představením. Jaké však jsou osobní zkušenosti s přístrojem, který po vzhledové stránce známe velmi dobře?

iPhone 4 je, jak již sám název napovídá, čtvrtým chytrým mobilním telefonem společnosti Apple a ze současné řady vybočuje snad vším, čím může: jeho vzhled, provedení i materiály jsou jiné než dříve, výbava na mnohé působí jako z říše snů.

V tomto článku vám předkládáme naše zkušenosti s tímto mobilním telefonem. Nebudeme zde spekulovat o věcech zaslechnutými na webu, uvedeme pouze dojmy a fakta, se kterými jsme se v průběhu používání telefonu setkali.

Provedení

Změna vzhledu telefonu je tak výrazná, že mnozí při prvním pohledu na uniklé obrázky a videa tohoto telefonu nevěřili, že by za tímto telefonem mohl stát Apple a jeho dvorní designer. Dočítali jsme se, že “takhle ošklivou cihlu by Steve Jobs nikdy neschválil”. A vidíte, schválil.

A proč to udělal? Jednoduše proto, že na rozdíl od diskutujících v té době již držel nový iPhone 4 v ruce. To je totiž to, kde se názory obrací – jakmile iPhone 4 poprvé stisknete v dlani, pochopíte. Samotný telefon totiž není příliš fotogenický a ve skutečnosti vypadá o pořádný kus lépe, než na té nejlepší fotografii (což je přesný opak jeho předchůdce: iPhone 3G/3GS vypadá na fotkách úžasně, v reálu se pak ale jedná o podivně baculatý přístroj).

Protože to je další dojem, který dostanete, pokud po nějaké době práce s iPhonem 4 sáhnete zpět po starším modelu. iPhone 4 je totiž velmi tenký, ve skutečnosti je jen o necelý milimetr širší, než tenký multimediální přehrávač iPod touch. A původní iPhone vám subjektivně přijde jako neobyčejně tlustý.

Vzhled samotný zřejmě nemá cenu příliš představovat: kovový rám okolo telefonu tvoří jednu rovnou plochu i s černými nevodivými izolacemi oddělujícími jednotlivé části antény a z plochy vystupují pouze ovládací tlačítka. Ta jsou nyní oddělena, tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou kulatá a mají na sobě označenu svou funkci malými piktogramy. Nad nimi najdete malý přepínač tichého režimu, jehož chod byl na testovacím stroji poněkud tuhý.

Ve spodní části najdete klasický systémový konektor obložený dvěma vstupy. Zatímco v jednom z nich se skrývá mikrofon (druhý mikrofon je umístěn jinde na těle a složí pro rušení okolního hluku), v druhém najdete reproduktor. Ten je překvapivě hlasitý, rozhodně hlasitější, než v předchozím modelu. Vinou absence volného vnitřního prostoru jej však lze pouhým překrytím jeho otvoru zcela utlumit i při nejvyšší hlasitosti. Srovnání s ním se však nemusí obávat tablet iPad, který hraje ještě o pořádný kus hlasitěji a především kvalitněji.

Přední i zadní materiál krytu slibuje být z odolného skla, při běžném nošení v kapse společně s dalšími předměty se však i po krátké době na něm objevilo několik viditelných vrypů. Je zajímavé, že na přední straně s displejem se tak nestalo, což nás přivádí na myšlenku, že materiál přední a zadní stěny se zkrátka liší a nepůjde o stejný. Použití skleněného materiálu na obou stranách telefonu může být do budoucna spíše nebezpečné, telefon může být hůře odolný například při náhlých nechtěných pádech na pevnou podložku.

V ruce se telefon díky svému úzkému tělu drží velmi dobře, jeho hrany jsou mírně zkosené plastovým okrajem a nikde v dlani netlačí (což jsme však věděli již od prvních uniklých obrázků a žádné překvapení se tedy nekoná). Z pohledu ergonomie tak iPhone 4 získává velmi dobré hodnocení, stejně jako z předmětu mechanického provedení.

Software

Operačním systémem je známý iOS 4 se všemi známými vychytávkami v podobě multitaskingu nebo složek. Přesto i zde najdeme několik možností.

Jednou z nich je funkce FaceTime, tedy vlastní verze videotelefonování. Není bez zajímavosti, že na vývoji této aplikace pracovali lidé ze společnosti Skype, která má s přenosem videa v počítačových sítích dlouhodobé zkušenosti. FaceTime funguje jako rozšíření běžného hovoru: představte si to tak, že normálně přes GSM síť zavoláte druhé straně a ta pokud má také iPhone 4 a současně je na dostatečné rychlé a propustné Wi-Fi síti, nabídne vám telefon možnost přepnout na funkci FaceTime. Tím se celý hovor přenese na internet a GSM hovor se ukončí.

FaceTime tedy nefunguje přes mobilní sítě (ani 3G), díky tomu si však může dovolit velmi dobrou kvalitu hovoru – ta se dynamicky mění podle rychlosti internetového připojení obou stran. FaceTime je návyková záležitost pro všechny, kdo se při hovoru rádi vidí a nevadí jim, že je vidí někdo druhý.

Vraťme se ale zpět k samotnému systému iOS 4 v náručí iPhone 4. Je vidět, že tento systém byl od počátku tvořen na míru právě tomuto zařízení – tedy přístroji s rychlým procesorem a velkým množstvím paměti (a důkazem pro toto tvrzení jsou velmi špatné zkušenosti s provozem iOS 4 v iPhonu 3G). V iPhone 4 si však na jeho rychlost není možné naříkat.

Možná vás překvapí, že při běžném použití je rychlost nového iPhonu 4 přibližně na stejné úrovni, jako rychlost staršího 3GS, u většiny běžných činností se nevšimnete žádných rozdílů. U náročnějších činností – například při načítání webových stránek – se také oba přístroje od sebe příliš nevzdalují a výsledek je téměř srovnatelný. Pokud tedy plánujete přechod na iPhone 4 jen proto, že vám přijde iPhone 3GS pomalý, zvažte jej.

Naproti tomu je tablet iPad při všech činnostech znatelně rychlejší, než iPhone 4. Zatímco rozdíl mezi iPhone 3GS/iPhone 4 je spíše neznatelný, rozdíl mezi iPhone4/iPad poznáte na první pohled. Zkrátka rozdílný takt procesorů v obou strojích se projevuje dostatečně viditělně: 1 GHz taktu v iPadu se sice se stejným procesorem, ale taktovaným v rozmezí 600 – 800 MHz (dynamicky dle potřeby) zkrátka rovnocenně měřit nemůže. Navíc podle našich zjištění se procesor v iPhonu 4 vinou příliš agresivní politiky šetření energií snaží držet spodní hranice taktu více než agilně a na vyšší frekvence skáče velmi neochotně.

Na druhou stranu je nutné říci, že toto nastavení má své opodstatnění: výdrž telefonu jako celku je s přihlédnutím k jeho rozměrům téměř fenomenální. Pokud stejně zatížíte iPhone 3GS, jeho baterie dojde přibližně za dvě třetiny času, které zbývají do vybití iPhonu 4. Tudíž pokud si to shrneme, máme zde rychlostně srovnatelný (místy o kousek rychlejší) přístroj, který však podstatně déle vydrží. Nevím jak vy, ale takhle si zkrátka evoluci mobilního zařízení představuji – rychlost neomezující uživatele a dlouhá výdrž na baterie.

Obrazovka

Co říci k obrazovce? Jedním slovem WOW. A pro jistotu ještě jednou: WOW. Prostě Retina se povedla a je radost na ni koukat. Pozorovací úhly jsou na mobilní zařízení více než dostatečné, jas více než dobrý, podsvícení rovnoměrné a podání barev spíše věrné (avšak výborné ve srovnání s přepálenými OLEDy).

Rozlišení je skutečně jemné a je to vidět na všech prvcích: na čárové grafice, fontech, obrázcích a videu. I obyčejná klávesnice je něco, co vám doslova vyrazí dech. Zkrátka zde slova nic nezmůžou, to se zkrátka musí vidět – a ne ne fotkách nebo videu, ale na vlastní oči.

Zmíním však jeden problém Retiny: rychle si na ni zvyknete a pokud poté vezmete do ruky starší iPhone, budete mít pocit, že je vše strašně rozmazané a fonty “chlupaté”. Nejhorší je pak přechod z Retiny na displej klasického MacBooku – ze zobrazení fontů v Mac OS X na vám bude doslova nevolno. Nejhorším řešením je prohlížet internet na iPhonu 4 po delší dobu a poté okamžitě přesednou k notebooku. To se zkrátka nedá…

Retina se tedy povedla a je otázkou, zda se s ní potkáme i v ostatních produktech. Zcela jistě se objeví v září v novém iPodu touch, její zařazení do iPadu pak považuji spíše za nereálné, tedy alespoň v nejbližší době. Musíme si totiž uvědomit, že Retina v iPadu by dosahovala reálného rozlišení 2 048 x 1 860 bodů (při zachování současného poměru stran a úhlopříčky). To je plocha přesahující rozlišení mnoha 23” monitorů a problém tak spatřuji především v grafické části iPadu – současný grafický čip vestavěný do procesoru A4 zkrátka takhle vysoké rozlišení nepodporuje.

Kamera

Kameře jsme se již důkladně věnovali v sérii samostatných článků: ukázkové fotografie s komentáři odborníků najdete v tomto článku, ukázky schopností natáčení videa si prohlédněte zde.

[HTML1]

Telefonování a signál

Dostáváme se k oddílu, který bude asi bolet. Již mnohé bylo napsáno o ztrácejícím se signálu při pevném uchopení iPhonu 4 za antény a jejich propojení. Apple vše přičítá softwarové chybě v sekci zobrazování signálu, podle našich zjištění je však pravda někde jinde.

V Česku se v hustě pokrytých městských aglomeracích se s mizejícími čárkami nesetkáte – zkrátka hustá síť mnoha překrývajících se základnových stanic dokáže ztrátu způsobenou úchopem vykompenzovat. Z tohoto pohledu tedy Apple nemá co opravovat.

Pokud ale vyjdete dále za město, vše se změní: signál začne kolísat a abyste se dovolali z lesního palouku při sběru borůvek na česko-polském pomezí, musíte telefon držet v rukavicích. Zde totiž již nejde jen o mizející čárky, ale o skutečný útlum signálu.

Tento útlum se totiž projevuje všude a je patrný nejen v lese, ale i ve městě. Že nechápete? Nevadí, hned vysvětlím. Přestože ve městě si nevšimnete poklesu signálu, všimnete si ale zpomalení internetového přenosu při pevném úchopu. Vyzkoušet si to můžete sami: spusťte test internetového připojení některou ze specializovaných aplikací a poté telefon uchopte pevně jednou rukou (ideálně levou): přestože se ukazatel signálu ani nehne, rychlost internetu klesne na polovinu, v některých případech i téměř na desetinu.

Zkrátka v provedení antén a problémů se signálem spatřujeme dva různé problémy: agilní poskakování ukazatele v hůře pokrytých oblastech a zpomalení datové komunikace. Zatímco první půjde softwarově vyřešit zcela jistě, u druhého budou na vině spíše fyzikální vlastnosti.

Jev zpomalování se totiž děje jen na určitých frekvencích: v klasických GSM sítích (tedy s využitím EDGE) nebo při připojení přes Wi-Fi tento problém nenastává, u použití v 3G sítích ano. A ještě ne ve všech: pokud totiž víme, že 3G část iPhonu je schopna komunikovat na frekvencích 850, 900, 1 900 a 2 100 MHz a anténa musí být univerzální a všechny tyto frekvence obsáhnout, funguje zkrátka v některých lépe a některých hůře. To je také důvod, že někteří uživatelé jsou schopni tento problém reproduktovat a jiní nikoli – zkrátka záleží na frekvenci, na které jeho iPhone momentálně komunikuje a potažmo tak na konfiguraci sítě mobilního operátora

Ale nic není tak žhavé: jakýkoli plastový, kožený nebo pryžový obal (zkrátka nevodivý) většinu těchto problémů úspěšně eliminuje.

Kompletní fotogalerie

Závěr

Doporučení na závěr: pokud chcete iPhone a jiná značka pro vás není dost dobrá, kupte si jej. Žádný z českých operátorů nám nebyl schopen potvrdit termín prodeje ani cenu, počítá se však se zářím (i když podle dobře informovaného zdroje z Apple je tento termín spíše zbožným přáním). V některých evropských státech se však již prodává a jeho nedotovaná cena vychází velmi příjemně a nejméně jeden český operátor již nabízí zdarma výměnu vaší simkarty za novější microSIM, kterou používá právě nový iPhone 4.

57 komentářů: „Apple iPhone 4: několik týdnů s novinkou (Zkušenosti)

  • avatar
    14. 07. 2010 (12:21)
    Trvalý odkaz

    Buď mi příspěvek zmizel, nebo nastala chybka v éteru ..

    @TTV: mám ho doma jen týden na to, abych s tím švihal o zem, jen abych věděl, kolik vydrží .. každopádně přestože se jedná o sklo, tak člověk k tomu má důvěru .. proto mohu říct, že vypadá odolně .. a při běžném zacházení (což byla původní otázka od Tom@S) rozhodně nedojde k rychlému poškrábání .. co se křehkosti týče, viděl jsem iFixIt video, tak následky měl až 4. pád z více jak metru a půl z klidu na beton .. nevím, jak jsou na tom další dotykové mobilní telefony, každopádně ani u jednoho bych nepředpokládal, že si je lidé budou brát na hardcore outdoorové sporty ..

  • avatar
    14. 07. 2010 (20:23)
    Trvalý odkaz

    tak pad ma nejak netrapi, ked padne padne a praskne asi lahsie ako ine plastove ale aj plastove prasknu lahko, skor co do odolnosti voci vrypom pretoze raz som drzal moj htc spolu s klucami v ruke asi 1 minutu a uz mam 3 dlhe srafy na displayi.

  • avatar
    14. 07. 2010 (21:23)
    Trvalý odkaz

    tak pad ma nejak netrapi, ked padne padne a praskne asi lahsie ako ine plastove ale aj plastove prasknu lahko, skor co do odolnosti voci vrypom pretoze raz som drzal moj htc spolu s klucami v ruke asi 1 minutu a uz mam 3 dlhe srafy na displayi.

  • avatar
    14. 07. 2010 (21:34)
    Trvalý odkaz

    @TOM@S:

    V tomto asi nebudu nejobjektivnější .. iPhone nosím zásadně v kapse bez dalších předmětů (původní i současný). Sice je to většinou drsnější látka, jeans a podobně. Na 3G za 16 měsíců mám jen pár lehkých škrábanců u loga a popisů. U iPhonu4 myslím, že nejnáchilnější budou hrany antén. V tomto nejlepším doporučením bude sledovat zkušenosti uživatelů a recenze „měsíc poté“ ..

    @ALL:

    Jen mě napadlo, ohledně anteny. Zkusil jsem jiný test (logicky by měl dopadnout stejně). Prsty jedné ruky jsem položil na všechny tři antény. Ať jsem zkoušel EDGE, 3G nebo WI-FI, nezaznamenal jsem žádný rozdíl v rychlosti načístání stránek. Ale je pravda, že v Praze je dost hustá síť, takže možná proto ..

  • avatar
    14. 07. 2010 (22:34)
    Trvalý odkaz

    @TOM@S:

    V tomto asi nebudu nejobjektivnější .. iPhone nosím zásadně v kapse bez dalších předmětů (původní i současný). Sice je to většinou drsnější látka, jeans a podobně. Na 3G za 16 měsíců mám jen pár lehkých škrábanců u loga a popisů. U iPhonu4 myslím, že nejnáchilnější budou hrany antén. V tomto nejlepším doporučením bude sledovat zkušenosti uživatelů a recenze „měsíc poté“ ..

    @ALL:

    Jen mě napadlo, ohledně anteny. Zkusil jsem jiný test (logicky by měl dopadnout stejně). Prsty jedné ruky jsem položil na všechny tři antény. Ať jsem zkoušel EDGE, 3G nebo WI-FI, nezaznamenal jsem žádný rozdíl v rychlosti načístání stránek. Ale je pravda, že v Praze je dost hustá síť, takže možná proto ..

  • Pingback: Doporučení profesionálů: nekupujte iPhone 4 « SuperiPhone.cz

  • Pingback: Potvrzeno: iPhone 4 ztrácí signál i v Česku « SuperiPhone.cz

Komentáře nejsou povoleny.