Objevena kritická chyba ve Flashi, Adobe Readeru i Acrobatu 9.x na všech platformách

Odpůrci Apple se rádi trefují do Applu za jeho neochotu podporovat či přímo implementovat podporu flashe do mobilních zařízení. A nejzajímavější na tom všem je, že munici mu dodává samo Adobe: kritická chyba nejvyšší priority od Adobe ohrožuje Windows, Linux, Mac OS X i Solaris.

Adobe oznámilo objevení maximálně kritické, tzv. zero-day bezpečnostní díry v zásuvném modulu Flash 10.0.45.2 (a ve všech předcházejících verzích bez výjimky), Adobe Reader ve všech verzích a Adobe Acrobat ve všech verzích. Tato díra umožňuje převzít uživateli kompletní kontrolu nad napadeným počítačem obsahující tento software.

Oficiální doporučení Adobe je přestat používat Flash, nebo sáhnout po nestabilní betaverzi 10.1 (která však není na všech webech plně funkční), uživatelé Acrobatu a Readeru by měli okamžitě downgradovat na verzi 8.x, která chybou netrpí.

Chyba je opravdu velmi nebezpečná – stačí pouze navštívit webovou stránku s patřičně napsaným flashovým prvkem (animace, video, obrázek, banner) a jeho autor může okamžitě převzít váš počítač a stahovat například vaše data. Stejně tak stačí otevřít v Readeru nebo Acrobatu patřičně upravený PDF soubor.

Adobe prozatím nezveřejnilo termín, kdy budou chyby opraveny a uživatelé se mají řídit doporučeními popsanými výše.

Zdroj: tisková zpráva Adobe

62 komentářů: „Objevena kritická chyba ve Flashi, Adobe Readeru i Acrobatu 9.x na všech platformách

Komentáře nejsou povoleny.